ΣΙΝΕ

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο «πατριάρχης» του Άρη, Ανέστης Πεταλίδης

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες τόσο για την οικογένεια του Άρη, όσο και για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα, ο Άνέστης Πεταλίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.
Ο «πατριάρχης», όπως χαρακτηρίστηκε, του συλλόγου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κηδεία του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι στην Αγία Σοφία.
Ο Ανέστης Πεταλίδης συνέδεσε το όνομά του σχεδόν με κάθε δυνατό τρόπο με την ομάδα του Άρη, αφού υπήρξε καλαθοσφαιριστής, προπονητής και παράγοντας. Ως παίκτης ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας των «κίτρινων» τη δεκαετία του ’60, ενώ ήταν γνωστή η αγάπη του για τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Νίκο Γκάλη, με τους οποίους συνεργάστηκε επί σειρά ετών από διάφορα πόστα στο σύλλογο.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ:«Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει την απόλυτη θλίψη της για το χαμό του Ανέστη Πεταλίδη. Ο «Πατριάρχης» του ΑΡΗ και του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας, γεγονός που κάνει φτωχότερη την οικογένεια του ΑΡΗ. Ωστόσο, η αγάπη του για τον Σύλλογο, το πολύτιμο έργο του και η δυναμική του προσωπικότητα θα ζουν πάντα στο μυαλό και την καρδιά μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει… Ανέστη Πεταλίδη δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ…».

Το βιογραφικό του Ανέστη Πεταλίδη
Ο Ανέστης Πεταλίδης υπήρξε αθλητής πόλο της ομάδας του ΑΡΗ στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 και στις αρχές του ’50, ενώ στη συνέχεια τον κέρδισε το μπάσκετ. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ΧΑΝΘ, ωστόσο, δεν άργησε να έρθει η μεταγραφή για τον ΑΡΗ, όπου εκτός από καθήκοντα παίκτη, είχε και… προπονητή.
Η πρώτη φορά που κάθισε στον πάγκο της ομάδας ήταν τη σεζόν 1952-΄53, ενώ στα επόμενα είκοσι ολόκληρα χρόνια (η θητεία του ολοκληρώθηκε τη σεζόν 1972-΄73) δημιούργησε ένα ασυναγώνιστο σύνολο με επικεφαλή τον Γιάννη Ιωαννίδη. Από τις πλέον χαρακτηριστικές του στιγμές ήταν η παρουσία του στην πρώτη ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας, το 1955, στο τουρνουά του Βιαρέτζιο στην Ιταλία.
Τη σεζόν 1974-΄75 ο Πεταλίδης επέστρεψε στον ΑΡΗ για έναν ακόμα χρόνο, ενώ η τελευταία του θητεία στο «τιμόνι» των «κίτρινων» ήταν για ένα μικρό διάστημα το 1979-΄80. Τη χρονιά εκείνη εισηγήθηκε στον τότε πρόεδρο του ΑΡΗ, Απόστολο Γεωργιάδη, να πάρει για προπονητή τον Ιωαννίδη.
Ο Ανέστης Πεταλίδης ήταν και από τους λίγους που είχαν διακρίνει και πιστέψει στο ταλέντο του Νίκου Γκάλη, για το οποίο δικαιώθηκε πολλάκις τα χρόνια που ακολούθησαν.
Στη συνέχεια, πέρασε στον παραγοντικό τομέα και διέπρεψε σαν γενικός αρχηγός του συλλόγου, βάζοντας γερά θεμέλια για τη δημιουργία του μετέπειτα αυτοκράτορα Άρη.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: