ΣΙΝΕ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Έρχεται η λυπητερή για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων…

Ολοκληρώθηκε η αποστολή της παρτίδας εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και της έκτακτης εισφοράς επί της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που αφορούσε περίπου… 250.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το συνολικό ύψος των φόρων να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει ετοιμάσει και δρομολογεί την αποστολή των ειδοποιητηρίων για τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011. Πρόκειται για περίπου ένα εκατομμύριο εκκαθαριστικά, από τα οποία τα περίπου 300.000 είναι χρεωστικά και τα περισσότερα είναι μηδενικά, ενώ στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα του Taxisnet πάνω από 500.000 (από μία δεξαμενή άνω των 5,5 εκατομμυρίων), ενώ περίπου 100.000 έχουν υποβληθεί με τον παραδοσιακό τρόπο στις ΔΟΥ. Η υποτονική κίνηση από πλευράς φορολογουμένων – που αποδίδεται κυρίως στη δίμηνη προεκλογική περίοδο – ήταν ο λόγος που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση στην προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουλίου για την ηλεκτρονική υποβολή και μέχρι τις 2 Ιουλίου για την έντυπη. Πάντως, το μήνυμα που στέλνουν στελέχη του υπουργείου σε όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους είναι να μην τις αφήσουν για την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός στο σύστημα.
nonews


Δεν υπάρχουν σχόλια: