ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει!!!

Κυβέρνηση: Τμηματικά η δόση...
Ενώ όλοι περιμέναμε ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3 θα παίρναμε τη  δόση των 31.5 δισ ευρώ, από την ευρωπαική πλευρά υπάρχουν σενάρια και πληροφορίες πως δεν θα γίνει άμεσα η εκταμίευση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε πως ...την Δευτέρα αναμένουμε πολιτική δήλωση για την Ελλάδα από το Eurogroup. Οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μετά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,είπε ότι "Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή".
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε: "Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία".

Δηλαδή δυο υπουργοί που υπηρετούν στο ίδιο υπουργείο μέσα σε λίγες ώρες εμφάνιζαν την Ελλάδα να θριαμβεύει στο Eurogroup και την Ελλάδα να πτωχεύει! Αδιανόητο!

Και ήρθε το μεσημέρι, και στην κυβέρνηση έσπευσαν να διαδώσουν όσα τους είπε ο Πρόεδρος του Euro-working Group, Τόμας Βάϊσερ για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.

Ο κ. Βάϊσερ, φέρεται να είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι:

- Στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

- Η δόση θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο ίδιος είπε επίσης, ότι "η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου".

"Η ευρωζώνη έχει πλήρη συναίσθηση των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και της ανάγκης αναχρηματοδότησης χρέους στις 16 Νοεμβρίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όλα, τα προβλήματα δηλαδή δεν προκαλούνται από την Ελλάδα, αλλά από τις πολιτικές αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη.

Νωρίτερα, πάντως οι εκπρόσωποι Μέρκελ και Σόϊμπλε δεν περιέγραφαν καθόλου ρόδινα τα πράγματα για την Ελλάδα:

Η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: "Όλες οι πλευρές γνωρίζουν καλά τον επείγοντα χαρακτήρα το θέματος", αλλά "στη Γερμανία, πριν ο υπουργός Οικονομικών συμφωνήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος ή σε εκταμίευση δόσης, είναι απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου. Για αυτό και μια απόφαση την Δευτέρα είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί".

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας, η ίδια ανέφερε ότι αναμένονται σύντομα κάποια αποσπάσματά της, αλλά όχι το σύνολο της αξιολόγησης των δανειστών.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ψήφιση των μέτρων έκανε λόγο "αποφασιστικότητα και θάρρος" της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και "έχει την υποστήριξη και τον σεβασμό του Βερολίνου". "Με τα μέτρα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της", πρόσθεσε.

Αλλά έστειλε κι εκείνος ένα μήνυμα: "ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς".

Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας στις Βρυξέλλες
Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα θα τεθούν επί τάπητος σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα για το ίδιο θέμα, με στόχο να βρεθεί οριστική λύση και στα δύο πεδία. Μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου.

Την Δευτέρα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σουρνάρας για την συνεδρίαση του Eurogroup.
Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση που συνδιοργανώνουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ και ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της εκδήλωσης αναμένεται να θέσει το ελληνικό θέμα και τις εξελίξεις που υπάρχουν στον Ζοζέ Μπαρόζο και στον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κύκλος των επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Διαφωνούν ΔΝΤ-Ευρώπη για το ελληνικό χρέος
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που θα αφορούν την Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν εφόσον υπάρξει συμφωνία να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή η επιμήκυνση, μεταδίδει σήμετα αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σημείωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κοντά στο να συμφωνήσουν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να αναλάβει, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι οι «μεγάλες» αποφάσεις – και αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για την παράταση των δύο ετών στο πρόγραμμα, το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και πώς θα διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο – δεν χρειάζεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες».
«Είναι ξεκάθαρο ότι το ιδεατό θα ήταν να ληφθούν αυτές (οι αποφάσεις) μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιο είδος βοήθειας μέχρι τότε.«Χρειάζονται κάποιο μέρος της βοήθειας την οποία θα μπορούν να βρουν με διάφορους τρόπους... Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από αυτό. Από την άποψη αυτή, ένα περιθώριο ελιγμών παραμένει μέχρι το τέλος του έτους» συμπλήρωσε, αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από το ελληνικό πρόβλημα.

Τα ξένα ΜΜΕ χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου
«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times και αναφέρει ότι η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από το κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αφού θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση και τους Έλληνες στην ανεργία.

«Η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη παρά τις όποιες αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφουν οι New York Times.

«Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς πιστωτές υπόσχονται να σκεφτούν αλλά όχι και να εγγυηθούν μειώσεις επιτοκίων ή επιμήκυνση αποπληρωμής... για να αποφύγουν μια χρεοκοπία» συνεχίζει το άρθρο, σε επικριτικό τόνο.Η εφημερίδα στρέφει τα «πυρά» της και κατά της Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις. «Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική ρητορεία για να κερδίσει η κυρία Μέρκελ τις εκλογές στη Γερμανία αλλά είναι και μια βαθιά και βαθύτατα ανούσια τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει, απηχώντας την εχθρότητα της αμερικανικής πλευράς απέναντι στη Γερμανία.

Σε άρθρο τους επίσης οι Financial Times υπογραμμίζουν σήμερα ότι η διαφωνία ευρωζώνης-ΔΝΤ είναι αυτή που καθυστερεί τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.
«Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της».
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: