ΣΙΝΕ

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Θαυματουργό τζελ για την σπονδυλική στήλη

Τζελ βλαστοκυττάρων που ανέπτυξαν οι επιστήμονες μπορεί να αναγεννήσει τα νεύρα της τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης. Το τζελ που εφαρμόζεται στο σημείο της βλάβης έδειξε να κατορθώνει εντυπωσιακό βαθμό ανάπτυξης των νεύρων σε ποντίκια με εντελώς κατεστραμμένη σπονδυλική στήλη.
Τα παράλυτα πειραματόζωα στα οποία εφαρμόστηκε η πειραματική θεραπεία είχαν σημαντική λειτουργική βελτίωση και μπόρεσαν να κινήσουν όλες τις αρθρώσεις των προβληματικών ποδιών τους.

Το τζελ προέκυψε από την ενσωμάτωση νευρικών βλαστοκυττάρων σ’ ένα μείγμα πρωτεΐνης που αυξάνει την πηκτικότητα στο αίμα και αυξητικών χημικών ουσιών. «Με τη χρήση αυτής της μεθόδου μετά από έξι εβδομάδες ο αριθμός των αξόνων (νευρικών ινών) που προκύπτουν από την περιοχή του τραύματος ξεπέρασαν, και μάλιστα στο διακοσιαπλάσιο, όσα είχαμε δει μέχρι σήμερα» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Τουζίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.
Οπως πρόσθεσε μάλιστα, οι άξονες αναπτύχθηκαν δέκα φορές περισσότερο σε μήκος σε σύγκριση με το μήκος που είχε επιτευχθεί σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες. Το πιο σημαντικό όμως, επισημαίνει ο Τουζίνσκι, είναι ότι η αναγέννηση αυτών των αξόνων είχε αποτέλεσμα σημαντική λειτουργική βελτίωση.
Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν στο εργαστήριο με τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Τα κύτταρα επισημάνθηκαν με φθορίζουσα πρωτεΐνη ώστε η πρόοδός τους να καταγράφεται πιο εύκολα. Οι επιστήμονες τα παρακολούθησαν να αναπτύσσονται, να γίνονται νευρώνες και άξονες.
Στο μεταξύ, τον Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι οι ερευνητές είχαν αναπτύξει με επιτυχία λειτουργικά οστά στο εργαστήριο βασισμένοι σε βλαστοκύτταρα.
Αυτή η τεχνική μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση διαλυμένων άκρων, για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, της αρθρίτιδας, αλλά και άλλων προβλημάτων όπως το λυκόστομα.
Οι επιστήμονες χρειάστηκαν περίπου έναν μήνα για να μετατρέψουν τα βλαστοκύτταρα που είχαν πάρει αρχικά από τον λιπώδη ιστό σε οστά με μήκος αρκετών εκατοστών.

Η νέα μέθοδος θα επιτρέψει τη δημιουργία έξω από το σώμα του ασθενούς οστών που θα είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες του με τη χρήση των δικών του βλαστοκυττάρων.
Με αυτό τον τρόπο καταργείται η ανάγκη τραυματικών επεμβάσεων, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος. Μέχρι στιγμής η έρευνα έχει περιοριστεί μόνο σε ζώα, αλλά προετοιμάζεται ήδη η πειραματική εφαρμογή της θεραπείας σε ανθρώπους.

Espressonews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: