ΣΙΝΕ

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Δέκα χρόνια ζωή κερδίζουν οι γυναίκες αν σταματήσουν το κάπνισμα πριν τα 40

Εννέα χρόνια περισσότερο μπορούν να ζήσουν οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα, πριν από την ηλικία των 40 ετών,από εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν, ακόμη και αν το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι...χαμηλότερο από ότι εκείνων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet, συμμετείχαν περίπου 1,2 εκατομμύρια βρετανίδες.
Γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών, ρωτήθηκαν σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους. Το 20% των συμμετεχόντων ήταν καπνιστές, το 28% πρώην καπνιστές, ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο 11χρόνια λιγότερο από ότι εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, με τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70 χρόνια, για εκείνες που καπνίζουν, να είναι αυξημένος κατά 24%, έναντι μόλις 9% για αυτές που δεν καπνίζουν.
Οι βρετανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στον καθορισμό τί συνέβη στις γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα σε διάφορες ηλικίες της ζωής.
Βρήκαν ότι οι γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40 ετών, θα μπορούσαν να έχουν περισσότερα από 9 χρόνια ζωής, ή ακόμα και 10 χρόνια αν η διακοπή έγινε σε ηλικία 35 ετών.
«Είτε οι άνδρες είτε οι γυναίκες καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα σε μέση ηλικία, θα κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής», δήλωσε ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, ο Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καπνίζουν μέχρι τα 40 χρόνια και στη συνέχεια να σταματήσουν, γιατί διατηρούν τις επόμενες δεκαετίες το ποσοστό θνησιμότητας κατά 20% υψηλότερο από εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», ανέφερε ο ίδιος.
Ο πρόωρος θάνατος των καπνιστών οφείλεται κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα και στις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για όσους σταματήσουν μεταξύ των ηλικιών 45 και 55, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 56%, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, αλλά εξακολουθούν να κερδίζουν 6-7 χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνους που θα συνεχίσουν να καπνίζουν.
Αν συγκρίνουμε τους καπνιστές οι οποίοι συνέχισαν το κάπνισμα με αυτούς που το έκοψαν, ο συνολικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν τριπλάσιος.
Ο κίνδυνος αυξάνεται και από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά αλλά και ανάλογα με την ηλικία στην οποία οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: