ΣΙΝΕ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Θα συνεχιστούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου οι κινητοποιήσεις δικαστών και εισαγγελέων!!!

Παρατείνονται πανελλαδικά μέχρι 10 Νοεμβρίου 2012 οι κινητοποιήσεις των δικαστών και εισαγγελέων με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε στο... αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών.
Παράλληλα, στις 10 Νοεμβρίου θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕ για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικαστικού κόσμου.
Στη Γενική Συνέλευση, η οποία είχε πολύ λιγότερο κόσμο από τις πρόσφατες προηγούμενες συνελεύσεις, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, όπως και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Δημ. Μητρούλιας στον σύντομο χαιρετισμό του, εκ μέρους των άλλων δικαστικών Ενώσεων, τόνισε ότι με τις περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών υποβαθμίζεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης, ενώ εξέφρασε το φόβο ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει αίτημα του δικαστικού κλάδου για αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά απλώς για διαβίωση.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΔΕ Βασιλική Θάνου ανακοίνωσε στους συναδέλφους της ότι δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη στο αίτημα του δικαστικού κόσμου να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των δικαστών και εισαγγελέων.
Παράλληλα, επανέλαβε η Θάνου ότι παρά την συνταγματική πρόβλεψη περί ισοτιμίας των τριών εξουσιών και την συνταγματική κατοχύρωση του μισθολογίου των δικαστικών, στους βουλευτές χορηγούνται (και καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής) επιπλέον δαπάνες, όπως είναι έξοδα διαμονής χίλια ευρώ μηνιαίως, μίσθωση αυτοκινήτου (Leasing) μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαίως, έξοδα κίνησης από 400 έως 800 ευρώ, συγκοινωνιακές ατέλειες, κ.λπ. Αντίθετα, οι δικαστές καλύπτουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, τις δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι Έλληνες πολίτες, τόνισε η πρόεδρος της ΕΔΕ, στην πλειονότητα τους έχουν κατανοήσει «τη σπουδαιότητα, τις ευθύνες και το φόρτο εργασίας των δικαστών, καθώς και την Συνταγματική κατοχύρωση του μισθολογίου τους, παραδόξως όμως τα μέλη της Κυβερνήσεως και κυρίως το οικονομικό επιτελείο, επιμένουν να τα αγνοούν».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Θάνου υπογράμμισε ότι «οι λειτουργοί της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, στην οποία ανήκουν και οι Έλληνες δικαστές, θα έπρεπε να έχουν ήδη μειώσει τις δικές τους αποδοχές και τις λειτουργικές δαπάνες και να έχουν ήδη μεριμνήσει να ελεγχθούν και να φορολογηθούν οι διαφεύγοντες τη φορολόγηση, κάτι το οποίο εάν είχε επιτευχθεί, δεν θα ήταν αναγκαίες οι περαιτέρω θυσίες του ελληνικού λαού».
Κλείνοντας, η πρόεδρος της ΕΔΕ, χαρακτήρισε «υπερβολικές, παράλογες και μη ανεκτές» τις δρομολογούμενες νέες περικοπές στις αποδοχές των συναδέλφων της, περικοπές οι οποίες «δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να υποβαθμιστεί το κύρος των δικαστών».

Ψήφισμα
Σε ψήφισμά τους τα μέλη της ΕΔΕ εκφράζουν «την αγανάκτησή τους προς την Πολιτεία, η οποία δεν εξετίμησε την υπεύθυνη στάση, που διαχρονικά επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εργαζόμενοι αγόγγυστα κάτω από εξοντωτικές συνθήκες για την ορθή απονομή του δικαίου και αξιώνει απ' αυτούς περαιτέρω θυσίες, χωρίς η ίδια να τηρεί τη δική της υποχρέωση για ανάλογη προς το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείρισή του» και δηλώνουν, ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την υποβάθμιση του λειτουργήματός τους και την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή τους».
Με το ψήφισμά τους οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν «προς κάθε κατεύθυνση, ότι η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) αποφάσισε την παράταση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των εισαγγελέων μέχρι 4 Νοεμβρίου 2012 και την σύγκληση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΕΕΕ μέσα στον επόμενο μήνα και σε ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί «ανάλογα με τις εξελίξεις των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους».

seleo.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: