ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Διακοπές 2012: φθηνοί και εξωτικοί προορισμοί

Απολαυστικοί προορισμοί για διακοπές 2012 «δίπλα» από την Αθήνα χωρίς να αναγκαστεί κανείς να ξοδέψει μια περιουσία.
Την ώρα που ο μέσος Eλληνας σκέφτεται τις περικοπές στους μισθούς, τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα και όλες τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, οι διακοπές είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί.
Επειδή όμως η Ελλάδα είναι ένας τόπος που οι διακοπές καλώς ή κακώς είναι μέρος της ζωής όλων, οι μικρές αποδράσεις από την πρωτεύουσα και τους φρενήρεις ρυθμούς των μεγάλων πόλεων είναι μια συνήθεια που δεν αλλάζει εύκολα. Εκτός λοιπόν από τα πολυδιαφημισμένα και κοσμοπολίτικα νησιά, υπάρχουν και ένα σωρό άλλοι προορισμοί, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα και τα αξιοθέατα, χωρίς να αναγκαστεί να ξοδέψει μια περιουσία.

Αίγινα
Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου και περιβάλλεται από το Αγκίστρι, τη Σαλαμίνα, τα Μέθανα, την Τροιζήνα, τον Πόρο και τον Πειραιά. Eνα από τα δημοφιλέστερα παραθεριστικά κέντρα, κυρίως για τους Αθηναίους, η Αίγινα αποτελεί έναν πρώτης τάξεως προορισμό για διακοπές μικρής ή και μεγάλης διάρκειας. Η εμπορική ζώνη εκτείνεται στην παραλιακή οδό, με πληθώρα από ταβερνάκια, τουριστικά μαγαζιά, καταλύματα και σημεία πώλησης των τοπικών προϊόντων. Η αγορά επεκτείνεται μέσα στα εμπορικά σοκάκια της πόλης όπου η αρχοντική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα κερδίζει αμέσως το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Εκτός από τη δεδομένη ναυτική παράδοση των κατοίκων του νησιού, η Αίγινα είναι επίσης γνωστή και για την αγροτική δράση των ντόπιων, με πιο γνωστό προϊόν το φιστικί Αιγίνης.
Αξιοθέατα
Τα κυριότερα αξιοθέατα της Αίγινας είναι ο Ναός της Αφαίας, η Παλαιοχώρα, τα υπολείμματα του ναού του Ελλανίου Διός, ο προϊστορικός οικισμός της Κολώνας και το αρχαιολογικό μουσείο. Οι δημοφιλέστερες παραλίες είναι ο Μαραθώνας και η Αγία Μαρίνα, ενώ δημοφιλή τουριστικά κέντρα αποτελούν και το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, όπως επίσης και τα δεκάδες εκκλησάκια που διασώθηκαν από την εποχή της τουρκοκρατίας.
Ερέτρια
Την πόλη της Ερέτριας μπορεί να την προσεγγίσει κανείς είτε οδικώς μέσω Χαλκίδας είτε με ferry boat από τον Ωρωπό (μόλις 20 λεπτά). Η Ερέτρια διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων και πλούσια ιστορία και γι’ αυτό είναι για πολλούς ένας ιδανικός «κοντινός» προορισμός. Ως παραθαλάσσια πόλη διαθέτει ταβέρνες και πολλά σημεία ψυχαγωγίας και διασκέδασης, με δημοφιλέστερο το λεγόμενο νησί των ονείρων. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βόρειο άκρο της σύγχρονης πόλης, όπου πολλά αξιόλογα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο, να επισκεφθεί το κτισμένο το 326 π.Χ. αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό μουσείο με την πλούσια συλλογή κεραμικών έργων, τα αξιόλογα γλυπτά κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων και τις επιτύμβιες επιγραφές. Ακόμη, τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, τα ρωμαϊκά λουτρά, η πύλη του αρχαίου τείχους, το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το σπίτι του Κανάρη, νεοκλασικό οικοδόμημα που χρονολογείται από το 1847, αποτελούν σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, τόσο για τουριστικούς όσο και για ιστορικούς λόγους.
Ιδανική επιλογή για πεζοπορία το Αγκίστρι
ΜΟΛΙΣ 2 ώρες (ή και λιγότερο από 1 ώρα) από την Αθήνα, το Αγκίστρι αποτελεί μια ακόμη κοντινή αλλά και οικονομική επιλογή για μια απόδραση από την πρωτεύουσα. Με πληθώρα πεύκων, το Αγκίστρι είναι ιδανικός προορισμός για πεζοπορία, ενώ και οι παραλίες θα αφήσουν τον επισκέπτη κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο.
Το νησί που βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού, με έκταση 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 5.000. Ανήκει στο Νομό Πειραιώς και αποτελείται από τέσσερα χωριά: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα (το φυσικό λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα ferry boat από Πειραιά/Αίγινα), τα Λιμενάρια και το Μετόχι. Το νησί έχει καθημερινώς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού με ferry boat είναι 2 ώρες και με «Ιπτάμενο δελφίνι» 55 λεπτά.
Παραλίες
Σκάλα: Αμμουδερή-άβαθη τουριστική παραλία στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Εκεί βρίσκεται και το φυσικό λιμάνι στο οποίο αράζουν τα ferry boat της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά και την Αίγινα. Πάνω στην παραλία της Σκάλας βρίσκονται ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες.
Μεγαλοχώρι: Η αμμώδης παραλία στον οικισμό Μεγαλοχώρι ή Μύλο (χώρα του νησιού στο βορρά).
Δραγωνέρα: Παραλία με βότσαλα στη δυτική πλευρά του νησιού εύκολα προσβάσιμη με δρόμο. Η παραλία αυτή είναι περιτριγυρισμένη με δάσος πεύκων.
Σκληρή και Χαλικιάδα: Ακολουθώντας δυτικά το στενό μονοπάτι από το λιμάνι της Σκάλας βρισκόμαστε αρχικά στην παραλία Σκληρή και αργότερα στην τελείως απομονωμένη παραλία της Χαλικιάδας. Η παρθένα παραλία της Χαλικιάδας είναι παραλία γυμνιστών και επειδή είναι εντελώς απομονωμένη και δύσκολα προσβάσιμη το καλοκαίρι του 2002 είχε αναζητήσει καταφύγιο ο καταζητούμενος ως τρομοκράτης της 17 Νοέμβρη, Δημήτριος Κουφοντίνας.
Μαρίζα: Παραλία-βράχος πάνω στη θάλασσα, ιδανικός για βουτιές, που βρίσκεται δυτικά του νησιού, στο χωριό Λιμενάρια.
Απονήσος: Αβαθη παραλία ανάμεσα από το ιδιωτικό νησί της Απόνησου και το Αγκίστρι.
Χαλκίδα: Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα
Η ΧΑΛΚΙΔΑ είναι η πρωτεύουσα και το κυριότερο λιμάνι του νομού Εύβοιας. Κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στη νήσο Εύβοια και το άλλο της στη Στερεά Ελλάδα, η Χαλκίδα απέχει λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα και είναι ιδανικός προορισμός για διακοπές. Στην ηπειρωτική πλευρά της στο λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με τη γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μία ώρα στασιμότητας αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της.
Το κάστρο
Το βασικότερο αξιοθέατο της Χαλκίδας είναι το κάστρο Καράμπαμπα, το οποίο βρίσκεται σε λόφο της βοιωτικής ακτής, που ονομάζεται Φούρκα. Η θέση του είναι στρατηγική, καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Ο λόφος πιθανότατα οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν είχε οχύρωση στους Βυζαντινούς χρόνους και κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας και τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.
Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο τουρκική, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο Α-Δ, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο.
Το νότιο τμήμα του τείχους διατηρείται σε κακή κατάσταση. Αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη έχουν εντοιχισθεί σε αρκετά σημεία του περιβόλου. Ο πιο σύνθετος, εξαγωνικός προμαχώνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, προς τη Χαλκίδα. Στις επάλξεις διατηρούνται δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Η μοναδική πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του τείχους, ενώ γύρω της έχουν οικοδομηθεί κτίρια στρατιωτικού χαρακτήρα.
Στο ανατολικό τείχος του περιβόλου, μεταξύ της πύλης και του ανατολικού πύργου, βρίσκεται κωδωνοστάσιο, κτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου. Το μόνο καλά σωζόμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο είναι ο ναός, αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται το 1895. Το δυτικό άκρο του τείχους καταλαμβάνει επτάπλευρος πύργος, η μεγαλοπρεπέστερη αμυντική κατασκευή του φρουρίου. Η είσοδος στον πύργο γίνεται από στενό καμαροσκεπή διάδρομο, που θυμίζει λαβύρινθο.
Το φρούριο πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Μοροζίνι το 1688 και οι Τούρκοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την κυριότητά του έως την απελευθέρωση της Ελλάδας, οπότε και το παρέδωσαν στο ελληνικό κράτος. Στο κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται και ο τάφος του συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην πόλη της Χαλκίδας.

fimes.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: