ΣΙΝΕ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ποιοί ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος;

Τη δυνατότητα να «γλιτώσουν» το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ έχουν οι φορολογούμενοι με ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών εφόσον προσέλθουν στην εφορία τους μέχρι και τις 14 Ιουνίου και κλείσουν τα βιβλία τους.
Σε διαφορετική περίπτωση με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα πληρώσουν κανονικά το τέλος επιτηδεύματος.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έστειλε σε 240.000 φορολογούμενους, ειδοποιητήρια με τα οποία τους ενημερώνει για τη δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών. Όπως αναφέρεται στο ειδοποιητήριο « οι επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ενώ δεν ασκούν πλέον τη δραστηριότητα του ελευθερίου επαγγέλματος ή της εμπορικής επιχείρησης , δύνανται μέχρι την 14η Ιουνίου 2012 να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή , με ημερομηνία διακοπής πριν από την 1-1-2011.
Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε κατά τη χρήση 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012 τέλος επιτηδεύματος ακόμα και αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση».
Για τη διαδικασία αυτή η ΓΓΠΣ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία , έχει αποσταλεί Ειδοποίηση στους ενεργούς επιτηδευματίες φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ενώ δεν ασκούν πλέον την δραστηριότητα του ελευθερίου επαγγέλματος ή της εμπορικής επιχείρησης, ότι δύνανται μέχρι 14.6.2012 να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή με την πραγματική ημερομηνία διακοπής τους.
Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια.
Όσον αφορά στους αποβιώσαντες αναφέρουμε ότι η Γενική Γραμματεία έστειλε την Ειδοποίηση σ' αυτούς για τους οποίους δεν έχει γίνει ενημέρωση του συστήματος για το θάνατό τους. Σε περίπτωση θανάτου οι κληρονόμοι οφείλουν να ενημερώσουν το Μητρώο TAXIS της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. χωρίς να δεσμεύονται από την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: