ΣΙΝΕ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Για τυρί; Στο κρεοπωλείο! Για κρέας; Στο σούπερ μάρκετ! Για ξηρούς καρπούς; Στα ζαχαροπλαστεία!

Τυρί θέλετε; Στο κρεοπωλείο! Συσκευασμένο κρέας θέλετε; Στο σούπερ μάρκετ! Ξηρούς καρπούς θέλετε; Στο ζαχαροπλαστείο!
Τις αλλαγές αυτές, που σηματοδοτούν την απελευθέρωση της αγοράς, όπως κι εκείνες που αίρουν διοικητικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εξαγωγέων να δηλώνουν στην αστυνομία τα είδη που δεν πούλησαν στο εξωτερικό, φέρνουν η νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας και οι Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας και Παροχής Υπηρεσιών που αντικαθιστούν τις μεταπολεμικές αγορανομικές διατάξεις. Παρουσιάστηκαν χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και τους γενικούς γραμματείς Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται σύντομα σε ισχύ «δεν δίνεται δικαιολογία σε καμία επιχείρηση ώστε να μη μειώσει τις τιμές, αφού απλοποιείται σημαντικά το κόστος παραγωγής και λειτουργίας». Έτσι, «καταργούνται ή εκσυγχρονίζονται υγειονομικές διατάξεις που ίσχυαν από το 1960 και η αγορά τις έχει ξεπεράσει προ πολλών δεκαετιών» και παύουν οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες, προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα.

Τα πάνω... κάτω από την απελευθέρωση της αγοράς
Με τον τρόπο αυτό οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν (συνεπώς και το πελατολόγιό τους), δυνατότητα την οποία κατά τεκμήριο είχαν μέχρι σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις που διέθεταν τους ανάλογους χώρους πώλησης.
Με άλλα λόγια, ένα κρεοπωλείο θα μπορεί χωρίς περιττές άδειες και γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς κλπ. με μοναδική προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων. Και σνακ μπαρ Επίσης σούπερ μάρκετ ή και μίνι μάρκετ θα μπορούν να τεμαχίζουν, να συσκευάζουν και να πωλούν κρέατα ή τυροκομικά, να πωλούν φρεσκοστυμμένους χυμούς, χύμα κρασί, αλλά και να έχουν στους χώρους τους καφέ ή σνακ μπαρ. Δεν θα απαιτούνται πια επιπλέον άδειες και άλλες διοικητικές διαδικασίες.
Παράλληλα, με τη νέα υγειονομική διάταξη, επίσης, καλύπτεται το νομοθετικό κενό στις επιχειρήσεις που πουλάνε τρόφιμα μέσω Ιντερνετ, ενώ θεσπίζονται κανόνες και για τους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών.

Μείωση τιμών και προστασία του καταναλωτή
Μείωση τιμών και προστασία του καταναλωτή είναι ο σκοπός των νέων Κανόνων Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών που αντικαθιστούν τις αγορανομικές διατάξεις. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός έφερε ορισμένα παραδείγματα:
- Πωλούνται σε μειωμένη τιμή και με συγκεκριμένη ένδειξη προϊόντα τα οποία έχει περάσει ο χρόνος λήξης τους, εκτός εκείνων που ορίζονται ευαλλοίωτα.
- Μειώνεται το ελάχιστο βάρος στις συσκευασίες (π.χ. χαρτί περιτυλίγματος) των χύμα προϊόντων με σκοπό να μειωθούν οι τιμές τους.
- Αίρονται όλα τα προκαθορισμένα βάρη μερίδων φαγητών και φρούτων στην εστίαση καθώς και των ειδών ζαχαροπλαστικής.
- Στον τιμοκατάλογο όλων των καταστημάτων δεν θα αναγράφεται μόνο η τελική τιμή αλλά αναλυτικά η καθαρή τιμή, ο ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις και το τελικό κόστος​

star
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: