ΣΙΝΕ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κριτήριο για το επίδομα θέρμανσης και το υψόμετρο

Για την άμεση καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με εισαγωγή και κριτηρίου υψομέτρου για τους δικαιούχους, παράλληλα με τα υφιστάμενα γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια, δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, I. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Αν δεν πάρουμε τη δόση, θα...

πεινάσει κόσμος», διεμήνυσε, επίσης, προβαίνοντας σε μια νέα ηχηρή προειδοποίηση για την άμεση καταβολή της επόμενης δόσης.
Αναφορικά με το επίδομα της θέρμανσης, απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης πως η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου αποτελεί απλώς εισπρακτικό μέτρο, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως «το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό - και τις μόνες εισπράξεις που αναμένουμε, είναι από την πάταξη του λαθρεμπορίου».
«Η πολιτική σας είναι απαράδεκτη - και θα γίνει αιτία να παγώσει κόσμος, τόσο στις πόλεις όσο και στο βουνό», υποστήριξε η βουλευτής του ΣυΡιζΑ, κυρία Νάντια Βαλαβάνη. «Το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμου είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης. Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε συνολικότερη μείωση των κρατικών εσόδων, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης. Όσο υπάρχει το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το παράθυρο του λαθρεμπορίου θα γίνει ορθάνοιχτη πόρτα», υποστήριξε.
«Εξισώνουμε τους φόρους στο 80% του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης. Παρακάτω δεν μπορούμε λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας», απάντησε ο κ. Στουρνάρας. «Επειδή ωστόσο το λαθρεμπόριο είναι μέρος του συνολικού προβλήματος, έχω ζητήσει να μου διαβιβαστούν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις για την πάταξή του, όπως το σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών στις αποθήκες πετρελαιοειδών, η τοποθέτηση gps στα μέσα μεταφοράς κλπ.».
Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς στο ΤΕΕ, του 2% της αμοιβής των μηχανικών και του 2 τοις χιλίοις από τα ποσά που καταβάλλονται στους αναδόχους των δημοσίων έργων, ο κος Στουρνάρας δήλωσε πως θα υπάρξει μελέτη αντικατάστασης των φόρων υπέρ τρίτων, από επιχορηγήσεις «όπου χρειάζεται». «Yποπτεύομαι πως δεν πάνε οι φόροι σ' αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά σε όποιους είχαν την δυνατότητα να πετύχουν τη θεσμοθέτησή τους μέσω άσκησης πίεσης τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε εξάλλου εκ νέου κριτική για την τροπολογία σχετικά με το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για τα Ατυχήματα Αυτοκινήτων, με την οποία περιορίζεται η δυνατότητα αποζημίωσης των θυμάτων σε μια σειρά περιπτώσεις (π.χ. αποζημίωση για ηθική βλάβη). Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στην τροπολογία μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο.
Αποσύρεται η διάταξη για τις ΔΕΚΟ
Αποσύρεται από το νομοσχέδιο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, η διάταξη (άρθρο 3 παρ. 3) που υπήγαγε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των δημοσίων επιχειρήσεων που υπάγονται εξ ολοκλήρου σ' αυτά.
Η διάταξη για τις ΔΕΚΟ υπερψηφίστηκε τελικά από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ και καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η περιγραφόμενη περιουσία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταβιβαζόταν κατά τη συγκεκριμένη διάταξη «χωρίς αντάλλαγμα» στο Ταμείο, το οποίο προωθεί την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν έντονη, καθώς η εμφάνιση του Υπουργού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δε στάθηκε ικανή να κάμψει τις αντιρρήσεις της.
Στη δεύτερη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε την πρόταση του κ. Πάρη Κουκουλόπουλου (ΠαΣοΚ) να συζητηθεί η κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπως επίσης και τη θέση της ΔημΑρ, ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους.

Πηγή: Capital

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: