ΣΙΝΕ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Φεύγει η Αλέκα; Ποια ονόματα "παίζουν" για διάδοχοι;

Ο προβληματισμός που έφεραν στο ΚΚΕ οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έριξαν το κόμμα στο 4,5% από το 8,5% που κατείχε σταθερά τα τελευταία χρόνια αναγκάζει τον Περισσό στην αναζήτηση νέας ηγεσίας.
Μάλιστα, η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί ενόψει του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013 και το οποίο εκτός από την ανάλυση της εκλογικής κατάρρευσης και τα θέματα θέσεων θα ασχοληθεί και με το θέμα της ηγεσίας, έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια.
Η Αλέκα Παπαρήγα είναι γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1991. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και είναι η μακροβιότερη αργηγός κόμματος μετά την μεταπολίτευση καθώς έχει συμπληρώσει 21 συνεχή χρόνια στην θέση αυτή.

Η χαρισματική Αλέκα
Η «Αλέκα» όπως την αποκαλούν με οικειότητα πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοί της εκπροσωπεί την ζώσα ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Σπούδασε φιλόλογος και εργάστηκε ως υπάλληλος σε επιχειρήσεις και ως εκπαιδευτικός.
Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οργανώθηκε στο ΚΚΕ, συνελήφθη από τη χούντα των συνταγματαρχών και κρατήθηκε επί 4 μήνες. Το 1978 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Εξελέγη γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το 1991, το 1996 και το 2009.
Το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΚΚΕ άνοιξε πρώτη η ίδια «σιδηρά κυρία» του Περισσού όταν, σε ανύποπτο χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι παρά ένα απλό μέλος που επιθυμεί να προσφέρει από οποιοδήποτε θέση της προσφερθεί.
Η Αλέκα Παπαρήγα κράτησε με σιδερένιο χέρι την ηγεσία του ΚΚΕ επί 21 χρόνια, παγίωσε το κόμμα επί πολλά χρόνια στην τρίτη θέση στις εκλογές και είναι η πρώτη που επιθυμεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την αντικατάστασή της στην κορυφή της ηγεσίας.

Τέσσερα ονόματα για την ηγεσία του ΚΚΕ
Παρότι δύσκολα διαχέονται πληροφορίες από τον Περισσό και από τις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις των στελεχών του κόμματος εντούτοις τέσσερα ονόματα ακούγονται ως επικρατέστερα να διαδεχθούν την χαρισματική επικεφαλής του ΚΚΕ : πρόκειται για τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, τον Νίκο Σοφιανό, στέλεχος με καλή δημόσια παρουσία και πρώην βουλευτή, τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, γραμματέα της κομματικής οργάνωσης Αθήνας και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη.
Το ΚΚΕ είναι από τα τελευταία μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1918 ως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος και είναι το μακροβιότερο από τα πολιτικά κόμματα που δρουν στην Ελλάδα. Έμβλημά του εξακολουθεί να είναι το σφυροδρέπανο και είναι από τα λίγα σημαντικά σε απήχηση κομμουνιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης που δεν ακολούθησαν τη γραμμή του ευρωκομμουνισμού και κατάφεραν να υπερβούν την κρίση που δημιούργησε στο κομμουνιστικό κίνημα η ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989-1991.
Σήμερα το ΚΚΕ είναι το έβδομο σε αριθμό εδρών κόμμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με 12 βουλευτές και ασκεί επιρροή ιδιαίτερα στις συνδικαλιστικές και κινηματικές οργανώσεις.

iefimerida.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δίπλα στους μαχητές της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Ο δρόμος της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο δρόμος του αγώνα για την ελευθερία, περνάει μέσα από την αλληλεγγύη σ’ αυτούς που πρώτοι τον διάβηκαν. Δεν αφήνει κανέναν μόνο, δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Πορεία αλληλεγγύης σε όσους κι όσες διώκονται για την υπόθεση της Ε.Ο. ΣΠΦ
Παρασκευή, 5 Οκτώβρη, 19.30, Προπύλαια (οδός Πανεπιστημίου, Αθήνα)

Έναρξη της δίκης – Κάλεσμα στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού
Δευτέρα, 8 Οκτώβρη, 9.00

Συνέλευση αλληλεγγύης στη ΣΠΦ και σε όσους κι όσες διώκονται για την ίδια υπόθεση / σύντροφοι, συντρόφισσες