ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση!!!

Εκτός από το σχέδιο κατάργησης πανεπιστημίων και σχολών που βρίσκεται σε "εξέλιξη" με την κωδική ονομασία "Αθηνά , μεγάλες αλλαγές αναμένονται και στο νόμο-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που επρόκειτο να δοθούν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν δόθηκαν λόγω τεχνικών κωλυμάτων, αναμένεται να γίνουν γνωστές αύριο και να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή. Ωστόσο, προκαλούν ήδη αναταράξεις μεταξύ των υποστηρικτών της εφαρμογής του αρχικού νόμου και εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι αρχικές διατάξεις δεν είναι υλοποιήσιμες και θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν τροποποιηθεί για να λειτουργήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι οι εξής:

* Επαναφορά τμημάτων και τομέων με τις γενικές τους συνελεύσεις, τους προέδρους, τους διευθυντές τους και με τις αρμοδιότητές τους, που αφαιρούνται από τον κοσμήτορα και την κοσμητεία.
* Συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων εκλογής και εξέλιξης καθηγητών από τις γενικές συνελεύσεις τμημάτων, αντί των Σχολών.
* Κατάργηση της διεθνούς προκήρυξης για την εκλογή πρύτανη. Μόνον καθηγητές του κάθε ιδρύματος θα μπορούν να είναι υποψήφιοι.
* Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα.
* Η μία θητεία των πρυτάνεων μειώνεται από 5 σε 4 χρόνια.
* Επιστροφή των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) στον έλεγχο των τμημάτων, αφού καταργείται η Μεταπτυχιακή Σχολή.
* Tην ευθύνη για τις εκλογές ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου έχουν οι πρυτάνεις.
* Παρατείνεται η θητεία των πρυτάνεων, οι οποίοι όμως θα έχουν την υποχρέωση να διενεργήσουν τις εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης. Αν, όμως, κωλυσιεργούν, θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.
Απο την επόμενη κι όλας ακαδημαϊκή χρονιά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας,
Τα Πανεπιστήμια που εντός του 2013 ενδέχεται να κλείσουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι τα εξής: Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Ψηλά στην ίδια λίστα είναι και περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση και ποσοστά αποφοίτησης σχεδόν μηδενικά. Εντατικά θα μελετηθούν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, Βιολογικών Καλλιεργειών Περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.
Σχέδιο κατάργησης πανεπιστημίων και σχολών βρίσκεται σε "εξέλιξη" με την κωδική ονομασία "Αθηνά"
Υπό κατάργηση λοιπόν βρίσκονται τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής.


Zougla.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: