ΣΙΝΕ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πρώτο τετ α τετ Σαμαρά Τρόικας το μεσημέρι!!!

Δημόσιο και ιδωτικοποιήσεις στην ατζέντα!!!
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κινητικότητα, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι τ ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ αργότερα θα ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο, με βάσει το οποίο θα διαμορφωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει ο κ. Σαμαράς.
Τα βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων οριστικοποιήθηκαν και απομένουν οι λεπτομέρειες που θα συζητηθούν, σε μια νέα συνάντηση, των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων, των κκ. Χρ. Λαζαρίδη (ΠαΣοΚ), Κ. Σκανδαλίδη (ΠαΣοΚ) και Δ. Χατζησωκράτη (Δημοκρατική Αριστερά), οι οποίοι και θα συντάξουν το τελικό κείμενο.

Η συζήτηση των τριών στελεχών διήρκεσε δυο ώρες και ετέθησαν όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά, οι απολύσεις και η εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, αλλά και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου.
Οι κυβερνητικοί εταίροι, όπως είχε περιγράψει το «Βήμα» εδώ και μέρες, συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουν άμεσα και με ταχύ ρυθμό οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών.
Κοινή γραμμή πλεύσης υπάρχει στους βασικούς άξονες συνεργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης, αν και τα σημεία διαφωνίας είναι πολλά και γι’ αυτό και έγινε προσπάθεια να μείνουν στην άκρη, ζητήματα που αποτελούν σημείο τριβής, αφού στόχος είναι να κεφαλαιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί.
Για το μείζον θέμα των απολύσεων που θέτει η τρόικα των πιστωτών, η ελληνική τρόικα αποκρούει σθεναρά αυτή την αντίληψη και αντιπροτείνει πλέον την κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις, μετά από σχετική αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Η τύχη των δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιαίτερα για εκείνους που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, θα κριθεί σήμερα. Με βάσει τις πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ, η απόφαση των κυβερνητικών εταίρων είναι να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Η συμφωνία που επήλθε και η οποία θα αποτελέσει και τον οδηγό του κ. Σαμαρά στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, είναι να μην γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο_ 15.000 απολύσεις θέλει η τρόικα έως το 2012_ και να ακολουθηθεί η διαδικασία των μετατάξεων, ενώ η εργασιακή εφεδρεία μπήκε στο…συρτάρι.
Επί της ουσίας, συμφωνία επήλθε για τις αποκρατικοποιήσεις, με το σημείο τριβής όμως να είναι το θέμα της ΔΕΗ και με τη θέση της κυβέρνησης για παραχώρηση και παραγωγικών μονάδων. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και σήμερα με δεδομένη την κοινή αντίληψη και των τριών κυβερνητικών εταίρων ότι πρέπει να διατηρηθούν υπό κρατικό έλεγχο τα στρατηγικής σημασίας δίκτυα της εταιρείας.
Σημείο επαφής αναζητείται για τα δίκτυα άλλων εταιρειών, όπως της ΕΥΔΑΠ που έχει μπει στο τραπέζι προς ιδιωτικοποίηση, ενώ πιο εύκολη είναι η συζήτηση, καθώς υπάρχει συναντίληψη, στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρειών, όπως του ΟΠΑΠ, των κρατικών λαχείων, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, των περιφερειακών λιμένων και αεροδρομίων, κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις που θα αφορούν: το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ (κυρίως ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ (δηλ. για ορισμένες παραγωγικές μονάδες και για το πρόγραμμα νέων επενδύσεων).
Στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των κκ. Λαζαρίδη, Σκανδαλίδη και Χατζησωκράτη ετέθη και το θέμα του μεταναστευτικού. Ουσιαστικά θα προκύψει σε δεύτερο χρόνο ένας νέος νόμος, σε αντικατάσταση του νόμου Ραγκούση, κατόπιν των συζητήσεων και των επαφών που θα έχει η διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί και θα αφορά την παράνομη μετανάστευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα έχουν συμφωνήσει στην τροποποίηση του νόμου Ραγκούση για τους παράνομους μετανάστες, έτσι ώστε η ιθαγένεια να δίνεται στα παιδιά τους σε ηλικία 18 ετών και αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με την γέννηση τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος.
Σχετικά με τις διαρροές σε ορισμένα ΜΜΕ περί επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου ή του εκλογικού συστήματος, αυτές διαψεύδονται και από τις τρεις πλευρές και λένε ότι η συζήτηση μετατίθεται για το μέλλον.
Συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν θα τεθούν άμεσα και παραπέμπονται να συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, με βασικό κριτήριο στην κάθε νέα περιφέρεια να εκλέγονται το πολύ έξι βουλευτές, μπορεί να προχωρήσει άμεσα.
Επίσης συμφωνήθηκε να διατυπώσει η κυβέρνηση στην τρόικα το αίτημα να καταβάλλονται οι επιβαλλόμενοι φόροι σε περισσότερες δόσεις, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν άμεσα, αλλά και να τεθεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Ακόμη αποφάσισαν να αρθούν όλα τα εμπόδια για την επιστροφή των καταθέσεων από το εξωτερικό με μόνο όρο την αναδρομική φορολόγηση των χρηματικών ποσών και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.
Ένα από τα αγκάθια ήταν το θέμα της μετενέργειας, για το οποίο πιθανότατα δεν θα υπάρχει αναφορά στη συμφωνία, όπως και για τα εργασιακά στην παρούσα φάση.
Επί της στρατηγικής αντιμετώπισης της τρόικας δεν υπήρξε διαφωνία, και η βασική διαπραγματευτική «γραμμή», αναμένεται να είναι η εξής:
* Όχι άλλες περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
*Υιοθέτηση άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.
*Άμεση και ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
*Μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται, μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και μέσω περαιτέρω περιορισμών στις προσλήψεις.


blog.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: