ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σε ποια τρόφιμα θα σημειωθεί έλλειψη αν γυ­ρί­σου­με στη δραχ­μή!!!

O πρό­ε­δρος της ΠΑ­ΣΕ­ΓΕΣ Τζα­νέ­τος Κα­ρα­μί­χας πα­ρου­σιά­ζο­ντας σχε­τι­κή έρευ­να της συ­νο­μο­σπον­δί­ας προ­σπά­θη­σε να κα­ταρ­ρί­ψει την άποψη ότι οι Έλληνες "θα πεινάσουν" αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
«Ακόμη και αν γυ­ρί­σου­με στη δραχ­μή, δεν θα πει­νά­σου­με», τό­νι­σε σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου και υπο­στή­ρι­ξε ότι ως χώρα εί­μα­στε αυ­τάρ­κης σε τρό­φι­μα σε πο­σο­στό 95%, χωρίς να συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται τα ψάρια.
«Είναι μύθος ότι η Ελ­λά­δα δεν πα­ρά­γει», επι­σή­μα­νε ο κ. Κα­ρα­μί­χας, κά­νο­ντας λόγο για κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας που δη­μιουρ­γεί­ται. Η χώρα έχει επάρ­κεια σε βα­σι­κά δια­τρο­φι­κά προ­ϊ­ό­ντα, όπως προ­κύ­πτει από στοι­χεία της ΠΑ­ΣΕ­ΓΕΣ, του Ελ­λη­νι­κού Γε­ωρ­γι­κού Ορ­γα­νι­σμού και της Ελ­λη­νι­κής Στα­τι­στι­κής Αρχής για το 2010. Σύμ­φω­να με τον κ. Κα­ρα­μί­χα, στην πε­ρί­πτω­ση που η χώρα βρε­θεί σε θέση που οι ει­σα­γω­γές τρο­φί­μων είναι απα­γο­ρευ­τι­κές, οι Έλ­λη­νες δεν θα στε­ρη­θούν τις ελιές, το λάδι, το ρύζι και τα φρού­τα. Πρό­βλη­μα θα δη­μιουρ­γού­νταν με το κρέας και το ψωμί, «αλλά μπο­ρού­με να αντι­κα­τα­στή­σου­με το χοι­ρι­νό και το βόειο με κα­τσι­κί­σιο κρέας, και να φτιά­χνου­με ψωμί από σκλη­ρό αντί μα­λα­κό σι­τά­ρι».



Τι δεν θα μας λεί­ψει
Με βάση τη με­λέ­τη της ΠΑ­ΣΕ­ΓΕΣ, από το τρα­πέ­ζι μας δεν θα λεί­ψουν:
- Οι βρώ­σι­μες ελιές. Η πα­ρα­γω­γή κα­λύ­πτει το 615% της ζή­τη­σης, όμως το 88,3% της πα­ρα­γω­γής εξά­γε­ται.
- Τα επι­τρα­πέ­ζια στα­φύ­λια (θα μπο­ρού­σε να κα­λυ­φθεί το 322% της εγ­χώ­ριας κα­τα­νά­λω­σης. Ση­μειω­τέ­ον ότι το 74% της ελ­λη­νι­κής πα­ρα­γω­γής κα­τα­λή­γει στο εξω­τε­ρι­κό).
- Τα ακτι­νί­δια (242% επάρ­κεια, 62% εξα­γω­γές).
- Η στα­φί­δα (209% επάρ­κεια, 57% εξα­γω­γές).
- Το ρύζι (171% επάρ­κεια, 51% εξα­γω­γές).
Επί­σης θα επαρ­κού­σε το ελαιό­λα­δο (151%), αν κα­λυ­πτό­ταν η πο­σό­τη­τα που ει­σά­γε­ται (4,33%), το σκλη­ρό σι­τά­ρι (149% η επάρ­κεια, μόλις 10% της ζή­τη­σης κα­λύ­πτε­ται από ει­σα­γω­γές). Η πα­ρα­γό­με­νη πο­σό­τη­τα υπερ­κα­λύ­πτει την κα­τα­νά­λω­ση σε δη­μη­τρια­κά (82%), φρού­τα (128%), τυ­ρο­κο­μι­κά (το 80%), αι­γο­πρό­βειο γάλα (98%) και κρέας (92%), αυγά (91%) και τα που­λε­ρι­κά (82%). Πολύ χα­μη­λή αυ­τάρ­κεια υπάρ­χει στο μα­λα­κό σι­τά­ρι από το οποίο γί­νε­ται το ψωμί (32%) στα όσπρια σε πο­σο­στό που κυ­μαί­νε­ται στο 39%, στο βόειο κρέας (13%) και στο χοι­ρι­νό (38%).


Σε τι θα ση­μειω­θεί έλ­λει­ψη
Σε πε­ρί­πτω­ση που οι ει­σα­γω­γές γί­νο­νταν απα­γο­ρευ­τι­κές λόγω κό­στους, θα μας έλει­παν:
- Οι φακές. Πα­ρά­γου­με 7.500 τό­νους και ει­σά­γου­με άλλες 10.000 τό­νους, για να κα­λύ­ψου­με τις εγ­χώ­ριες ανά­γκες.
- Το χοι­ρι­νό κρέας. Πα­ρά­γου­με 111.000 τό­νους, αλλά κα­τα­να­λώ­νου­με 290.000 τό­νους.
- Τα φα­σό­λια: Τρώμε 35.000 τό­νους, εκ των οποί­ων σχε­δόν οι 24.000 είναι ει­σα­γω­γής.
- Το μα­λα­κό σι­τά­ρι. Από το ένα εκα­τομ­μύ­ριο τό­νους που απαι­τεί­ται για τον άρτον τον επιού­σιον η Ελ­λά­δα πα­ρά­γει μόλις 351.000 τό­νους.
- Το βόειο κρέας. Από τους 158.000 τό­νους που κα­τα­να­λώ­νου­με ετη­σί­ως, μόλις 20.000 τόνοι πα­ρά­γο­νται στην Ελ­λά­δα.


Το σκε­πτι­κό της έρευ­νας
Το πο­σο­στό της επάρ­κειας όπως το υπο­λό­γι­σε η ΠΑ­ΣΕ­ΓΕΣ προ­κύ­πτει ως εξής: Από τα προ­ϊ­ό­ντα που πα­ρά­γο­νται στην Ελ­λά­δα αφαι­ρού­νται όσα εξά­γο­νται και στη συ­νέ­χεια προ­στί­θε­νται τα τρό­φι­μα που ει­σά­γο­νται, για να προ­κύ­ψει η τε­λι­κή εγ­χώ­ρια κα­τα­νά­λω­ση. Με βάση μια υπό­θε­ση ερ­γα­σί­ας, υπο­λο­γί­ζε­ται σε τι πο­σο­στό η εγ­χώ­ρια πα­ρα­γω­γή θα κά­λυ­πτε τη ζή­τη­ση, αν δεν κά­να­με ει­σα­γω­γές από το εξω­τε­ρι­κό, αλλά ούτε εξά­γα­με προ­ϊ­ό­ντα. Σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις η εγ­χώ­ρια πα­ρα­γω­γή μπο­ρεί να κα­λύ­ψει και τις ει­σα­γω­γές και πάλι να υπάρ­χει δια­θέ­σι­μο για εξα­γω­γές, ωστό­σο αν σή­με­ρα οι εξα­γω­γές είναι ζη­τού­με­νο σή­με­ρα, θα είναι πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο αν επα­λη­θευ­θεί το σε­νά­ριο της χρε­ο­κο­πί­ας. Για πα­ρά­δειγ­μα, μπο­ρεί να πα­ρά­γου­με 107.000 τό­νους βρώ­σι­μης ελιάς, αλλά στην ελ­λη­νι­κή αγορά δια­τί­θε­νται 13.000 τόνοι (από τους 17.000 τό­νους που κα­τα­να­λώ­νο­νται συ­νο­λι­κά), ενώ οι υπό­λοι­ποι 94 χι­λιά­δες τόνοι εξά­γο­νται.
Ση­μειω­τέ­ον ότι τα αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 25% των ελ­λη­νι­κών εξα­γω­γών, ωστό­σο το αγρο­τι­κό ισο­ζύ­γιο (δια­φο­ρά εξα­γω­γών - ει­σα­γω­γών), αν και μειώ­θη­κε από τα 8 δισ. των προη­γού­με­νων ετών, εξα­κο­λου­θεί να είναι αρ­νη­τι­κό κατά 2 δισ. ευρώ. Κοι­νώς, εξα­κο­λου­θού­με να ει­σά­γου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα από όσα εξά­γου­με.
Τέλος, η με­λέ­τη της ΠΑ­ΣΕ­ΓΕΣ δεν απα­ντά στο ερώ­τη­μα της αύ­ξη­σης του κό­στους πα­ρα­γω­γής στην πε­ρί­πτω­ση επι­στρο­φής στη δραχ­μή, καθώς η χώρα μας ει­σά­γει όχι μόνο το πε­τρέ­λαιο που είναι απα­ραί­τη­το για την πα­ρα­γω­γή, αλλά και τους σπό­ρους, τα φυ­το­φάρ­μα­κα, τα λι­πά­σμα­τα, το πολ­λα­πλα­σια­στι­κό και γε­νε­τι­κό υλικό.


blog.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: