ΣΙΝΕ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

78 νεκροί καπνοπαραγωγοί...πήραν επιδοτήσεις 150.000 €... μετά θάνατον!

Έχουν αποβιώσει αλλά φέρονται να έκαναν αιτήσεις ενίσχυσης από πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους καπνοπαραγωγούς.
Οι ύποπτες υποθέσεις 78 καπνοπαραγωγών εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους και στάλθηκαν στην...

εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Οι συγγενείς των αποθανόντων, οι οποίοι προφανώς έλαβαν τις επιδοτήσεις, καλούνται τώρα να επιστρέψουν ποσό που φθάνει συνολικά τις 150.000 ευρώ.
Ο εντοπισμός έγινε έπειτα από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχείων των δικαιούχων του μέτρου 144 και του αρχείου με τους αποβιώσαντες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρχές Ιουνίου 2012.
Από τα αποτελέσματα της διασταύρωσης προέκυψε ότι από τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές, 70 ενταγμένοι είχαν αποβιώσει πριν από τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους στην υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, η οποία υποβαλλόταν μαζί με την έντυπη αίτηση ενίσχυσης κάθε ενδιαφερόμενου. Με έγγραφη αναφορά του αρμόδιου ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων κ. Αθανασίου Θεοχαρόπουλου, ταυτόχρονα με τις 70 υποθέσεις διαπιστώθηκε ότι ακόμη οκτώ δικαιούχοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στο μέτρο, έλαβαν νόμιμα την α’ δόση το 2011 και στη συνέχεια απεβίωσαν. Παρ’ όλα αυτά, φέρονται να έχουν υποβάλει (με βεβαίωση γνησίου υπογραφής) αίτημα καταβολής της β' δόσης (2012) μετά το θάνατό τους.
Παράλληλα με την αποστολή των υποθέσεων στην εισαγγελία, η αρμόδια υπηρεσία προωθεί τις διαδικασίες για την επιστροφή των ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από τους κληρονόμους των αποβιωσάντων. Επειδή οι αιτήσεις έγιναν με πλαστά δικαιολογητικά, ποινικά θα διερευνηθεί ποιοι προχώρησαν στις πλαστογραφίες, ώστε να διωχθούν ποινικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα σε 32 νομούς και δεν προκύπτει ότι κάποιες περιοχές εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό πλαστογράφησης. «Το ψηφιακό σύστημα και η διασταύρωση των στοιχείων βοηθά πλέον να αναγνωριστούν περιπτώσεις σαν κι αυτές, περιπτώσεις δηλαδή δυσλειτουργιών, απάτης, όπως συνέβη στο συγκεκριμένο μέτρο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Οι έλεγχοι διασταύρωσης των στοιχείων των δικαιούχων των μέτρων του ΠΑΑ 2007-2013, σύμφωνα με το υπουργείο, συνεχίζονται με όλες τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του μέτρου 114 αφορά σε περίπου 42.000 δικαιούχους από 32 καπνοπαραγωγικούς νομούς της χώρας. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, σε αυτούς έχουν ήδη καταβληθεί 94 εκατ. ευρώ κατά το έτος 2011, ενώ το 2012 υπολογίζεται να καταβληθούν περί τα 62 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις για τη β' δόση κατατέθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2012. Στόχος του μέτρου, το οποίο υπάγεται στην ομάδα μέτρων που κατευθύνονται προς τις περιοχές καπνοπαραγωγής, είναι η προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων καπνού που πλήττονται από τη μεταρρύθμιση Κοινής Οργάνωσης Αγοράς και η αναδιάρθρωση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων εντός και εκτός γεωργίας, μέσω μεταβατικής στήριξης για τα έτη 2011, 2012, 2013.

makthes.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: