ΣΙΝΕ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Νίκη - θρίαμβος! Πουέρτο Ρίκο - Ελλάδα 84-98.

Με Νιγηρία στα προημιτελικά!
Σε ένα παιχνίδι όπου οι δύο άμυνες έλαμψαν διά της απουσίας τους η Εθνική μας ομάδα πήρε τη νίκη απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο με 98-84 και παράλληλα την πρώτη θέση στον όμιλο της. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα "βρήκε σκούρα" για 35 λεπτά αφού οι Πορτορικάνοι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια.
Η αποβολή του Τζέι Τζέι Μπαρέα, όμως, με πέντε φάουλ σε εκείνο το σημείο σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά ποσοστά της Ελλάδας από τη γραμμή των τριών πόντων (14/24) τής έδωσαν τη νίκη και μαζί… τη Νιγηρία για τον προημιτελικό της Παρασκευής. Πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, που σημείωσε 27 πόντους, ενώ από 16 πόντους είχαν οι Γιάννης Μπουρούσης και Γιώργος Πρίντεζης.Δια χειρός Σπανούλη μπήκαν οι πρώτοι… δεκατρείς πόντοι της Εθνικής μας ομάδας. Ο έμπειρος γκαρντ ήταν αυτός που μονοπώλησε το… επιθετικό ενδιαφέρον καθώς παίρνοντας διαδοχικές προσπάθειες (τις οποίες μετουσίωσε σε καλάθια) έβαλε την "γαλανόλευκη" από νωρίς μπροστά στο σκορ (11-5, 13-9).
Η ευστοχία από τη γραμμή των τριών πόντων (6/6) στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης έδινε, μεν, τη δυνατότητα για σκοράρισμα, η απόδοση των διεθνών μας στην άμυνα, όμως, δεν τους επέτρεπε να ξεφύγουν στο σκορ.Ο Ράμος δημιουργούσε προβλήματα από το λόου ποστ είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του προϋποθέσεις για ελεύθερα σουτ. Παρά το +6 (28-22) του 8ου λεπτού, η ομάδα του Ηλία Ζούρου δεν βελτιώθηκε στον αμυντικό τομέα και σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε να δώσει ομαδικά φάουλ μέχρι να στείλει τους Πορτορικανούς στη γραμμή των ελευθέρων βολών, με αποτέλεσμα να προηγείται στο πρώτο δεκάλεπτο μόλις με τρεις πόντους (30-27).
Στη δεύτερη περίοδο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά. Οι δύο ομάδες έδωσαν περισσότερη προσοχή στην άμυνά τους και σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα φάουλ (η Ελλάδα συμπλήρωσε τα πέντε ομαδικά από το τρίτο λεπτό) τα καλάθια επιτυγχάνονταν με μεγαλύτερη δυσκολία. Παρόλ' αυτά η "γαλανόλευκη" διατηρούσε ένα (ισχνό) προβάδισμα, έχοντας χάσει, όμως, τη δυνατότητα για εύκολο καλάθι.Το Πουέρτο Ρίκο συνέχισε να φορτώνει παιχνίδι στο ζωγραφιστό είτε με τον Ράμος είτε με τον Σαντιάγκο, κάτι που μπορεί να μην απέφερε πάντα σε σκορ, αλλά "φόρτωσε" γρήγορα με τρία φάουλ τους Μπουρούση και Μαυροειδή, αναγκάζοντας τον Ηλία Ζούρο να πάει σε πιο χαμηλά σχήματα με τον Φώτση (ή τον Καϊμακόγλου) στο "5". Μετά από αρκετή ώρα το παιχνίδι ήρθε στην ισοπαλία (42-42 στο 17’), αλλά χάρη σε ένα "ξέσπασμα" του Βασίλη Σπανούλη (18 πόντοι στο πρώτο μέρος) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξαναπήρε αέρα πέντε πόντων (42-47), κρατώντας τη διαφορά μέχρι τη λήξη του πρώτου μέρους (47-49).Η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε σημαντικά στην επανάληψη.
Το Πουέρτο Ρίκο είχε βάλει την Ελλάδα για τα καλά στον δικό του ρυθμό, κάτι που του επέτρεψε να προηγηθεί με 51-49 και να είναι αυτό που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι Πορτορικάνοι δεν είχαν πρόβλημα να διατηρήσουν το προβάδισμα για τρία λεπτά, πριν ο Μπουρούσης με εύστοχο τρίποντο ξαναβάλει την Ελλάδα μπροστά στο σκορ με 58-57 στο 24ο λεπτό.Το τρίτο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο Βασίλης Σπανούλης ανάγκασε τον Ηλία Ζούρο να τον αποσύρει, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στο Πουέρτο Ρίκο να ελέγξει εκ νέου το ρυθμό και να φέρει το παιχνίδι για ακόμα μία φορά στην ισοπαλία στο 28' (60-60).
Ένα δίλεπτο ξέσπασμα, όμως, από τη "γαλανόλευκη" ήταν αρκετό για να "τρέξει" επιμέρους σκορ 10-2 και να ολοκληρώσει το τρίτο δεκάλεπτο έχοντας προβάδισμα ασφαλείας (62-70).Οι -τυπικά- γηπεδούχοι Πορτορικάνοι με διαδοχικά τρίποντα και τον Μπάλκμαν να βοηθάει με τα επιθετικά ριμπάουντ που κατέβαζε μπόρεσαν να πλησιάσουν εκ νέου σε απόσταση ενός σουτ (71-74 στο 34'), αλλά η χαρά τους δεν κράτησε για πολύ. Το αντίθετο.Τα δύο γρήγορα φάουλ στα οποία υπέπεσε ο Τζέι Τζέι Μπαρέα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν ως αποτέλεσμα την αποβολή του στο 36ο λεπτό και μαζί την απώλεια κάθε ελπίδας για νίκη.
Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την απουσία του βραχύσωμου γκαρντ και με τρίποντο του Πρίντεζη στο 37ο λεπτό έκανε το 87-77, βάζοντας, ουσιαστικά, τέλος στην υπόθεση "πρωτιά" στον όμιλό της.Έτσι, η "επίσημη αγαπημένη" έκανε το 2/2 στην πρώτη φάση του Προολυμπιακού τουρνουά κάτι που την έφερε… αγκαλιά με τη Νιγηρία για το παιχνίδι της προημιτελικής φάσης. Αντίθετα, το Πουέρτο Ρίκο θα κληθεί να ξεπεράσει το (υψηλό) εμπόδιο της Λιθουανίας στους "8" αν θέλει να αναπτερώσει τις ελπίδες του για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ: Ράμος 15, Μπαρέα 13, Χουέρτας 8 (2), Αρόγιο 6, Ροζάριο 2, Φράνκλιν, Ροντρίγκεζ 2, Σάντσεζ 4 (1), Πίβι 10, Μπάλκμαν 13 (2), Γκαλίντο 7, Σαντιάγκο 4.
ΕΛΛΑΔΑ (Ζούρος): Βασιλειάδης, Μπουρούσης 16 (2), Ζήσης 13 (1), Σπανούλης 27 (4), Καλάθης 8 (1), Φώτσης 2, Πρίντεζης 16 (2), Παπανικολάου 9 (3), Μαυροειδής, Μάντζαρης, Καϊμακόγλου 7 (1).


http://www.basketblog.gr/index.php
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: