ΣΙΝΕ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού για το μήνα Νοέμβριο..

Αν και ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, ο Νοέμβριος τείνει να αποκτήσει στη χώρα μας τη φήμη ενός γενικά άνομβρου μήνα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι χρονιές που ο συγκεκριμένος μήνας χαρακτηρίστηκε από... χαμηλά ύψη υετού. Έτσι, οι προσδοκίες των απανταχού "καιρόφιλων" για τον μήνα Νοέμβριο είναι κατά κανόνα χαμηλές. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το φετινό Νοέμβριο είναι μάλλον μεγαλύτερο, δεδομένης της παρατεταμένης καλοκαιρίας που επικράτησε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας κατά τους προηγούμενους μήνες.
Συνοψίζοντας, τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάλυση των μακροπρόθεσμων προγνωστικών στοιχείων είναι τα ακόλουθα:
(1) Το πρώτο 5ήμερο του Νοεμβρίου (1-5/11) αναμένεται να ξεκινήσει με κακοκαιρία, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο τη Δ., ΒΔ και Β. χώρα. Προς το τέλος της περιόδου, η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί υπό την επίδραση αντικυκλωνικών συνθηκών με αποτέλεσμα την επικράτηση γενικά καλού καιρού. Η θερμοκρασία φαίνεται πως θα σημειώσει άνοδο.

(2) Το δεύτερο 5ήμερο του Νοεμβρίου (6-10/11) αναμένεται να ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία σχετικά αμετάβλητη. Προς το τέλος της περιόδου αυτής υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για αξιόλογα φαινόμενα στη Δ. και ΒΔ χώρα (κυρίως). Η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει πτώση.

(3) Το τρίτο 5ήμερο του Νοεμβρίου (11-15/11) φαίνεται να κυλάει όπως και το προηγούμενό του. Σχετικά καλές καιρικές συνθήκες στο ξεκίνημα και μεταβολή του καιρού προς το τέλος. Η διαφαινόμενη μεταβολή φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τη Δ. και ΒΔ Ελλάδα, ενώ αξιόλογα φαινόμενα εκτιμάται πως θα σημειωθούν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία δε φαίνεται να σημειώνει σημαντική μεταβολή, ενώ υπάρχει μικρή τάση για άνοδο, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας.

(4) Το διάστημα 16-20/11 αναμένεται να ξεκινήσει με αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στη Β. και Κ. Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις για αξιόλογη κακοκαιρία κατά τις τελευταίες ημέρες του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπου φαίνεται επίσης μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας (π.χ. Κρήτη) δεν αποκλείεται η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι περισσότερο σημαντική.

(5) Το διάστημα 21-25/11 υπάρχουν ενδείξεις για δημιουργία ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τύπου Ω πάνω από την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικράτηση γενικά αίθριων συνθηκών πάνω από τη χώρα μας, χωρίς να αποκλείεται η εκδήλωση σποραδικών φαινομένων. Η θερμοκρασία δε φαίνεται να σημειώνει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

(6) Το ξεκίνημα του τελευταίου 5ήμερου του Νοεμβρίου (26-30/11) αναμένεται να χαρακτηριστεί από καλές καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του μηνά διαφαίνεται μία τάση για πρόσκαιρη αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας. Από πλευράς φαινομένων δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή η προοπτική για κάτι αξιόλογο.
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση για την μακροπρόθεσμη εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας κατά τον Οκτώβριο του 2012. Η τεκμηρίωση της εκτίμησης στηρίζεται σε προγνωστικά δεδομένα που χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Ως εκ τούτου, ο αναγνώστης καλείται να αντιμετωπίσει την παρούσα εκτίμηση με κριτική σκέψη, λαμβάνοντας υπόψη του πως στόχος της δεν είναι η πρόγνωση του καιρού αλλά η σκιαγράφηση του περιγράμματος εντός του οποίου αυτός αναμένεται να κινηθεί κατά τον εξεταζόμενο μήνα.

meteoclub.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: