ΣΙΝΕ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Την Τετάρτη η ανακοίνωση της κυβέρνησης λόγω κόντρας ΠΑΣΟΚ (videos)


Την Τετάρτη η ανακοίνωση της κυβέρνησης λόγω κόντρας ΠΑΣΟΚ

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συζητούσαν στη Βουλή για να καθορίσουν τις προγραμματικές συγκλίσεις καθώς και για να καθορίσουν τα πρόσωπα και το προφίλ της κυβέρνησης. Η σύσκεψη τελείωσε στις 22:45 με τη δεσμευση ότι θα συνεχίσει στις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, όποτε και θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, το κλίμα που επικράτησε ήταν θετικό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και τους Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από την ΔΗΜΑΡ.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθενται:

Α) Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση,
Β) Οι βασικοί οικονομικοί στόχοι,
Γ) Οι άξονες πολιτικής σε μεταναστευτικό και εγκληματικότητα και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής, δεν τίθεται ζήτημα πρωθυπουργού, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν στον Αντώνη Σαμαρά το δικαίωμα να ηγηθεί της κυβέρνησης.
Η ΔΗΜΑΡ έχει θέσει ζήτημα συμμετοχής στην κυβέρνηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο. Αυτοί είναι οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα με «τεχνοκράτες» και ενδεικτικά αναφέρεται το όνομα του κ. Ιωάννη Στουρνάρα (νυν υπουργού Ανάπτυξης) και του καθηγητή κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια, ενώ αργότερα το απόγευμα προστέθηκε και το όνομα του Γιώργου Ζανιά (νυν υπουργού Οικονομικών).
Η ΔΗΜΑΡ κατά πληροφορίες, συζητά την παραμονή στη νέα κυβέρνηση των Αντώνη Ρουπακιώτη και του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, νυν υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Οι οικονομικοί προσανατολισμοί
Ως προς το οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση, θεωρείται πώς σε μία σειρά από ζητήματα υφίσταται προγραμματική σύγκλιση. Αυτά είναι τα εξής:


- Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση εντός του τρέχοντος καλοκαιριού,
- Μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων,
-Άμεση σύνταξη νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο,


- Όχι άλλη μείωση σε μισθούς.
Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τον κατώτατο μισθό, ούτε για την επαναφορά της μετενέργειας που είναι και το ζητούμενο τουλάχιστον για τη ΔΗΜΑΡ.
Στο τραπέζι επίσης, τίθενται δύο ζητήματα μείζονος σημασίας:
Α) Ζητήματα αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης,
Β) Ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης εγκληματικότητας.




Ένταση στο ΠΑΣΟΚ
Η συζήτηση στη Βουλή άρχισε με την παρουσία των εκπροσώπων της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ διότι τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησαν λόγω της επιμήκυνσης της τρίωρης συνεδρίασης κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του Κινήματος. Πρόκειται για την ομάδα των «επτά», τους κ.κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Μίμη Ανδρουλάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Πέτρο Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκη.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξουσιοδότησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαχειριστεί και την υπόθεση των προσώπων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσο και των προγραμματικών συγκλίσεων.
Ωστόσο, θυελλώδης φαίνεται πως ήταν η τρίωρη συνάντησή τους, καθώς οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος ζήτησαν τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι συντάχθηκαν εξ αρχής με τη θέση του κου Βενιζέλου για συμμετοχή μη πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για υψηλότατους τόνους κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φτάνοντας ακόμη και στα άκρα, καθώς ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμενε με έντονο τρόπο ότι αν το ΠΑΣΟΚ εννοεί πραγματικά αυτό που λέει για τη στήριξη της κυβέρνησης με όλες τις δυνάμεις του τότε θα πρέπει να μετάσχουν σε αυτή έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη. Κάποιος από τους παριστάμενους του απάντησε στο ίδιο ύφος «και ποιός λέει ότι εσύ είσαι επιτυχημένος» και επήλθε η ανάφλεξη
«Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα εξειδικεύσει τον τρόπο συμμετοχής του κόμματος»
Μέχρι αύριο το μεσημέρι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί, τόνισε σε δηλώσεις του προ ολίγου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα παίξει το ρόλο συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ούτε αυτόν της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης. Ως μόνη πρακτική λύση κατά τον ίδιο είναι αυτή της δημιουργίας κυβέρνησης ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ανέφερε ότι αύριο νωρίς το πρωί η νέα Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα εξειδικεύσει τον τρόπο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.
«Θα μετάσχει σε αυτή την κυβέρνηση με τρόπο που θα είναι πιο ωφέλιμος για την αξιοπιστία της Ελλάδα στην κοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου «να κάνουμε ότι πρέπει για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας», κλπ.
Εξαπέλυσε εκ νέου βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η άρνηση συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τη συμμετοχή του στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα. «Δυστυχώς το αρνήθηκε και αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον εύκολο δρόμο, αυτόν την Αντιπολίτευσης.
Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ: Ψήφος εμπιστοσύνης, χωρίς συμμετοχή βουλευτών η εισήγηση Κουβέλη
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά χωρίς συμμετοχή βουλευτών ή στελεχών της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης στην Κ.Ε. του κόμματος.


«Προχωράμε, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν μετέχουμε με βουλευτές ή κομματικά πρόσωπα» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ εξήγησε ότι αυτή την απόφαση επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών και ότι η Δημοκρατική Αριστερά έτσι ανταποκρίνεται 100% στις προεκλογικές της δεσμεύσεις αναλαμβάνοντας ως αριστερά της ευθύνης, τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η Δημοκρατική Αριστερά προτάσσει το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας έχοντας ήδη βάλει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την γνωστή πρότασή της με τα επτά σημεία.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά καθώς είναι σε εξέλιξη, με συνεχείς τοποθετήσεις μελών του οργάνου. Σημειώνεται, όμως, πως το κλίμα είναι θετικό.


Οι προσανατολισμοί της ΝΔ
Για κυβερνητικό σχήμα-έκπληξη κάνουν λόγο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι ισχυρίζονται πως το 30% του σχήματος θα είναι «τεχνοκράτες».
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η ΝΔ στην τοποθέτηση προσώπων επιλογής Σαμαρά στα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται η ανασύσταση των δύο τελευταίων αυτών υπουργείων.
«Γρίφος» για τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η επιλογή υπουργοποίησης είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε της Ντόρας Μπακογιάννη.
Δημήτρης Αβραμόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρονται να προορίζονται (ο ένας από τους δύο) για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Παραμένει ανοιχτό το θέμα για τη χρησιμοποίηση στελεχών τεχνοκρατικού χαρακτήρα, τα οποία θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν την πραγματική δουλειά στη νέα κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Τις τελευταίες ώρες ακούστηκε έντονα και το όνομα του προέδρου της Εθνικής, κ. Ράπανου για το υπ. Οικονομικών, του Κωστή Χατζηδάκη για το υπ. Ανάπτυξης και Μεταφορών ενώ το όνομα του Β. Μεϊμαράκη έπαιζε και για το υπ. Εσωτερικών πριν κατατεθεί η άποψη της ΔΗΜΑΡ υπέρ του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη. Επίσης, για τη ΝΔ για μια θέση υφυπουργού Οικονομικών προκρίνεται ο κ. Χρ. Σταϊκούρας. Για το υπουργείο Παιδείας προβάδισμα έχει ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Επίσης, φαίνεται ο κ. Σαμαράς να έχει αποφασίσει να επανασυσταθούν τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας και για το πρώτο το κεντρικό όνομα είναι της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, ενώ για το δεύτερο ένα όνομα που κερδίζει έδαφος είναι του εξωκοινοβουλευτικού και ηγετικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλ. Τουρκολιά.
Κατά τη Συγγρού, δεν τίθεται ζήτημα για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αλλά θεωρείται απαιτητέα η κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμφωνήσει στην υπουργοποίηση ανώτερων στελεχών της Ιπποκράτους, αλλά και εκλεγμένων βουλευτών, όπως των κ.κ. Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη.
Ακόμη ένα όνομα, το οποίο ακούγεται ως θεωρητικά υπουργοποιήσιμο είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά ερείσματα μεταξύ των «γαλάζιων» συνδικαλιστών του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο θήτευσε στο παρελθόν και, παρά την ατυχή ιστορική συγκυρία, αφού ο βουλευτής Ροδόπης ήταν υπουργός Παιδείας την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν η κυβέρνηση και γενικότερα οι Αρχές τον αναζητούσαν, χωρίς να τον εντοπίσουν.





Zougla.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: