ΣΙΝΕ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Θα βάλουν χέρι στις συμφωνημένες τιμές των φωτοβολταικών πάρκων

Ανατροπές εξετάζονται στο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και μείωση στις ταρίφες που εισπράττουν οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, αιολικών και κάθε είδους πράσινης τεχνολογίας, όχι μόνο για τα μελλοντικά έργα αλλά και για τα υφιστάμενα.
«Δεν υπάρχουν ταμπού, όλα είναι πάνω στο τραπέζι και για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ», είπε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για τα ενεργειακά Ασημάκης Παπαγεωργίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο στόχαστρο των αλλαγών που μελετώνται για την αγορά των ΑΠΕ έχουν μπει και οι ταρίφες που απολαμβάνουν ακόμη και υφιστάμενα έργα, προσθέτοντας ωστόσο ότι πριν από τις αλλαγές θα γίνει διάλογος. Σχετική μάλιστα συνάντηση με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ θα υπάρξει την προσεχή εβδομάδα. Δεδομένου ωστόσο ότι η αναδρομική παρέμβαση στις ταρίφες των παραγωγών ΑΠΕ δύσκολα μπορεί να «σταθεί» σε νομικό επίπεδο, αφού θα θεωρηθεί αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης εκ μέρους του Δημοσίου (σ.σ.: τα συμβόλαια είναι για 25 χρόνια με προκαθορισμένες ταρίφες), εξετάζονται τα πάντα όπως για παράδειγμα το ισπανικό μοντέλο.
Εχοντας να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα ρευστότητας με την Ελλάδα, η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς για την πωλούμενη ποσότητα ενέργειας στο σύστημα από τους παραγωγούς ΑΠΕ, με την επιβολή πλαφόν. Το μέτρο προφανώς και έπληξε τα έσοδα των παραγωγών, αποτέλεσε όμως μονόδρομο για να κλείσει η πράσινη τρύπα της ισπανικής αγοράς.
Πάντως οι ελληνικές ταρίφες βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο και της τρόικας, με το σκεπτικό πως «δεν μπορεί μια χώρα με ηλιοφάνεια πολύ μεγαλύτερη από της Γερμανίας να έχει πολλαπλάσιες ταρίφες που δίνουν αποδόσεις 25%-30%, έναντι 8%-12% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου». Ανεξάρτητα από τη λύση που τελικώς θα επιλεγεί και με αφορμή τις βολές που τελευταίως εκτοξεύουν οι φορείς της αγοράς ο ένας κατά του άλλου, ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που προφανώς θα προκαλέσουν αντιδράσεις. «Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι κοινό. Και όσους δεν ακουμπά σήμερα, μπορεί να τους ακουμπήσει αύριο. Ετσι, είναι προς το συμφέρον όλων η ενεργειακή αγορά να επιβιώσει. Οποιος δεν ακολουθήσει θα χάσει», είπε χαρακτηριστικά.


blog.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: