ΣΙΝΕ

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης τιμήθηκε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η «καρδιά» του Δεκαπενταύγουστου χτύπησε στην Παναγία της Τήνου, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, αλλά και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.
Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, πανηγυρική θεία λειτουργία.
Αγνοώντας το ψιλόβροχο, πλήθος πιστών, από την Ελλάδα και απ΄όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης και η σύζυγος του, κ. Βαρβαρίγου, πρόξενος στην Αδριανούπολη, συνέρρευσε και εφέτος στην ιστορική μονή μετά την επίσημη άδεια των τουρκικών αρχών να τελεστεί η ορθόδοξη θεία λειτουργία.

«Περάσαμε “τη Παναϊας το ποτάμ” και ανεβήκαμε διά τρίτην φοράν εφέτος εις τις κορυφογραμμές της ορεινής και δασώδους Ματσούκας, εις το επιβλητικό και υποβλητικό φυσικό περιβάλλον του Όρους Μελά, εδώ “ψηλά σα επουράνια” ταπεινοί προσκυνηταί του σιωπηλού Θεομητορικού τούτου Σεμνείου», είπε μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Μαζί του συλλειτούργησαν εφέτος ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος και ο μητροπολίτης Πέτρος από την Εκκλησία της Γεωργίας, ενώ παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Ευχή όλων να αποδοθούν στους χριστιανούς και οι άλλες δύο ιστορικές μονές της Τραπεζούντας, ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας στην Γαλίανα και ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας στην Άνω Ματσούκα. «Ήρθαμε ειρηνικοί και φιλικοί προς τους πάντες , σκιρτώντας από συγκίνηση και χαρά» ανέφερε στο μήνυμά του, μετά το πέρας της λειτουργίας, ο κ.Βαρθολομαίος ευχαριστώντας τις Τουρκικές αρχές για τη σχετική άδεια που αποτελεί, όπως είπε, «αναγνώριση του δικαιώματος της ελευθερίας της χριστιανικής θρησκείας.
«Εύχομαι ο Θεός να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που ζει και να αξιωθούν όλοι οι πιστοί να έρθουν κάποια στιγμή στο ιστορικό αυτό μοναστήρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στην Τήνο οι πιστοί μπορεί να ήταν λιγότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές, ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε το κλίμα κατάνυξης που επικρατεί τέτοια μέρα στο νησί Της Μεγαλόχαρης. Όλοι έσπευσαν για να προσκυνήσουν αλλά και να αγγίξουν τη θαυματουργή εικόνα κατά τη λιτάνευσή της.
Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος στο κήρυγμά του άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, καλώντας τη να σκύψει πραγματικά πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απέτισε φόρο τιμής για τα θύματα του τορπιλισμού της "Έλλης" το 1940.
Το «παρών» στις λατρευτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα έδωσε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.
Στην Αρτα, στο Θεοτοκιό, όπου και η ομώνυμη εκκλησία της Μεγαλόχαρης, βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Πύλο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι στη Σκόπελο με τη σύζυγό του, ενώ στα Τρίκαλα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είναι σε χωριό του Ρεθύμνου με την οικογένεια του. Στην Ικαρία βρίσκεται πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο στην Πάτρα, ενώ η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παραμένει στην Αθήνα.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία της Τήνου εκπροσώπησαν την κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου παρέστη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ο έτερος υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ιωαννίδης.
Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος των εκδρομέων
Ομαλά εξελίσσεται η έξοδος όσων αποφάσισαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, και εθνικά οδικά δίκτυα εξελίσσεται από το πρωί ομαλά , ενώ επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, η οποία έχει προχωρήσει στην λήψη έκτακτων μέτρων στο εθνικό δίκτυο. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής από την περασμένη Παρασκευή 10/08 μέχρι τις 06:00 χθες το πρωί τις δύο βασικές εξόδου εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας Αττικής συνολικά πέρασαν 489.161 αυτοκίνητα από 515.055 αυτοκίνητα το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τραγική εξαίρεση, δυστύχημα που σημειώθηκε στις 07:00 σήμερα το πρωί στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο όπου γυναίκα 50ετών παρασύρθηκε από όχημα και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου, η πληρότητα στα περισσότερα δρομολόγια πλοίων άγγιξε το 100%. Συνολικά από την 1 Αυγούστου, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά 363.794 επιβάτες, ενώ πέρυσι όλο τον Αύγουστο διακινήθηκαν από τον Πειραιά 928.948 επιβάτες, από τη Ραφήνα 160.749 και από το Λαύριο 22.030.
Υπενθυμίζεται ότι στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, υπάρχει όλο το 24ωρο προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Ethnos.gr ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: