ΣΙΝΕ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Νικητής ο Ρόμνεϊ στο πρώτο ντιμπέιτ; (video)

Για 90 λεπτά διασταύρωναν τα ξίφη του οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στο πρώτο από τα τρία «debate» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.Κάθε υποψήφιος έχει δύο λεπτά στη διάθεση του να απαντήσει σε μια ερώτηση με την οποία γίνεται η εισαγωγή σε μια από τις θεματικές του εξεταζόμενου τομέα «Εσωτερική Διακυβέρνηση» (π.χ. Οικονομία, Σύστημα Υγείας).
Tα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναλύουν τα όσα είπαν οι υποψήφιοι πρόεδροι με το CNN να δίνει νικητή έστω και με μικρή διαφορά τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Συνολικά κάθε θεματική διαρκεί 15 λεπτά και μετά από κάθε ερώτηση, ακολουθεί διάλογος ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.Οικοδεσπότης της μεγάλης βραδιάς ήταν ο Τζιμ Λέρερ από την εκπομπή «PBS NewsHour», με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης να είναι πολύ επιθετικός απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, εξαπολύοντας συνεχώς κατηγορίες για την αδυναμία του να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και για την εμμονή του στον «επίμαχο» νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αφού ευχαρίστησε το Ντένβερ για τη φιλοξενία και ευχήθηκε χαρούμενη επέτειο στη σύζυγό του, άρχισε να τοποθετείται για το πως θα αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
«Το ερώτημα δεν είναι που βρισκόμαστε αλλά που πηγαίνουμε», τόνισε.Στη διάρκεια των δύο λεπτών που είχε στη διάθεσή του εξήγησε ότι η λύση δεν είναι η «οριζόντια» μείωση της φορολογίας αλλά οι αλλαγές στο φορολογικό με τέτοιον τρόπο ώστε να ευνοηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, εστιάστηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των χρημάτων του προϋπολογισμού, που δίνονταν για την κάλυψη των πολεμικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (Ιράκ, Αφγανιστάν).Από την πλευρά του ο Μιτ Ρόμνεϊ αστειεύτηκε αρχικά με τον πολιτικό του αντίπαλο, τονίζοντας ότι είναι το ιδανικό μέρος για να γιορτάσει την επέτειο με τη σύζυγό του, έχοντας αυτόν δίπλα του. Στη συνέχεια εστιάστηκε στους πέντε τρόπους μέσω των οποίων θεωρεί ότι θα βγει η χώρα από την κρίση.

Ενεργειακή αυτονομία (μείωση εξάρτησης από το πετρέλαιο)
Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων με χώρες του εξωτερικού
Βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος
Εξισορρόπηση των δαπανών στον προϋπολογισμό
Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι «μικροί κάνουν τις μεγάλες δουλειές».

Ακολούθησε ο «διάλογος» ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης να τονίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «καμία φοροαπαλλαγή που προστίθεται στο δημόσιο έλλειμμα», το οποίο έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ειδικότερα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα πέσει «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων, κατηγορώντας τον πολιτικό του αντίπαλο ότι θα αυξήσει τους φόρους στις μικρές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. εξήγησε ότι οι δυο τους συμφωνούν στην ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση στον Mitt Romney για το φορολογικό πρόγραμμα που προτείνει, υπογραμμίζοντας ότι τα... νούμερα δεν βγαίνουν. Όπως είπε, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επαναλαμβάνει την ίδια καταστροφική πολιτική του Τζορτζ Μπους.
O Μιτ Ρόμνεϊ απάντησε λέγοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρερμηνεύει το πρόγραμμά του, ξεκαθαρίζοντας ότι στοχεύει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο να επιστρέψει στον χώρο εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να κόψει φόρους στους «πλούσιους».
«Η σημασία της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος στις εταιρείες έγκειται στο γεγονός πως πολλές μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο επί των εισοδημάτων τους μέσα από την ατομική φορολόγηση των φυσικών προσώπων», τόνισε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.«Δεν είναι δυνατόν να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές με τέτοιον τρόπο ώστε να βγει το πλάνο. Είναι Μαθηματικά. Είναι Αριθμητική», του απάντησε ο πρόεδρος των Η.Π.Α..
Ειδικότερα, όσον αφορά στη φορολόγηση των «πλουσίων», ο Mιτ Ρόμνεϊ ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στους εύπορους Αμερικανούς θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα αυξήσει τους φόρους στους «έχοντες» , προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για επενδύσεις στις Υποδομές και την Εκπαίδευση.
«Έχουμε ανάγκη από έσοδα και όχι από περικοπές στη φορολογία», είπε για να συμπληρώσει ύστερα από λίγο ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις φορολογικές ελαφρύνσεις για την εταιρική ευημερία». «Το πλάνο του Mιτ Ρόμνεϊ θα προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στους πολίτες και δεν θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε», συμπλήρωσε.
Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε στη διαχείριση του δημόσιου ελλείμματος.Πρώτος απάντησε ο Ρόμνεϊ:Όπως τόνισε το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει και ηθικές προεκτάσεις, εξηγώντας ότι δεν γίνεται να ξοδεύει μια χώρα περισσότερα απ' όσα εισπράττει. Στη συνέχεια εξήγησε ότι η μείωση του δημοσίου ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί μέσω τριών τρόπων:α) Αύξηση φόρωνβ) Μείωση δαπανώνγ) Ενίσχυση των οικονομικών δεικτών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εστιάστηκε στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου ελλείμματος.Στη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή που είχε δώσει το 2008 για μείωση στο μισό του δημοσίου ελλείμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Ελλάδος και της Ισπανίας.«Ο πρόεδρος έχει μια άποψη για την οικονομία σχεδόν ίδια με εκείνη που είχε πριν τέσσερα χρόνια όταν είχε θέσει υποψηφιότητα: Ξοδεύουμε περισσότερα, φορολογούμε περισσότερο και θεωρεί ότι το σύστημα θα δουλέψει. Αυτή δεν είναι η σωστή απάντηση για την Αμερική», πρόσθεσε.
Η τρίτη ερώτηση αφορούσε στο Σύστημα Υγείας.Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη γιαγιά του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε προκειμένου να μιλήσει για το ασφαλιστικό που προτείνει, εστιάζοντας στην ανάγκη κάθε Αμερικανός να είναι ασφαλισμένος.Από την πλευρά του ο Ρόμνεϊ σημείωσε πως ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, ευρύτερα γνωστού ως «Obamacare», αύξησε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οδήγησε τις μικρές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις.
Παράλληλα, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο πρόεδρος ξόδεψε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στην προώθηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης από το να εστιάσει στη βελτίωση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμπληρώνοντας πως ο νόμος έγινε δεκτός χωρίς την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων.«Αυτό που μου άρεσε στη Μασαχουσέτη, όταν ήμουν κυβερνήτης, είναι πως συνεργαζόμασταν: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι».Επιπλέον, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προκάλεσε την περικοπή κατά 716 δισ. δολαρίων των δημοσίων δαπανών στο Σύστημα Υγείας.«Θέλω να πάρω αυτά τα 716 δισ. δολάρια από τις περικοπές και να τα επιστρέψω πίσω στους ασθενείς», πρόσθεσε.
Στο τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης, ο κάθε υποψήφιος είχε δύο λεπτά για να ολοκληρώσει τις θέσεις του. O Μπαράκ Ομπάμα εστιάστηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις Η.Π.Α., υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσω να μάχομαι κάθε ημέρα».


blog.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: