ΣΙΝΕ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Κερατέα, Χανιά, Αχαΐα: Στάχτη σπίτια και χιλιάδες στρέμματα

«Πάνε οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής»… Με τα λόγια αυτά οι κάτοικοι σε Κερατέα, Χανιά και Αχαΐα κοιτούν ό,τι απέμεινε από τα 11 σπίτια και τις καλλιέργειες που παραδόθηκαν στο έλεος της φωτιάς και έγιναν στάχτη μαζί με χιλιάδες στρέμματα δάσους. Στο μεταξύ, τα πύρινα μέτωπα ανέδειξαν τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική μας, το έργο της οποίας βασίζεται στην αυτοθυσία των ανδρών της.Πύρινος τρόμος
Η πυρκαγιά στην Κερατέα ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης, απειλώντας σπίτια στους οικισμούς Τρέπες και Δασκαλειό. Οι φλόγες έκαψαν 11 κατοικίες και απείλησαν ένα γηροκομείο, ένα μοναστήρι και μία κατασκήνωση. Η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής -120 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα- «πάλεψε» με την φωτιά αλλά και τους ανέμους, που «έπιαναν» ακόμα και τα 7 μποφόρ.
Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Χανιά και Αχαΐα, όπου καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και μελίσσια, ενώ υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.
Αρμόδια συνεργεία θα αρχίσουν σύντομα την καταγραφή των ζημιών, όσο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα κάνουν έρευνες ώστε να διαπιστώσουν αν πρόκειται για εμπρησμούς.
Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στον Αγαλά Ζακύνθου, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Επίσης, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στον Πλακιά Ρεθύμνου, που έκαψε χαμηλή βλάστηση και ελιές.

Για σήμερα, υψηλός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Δυτική Στερεά και Επτάνησα.

Τρωτά τα μέσα πυρόσβεσης
Οι σχεδόν ταυτόχρονες φωτιές σε Κερατέα, Αχαΐα και Χανιά έδειξαν τις «πληγές» της Πυροσβεστικής.
Μόλις 15 αεροσκάφη είναι το δυναμικό της για ολόκληρη τη νότια Ελλάδα. Μάλιστα, τρία από αυτά τέθηκαν εκτός μάχης, ενώ ελικόπτερο που επιχειρούσε στα Χανιά παρουσίασε βλάβη.
Αφανείς ήρωες οι πυροσβέστες και οι χειριστές των εναέριων μέσων, οι οποίοι δουλεύουν ακατάπαυστα και με αυταπάρνηση.




Star.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: