ΣΙΝΕ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Γιούνκερ: Η έκθεση της τρόικας θα "αποφασίσει" για επιμήκυνση

Την πολυπόθητη στήριξη που ευχόταν και περίμενε η Αθήνα ενόψει των επαφών του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ πρέσεφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση τους.
Το λόγο πήρε πρώτα ο πρωθυπουργός ο οποίος αποκάλεσε τον Γιούνκερ αληθινό φίλο της Ελλάδας και παλιό προσωπικό του φίλο: «Έρχεται στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά τους τελευταίους 2 μήνες και στο επόμενο διάστημα θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εξήγησε στον πρόεδρο του Eurogroup την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, να διευρύνει τις αποκρατικοποιήσεις και να συλλάβει τη φοροδιαφυγή.
«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και πολιτικά και οικονομικά και κοινωνικά. Έχουμε δεσμευθεί και θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους για να βγούμε από την κρίση.Το μόνο που ζητάμε είναι να μπούμε στην ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Όσοι ποντάρουν στην έξοδο μας από το ευρώ αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού θα διαψευστούν. Με έργα και όχι με λόγια».

Γιούνκερ: Η έκθεση της τρόικας θα «αποφασίσει» για την επιμήκυνση
Ευτυχής που βρίσκεται στην Ελλάδα δήλωσε, εξάλλου, ο Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε πως για την επιμήκυνση θα «αποφασίσει» η έκθεση της τρόικας και δήλωσε παντελώς αντίθετος με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.
«Είναι μεγάλη η χαρά που βρίσκομαι εδώ. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η χώρα, είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου και γνωρίζω ότι έχει υπάρξει πολύ σημαντική η συμβολή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Έρχομαι ως φίλος» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος και αδικείται από πολλούς Ευρωπαίους: «Οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση, λέω σε όσους αμφιβάλλουν. Αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από πολλά μέλη της ευρωζώνης».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει απολέσει σχεδόν πλήρως την αξιοπιστία της: «Θα πρέπει να πω την αλήθεια. Αυτή είναι ότι η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδα αξιοπιστίας, ειδικά την τελευταία περίοδο των 2 ετών».
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες για την εξυγίανση, ενώ όσον αφορά την επιμήκυνση παρέπεμψε στην τρόικα: «Σε ότι αφορά την επιμήκυνση, αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και ισχυρά».
Στη συνέχεια, προσέφερε ισχυρή στήριξη στην προοπτική της χώρας μας στην ευρωζώνη δηλώνοντας «σθεναρά αντίθετος σε μια έξοδο της Ελλάδας» από το κοινό νόμισμα, ενώ -με βλέμμα στραμμένο κυρίως στον ευρωπαϊκό Βορρά- κάλεσε όσους συντηρούν αυτή τη παραφιλολογία να σταματήσουν διότι κάνουν κακό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν θέλει και δε μπορεί να κάνει μαθήματα στον ελληνικό λαό. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στους χαμηλόμισθους που έχουν υποφέρει πολύ μέχρι τώρα αλλά και στην ανάγκη να πληρώσουν και «άλλα μέρη της ελληνικής κοινωνίας».
Τέλος, όσον αφορά σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν το θεωρεί απαραίτητο και υποστήριξε ότι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τα πορίσματα σχετικά με την πορεία της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας ως «την τελευταία ευκαιρία της».
Οι συζητήσεις των δύο ανδρών -όπως διευκρίνησαν και οι ίδιοι- θα συνεχιστούν στο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός στον Γιούνκερ στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Star.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: