ΣΙΝΕ

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Βάσεις 2012 και επιτυχόντες σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: Αναλυτικά

Σήμερα ολοκληρώνεται ο Γολγοθάς των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους φοιτητές. Στις 10.00 το πρωί το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου (http://results.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα σχολεία μέσα στην ημέρα.
Επίσης, σήμερα στις 10.00 το πρωί ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μη ελληνικής καταγωγής.
Επισημαίνεται ότι οι αθλητές που θέλουν να κάνουν χρήση των ειδικών διατάξεων για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από τη Δευτέρα 3/9/2012 μέχρι και την Παρασκευή 14/9/2012.
Τέλος, οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις που θέλουν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την κατηγορία του 5% θα κληθούν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος ( η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), 

στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

Αυξητικές είναι οι τάσεις τέλος και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).

Για άλλη μια χρονιά, πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.

Φέτος υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο 116.173 μαθητές. Εισήχθησαν 80.615 (45.559 στα ΑΕΙ και 32.689 στα ΤΕΙ) ενώ οι 15.000 από αυτούς προέρχονται από τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).

Το ποσοστό επιτυχίας κυμάνθηκε στο 69%, από 62% πέρυσι, γεγονός που ο κ. Παπαθεοδώρου απέδωσε στη «συμβατότητα» των θεμάτων με τις γνώσεις των μαθητών. Οι κενές θέσεις φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 1150 από 1568 πέρυσι.

Ο κ. Παπαθεοδώρου έκανε γνωστό, τέλος, ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Oι επιτυχόντες είναι 80.615 εκ των οποίων 15.000 ειδικών περιπτώσεων. Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 45.559 και στα ΤΕΙ σε 32.689.

Στα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων περιλαμβάνεται και μια γενικότερη τάση εισαγωγής των υποψηφίων σε σχολές που βρίσκονται στους τόπους κατοικίας τους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Αυξητικές είναι οι τάσεις και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ).

Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε γνωστό, τέλος, ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα απεστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο).

Όπως δήλωσε νωρίτερα, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου:
Στο α' επιστημονικό πεδίο παρατηρήθηκε άνοδος βαθμολογιών και άνοδος σε σχολές όπως η Νομική, η Φιλολογία Ψυχολογικές, εκτός παιδαγωγικών όπου παρατηρήθηκε σχετική πτώση.

Στο β' επιστημονικό πεδίο, άνοδος παρατηρήθηκε στα τμήματα Φυσικής, ενώ σε μερικά τμήματα Χημείας, παρατηρήθηκε πτώση, όπως επίσης άνοδος παρατηρήθηκε και στα τμήματα πληροφορικής και τις στρατιωτικές σχολές.

Στο γ' επιστημονικό πεδίο μικρή άνοδος παρατηρήθηκε στις ιατρικές, φαρμακευτικές οδοντιατρικές νοσηλευτικές καθώς και στα ιατρικά τμήματα στρατού.

Στις Πολυτεχνικές σχολές παρατηρούνται σχετικές αυξομειώσεις ανάλογα με τα τμήμα ή την πόλη.

Για παράδειγμα, υπάρχει άνοδος σε τμήματα του ΕΜΠ ενώ σε άλλα τμήματα σχετική πολύ μικρή πτώση.

Πτώση επίσης υπάρχει στην Αρχιτεκτονική καθώς και στις σχολές Πολιτικών Μηχανικών ανάλογα με την πόλη.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διατηρούν σταθερά υψηλά επίπεδα βάσεων.
Ανοδική τάση, παρατηρείται στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ειδικότερα στα Οικονομικά, τμήματα διοίκησης, λογιστικής, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Σχετική άνοδος υπάρχει επίσης και στα τουριστικά τμήματα των ΤΕΙ.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: