ΣΙΝΕ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Αποκρατικοποιήσεις: Τα τρία πρώτα "φιλέτα" βγαίνουν στο σφυρί

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπούνε χρήματα στα κρατικά ταμεία και να κλείσει ένα μέρος από τη «μαύρη τρύπα».
Αναμφισβήτητα το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και όλοι γνωρίζουν ότι το προβάδισμα στην απόκτηση των «φιλέτων» του Δημοσίου έχουν οι ξένοι επενδυτές. Ο λόγος είναι απλός. Ο ξένος επιχειρηματίας έχει ευκολότερη πρόσβαση στα τραπεζικά κεφάλαια εν αντιθέσει με τον Ελληνα που βρίσκει κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας.

Συν τοις άλλοις, οι προσδοκίες να πουληθούν δημόσιες επιχειρήσεις σε καλή τιμή έχουν πλέον εξανεμιστεί εξαιτίας του ότι η χρηματιστηριακή αξία τους είναι ιδιαίτερα μικρή. Οσο νωρίτερα είχαμε βάλει το «πωλητήριο» τόσο καλύτερα θα ήταν. Είναι χαρακτηριστικό το ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μας είχαν παροτρύνει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, προσδοκούσαν πως μια τέτοια κίνηση θα απέφερε στη χώρα μας έσοδα της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα όμως, και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά.
Ερωτηθείς προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας από δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη εάν έχει υπολογιστεί πόσα έσοδα θα υπάρξουν από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, απ [Κρατικά Λαχεία.] πάντησε κατηγορηματικά: «Οχι, τουλάχιστον για φέτος».

Κρατικά Λαχεία
Τρεις είναι οι αποκρατικοποιήσεις που θεωρούνται «ώριμες» από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πρώτη, αυτή των Κρατικών Λαχείων και των νέων αδειών για το «Ξυστό». Οποια εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό θα αποκτήσει και την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Μέχρι στιγμής δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει τρεις εταιρείες. Η κοινοπραξία ΟΠΑΠ - Intralot Lottomatica - Scientific Games, η εταιρεία Sisal της Ιταλίας σε συνεργασία με την Damco Energy του Ομιλου Κοπελούζου και την Damlot, καθώς επίσης και η Austrian Lotteries που, όπως προδίδει και το όνομά της, προέρχεται από την Αυστρία. Από τα Κρατικά Λαχεία, το Δημόσιο αναμένεται να βάλει στα ταμεία του γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
Η δεύτερη αποκρατικοποίηση που αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, είναι αυτή που αφορά το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, το οποίο είχε γνωρίσει πιένες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εάν όλα πάνε καλά, το Δημόσιο αναμένεται να αποκομίσει κέρδη ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρεις διαφορετικές πλευρές έχουμε και εδώ. Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχουν αποταθεί η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η Talima Ventures της οικογένειας Κωνσταντίνου η οποία έχει και το Athens Metro Mall στη Δάφνη, και η REDS Α.Ε. που αποτελεί μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων της οικογένειας του Γεωργίου Μπόμπολα.

Αφάντου (Ρόδος)
Τρίτη μεγάλη αποκρατικοποίηση θεωρείται αυτή του ακινήτου της περιοχής Αφάντου, το οποίο βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, συνολικής επιφάνειας 1.850.000 τετραγωνικών μέτρων. Η έκταση περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ δεκαοκτώ οπών. Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπάρχει από επτά εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο είναι ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για τη Lamda Development και την Temes της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι το εν λόγω «φιλέτο» καλοβλέπει και η London & Regional Properties, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ευρώπη. Η ίδια εταιρεία ενδιαφέρεται και για την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Τα κέρδη που υπολογίζει ότι θα αποκομίσει το Δημόσιο από το ακίνητο της περιοχής Αφάντου είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜ.ΑΡ.
Οσον αφορά τις πολιτικές διαστάσεις των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να εμποδίσει το «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», όπως λέει, και αναμένεται να υπάρξει σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για το θέμα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός έχει την αμέριστη συμπαράσταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας: «Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε αυτήν την πορεία ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που συνδέεται με άλλα επενδυτικά προγράμματα, καθώς και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει να στείλουμε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και να γίνει αντιληπτό και στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα δεν είναι ο κακός εταίρος, δεν είναι ο αποσυνάγωγος και δεν είναι και ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας της Ευρωζώνης».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης υπογραμμίζει: «Για εμάς η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».

Espressonews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: