ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Σε τρεις δόσεις εκταμιεύονται τα 44 δισ. ευρώ - Στο 124% του ΑΕΠ το χρέος το 2020 (video)

Σε τρεις δόσεις εκταμιεύονται τα 44 δισ. ευρώ - Στο 124% του ΑΕΠ το  χρέος το 2020 ( vid ) 
Σε συμφωνία κατέληξαν μετά απο 12 ολόκληρες ώρες και πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup,αλλά αποφασίστηκε η εκταμίευση των 44 δις. ευρώ σε τρεις δόσεις με την πρώτη δόση να δίνεται στις 13 Δεκεμβρίου και την τελευταία τον Μάρτιο του 2013.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία και συμφώνησαν πως...
το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η ελάφρυνση δεν προέκυψε μετά από κούρεμα κάτι για το οποίο δεν άκουγαν κουβέντα οι Γερμανοί, αλλά και οι δορυφόροι τους, Ολλανδία και Φινλανδία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ οι πρωτοβουλίες για μείωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνουν:
  • Επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης (SMP).
  • Μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων της Ελλάδας (ύψους 53 δισ ευρώ).
  • Σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των 53 δισ ευρώ, αλλά και εκείνων που έχουν εκταμιευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF)
  • Αναβολή των πληρωμών για τόκους για τα δάνεια του EFSF.
    Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν  την καταβολή του ποσού των 43,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
    Γιούνκερ: Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό
    Ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε πως δεν ήταν μια εύκολη συνεδρίαση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κατέληξαν στο τέλος σε μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία συνιστά την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη.
    Στη συνέχεια και αφού εξήρε τη λήψη του πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση εξήγησε πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος υλοποίησης των μέτρων και εφαρμογής τους προϋπολογισμού.
    «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ομάδα που θα παρακολουθεί», εξήγησε. Παράλληλα, τόνισε πως θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΤΕπ.
    «Η βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ θα δοθεί κάτω από προϋποθέσεις», συνέχισε ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως το Ταμείο είναι «μαζί μας». Τα κράτη μέλη και το Ταμείο θέλουμε να είμαστε μαζί.
    Ρεν: Η συμφωνία συνιστά μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης
    Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Ολι Ρεν, τόνισε πως «οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε σημαίνει ότι αφαιρούν την ανασφάλεια που είχε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια. Για την Ευρωζώνη ήταν ένα τεστ, για να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές». «Ηταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», συμπλήρωσε.
    Λαγκάρντ: Οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεσμεύτηκαν για μειώση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020
    Τέλος η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως ήταν μια δύσκολη δουλειά για όλους μας και συνέχισε εξηγώντας πως το Ταμείο ήθελε να είναι αφενός σίγουρο ότι η Ελλάδα θα μπει στο σωστό δρόμο και αφετέρου η Ευρωζώνη να πάρει όλα τα μέτρα εκείνα που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
    «Οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεσμεύτηκαν για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει θα βρίσκεται σε επίπεδο μικρότερο του 110% το 2022».
    Σαμαράς: Όλα πήγαν καλά
    Ευχαριστημένος από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
    Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε: «Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα».
    Ντράγκι: Η συμφωνία θα μειώσει την αβεβαιότητα της Ελλάδας
    Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της θετικής είδησης, ότι δηλαδή το Εurogroup ολοκληρώθηκε καταλήγοντας σε συμφωνία για την Ελλάδα, ήρθε δια στόματος τους επικεφαλής τηυς ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
    Ο κ. Ντράγκι, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Εurogroup και πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
    Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
    Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

    Δεν υπάρχουν σχόλια: