ΣΙΝΕ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μύλος πάλι με τα φάρμακα! Δείτε τι αλλαγές ισχύουν από σήμερα

Επεκτείνεται από σήμερα το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, σε όλα τα σκευάσματα. Την επιλογή του φαρμάκου την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός!
Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει εφεξής τις συνταγές με βάση τη δραστική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα συνταγογραφούν τη δραστική ουσία του φαρμάκου και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί θα δίνουν το φθηνότερο σκεύασμα. Στόχος του μέτρου -το οποίο εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο για 10 δραστικές ουσίες- είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, κυρίως από την αύξηση της χρήσης των γενόσημων.
Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί δεν θα αναγράφουν στο συνταγολόγιο το όνομα του φαρμάκου. Την επιλογή του φαρμάκου την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με τη συνταγογραφημένη δραστική ουσία. Στην περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί άλλο φάρμακο -είτε γιατί το λάμβανε παλαιότερα και δεν θέλει να το αλλάξει είτε γιατί ο γιατρός του θεωρεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό- εκτός από το φθηνότερο αντίγραφο, τότε πληρώνει τη διαφορά στην τιμή, καθώς ο ασφαλιστικός φορέας αποζημιώνει μόνο το φθηνότερο γενόσημο.
Ακριβά φάρμακα
Στο μεταξύ, άτυπη στάση πληρωμών προς το ΕΣΥ έχει κηρύξει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους.
Την ίδια ώρα, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα οποία απευθύνονται οι ασφαλισμένοι, παρουσιάζουν ελλείψεις σε αρκετά φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι που προσφεύγουν στα συγκεκριμένα φαρμακεία δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους και αφού λάβουν την ένδειξη «στερείται» στο παραπεμπτικό τους, συνεχίζουν την αναζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία.
Ωστόσο, αρκετά νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν, αφού σύμφωνα με τους διοικητές, η «στρόφιγγα» από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες έχει κλείσει εξαιτίας των χρεών, ενώ και εταιρείες που εξακολουθούν να προμηθεύουν το ΕΣΥ έχουν περιορίσει τις παραδόσεις. Άλλωστε και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει παραδεχτεί ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο φαρμάκων, λόγω των οφειλών του Οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν «κόψει» την πίστωση στον Οργανισμό και παραδίδουν φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς. Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του Οργανισμού ή τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων, ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

seleo.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: