ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, την Παρασκευής δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς έπειτα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ο Ρούσσος Βρανάς γεννήθηκε στα Χανιά το 1950, βρέθηκε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ενώ σε ηλικία μόλις 18,5 ετών -όντας μέλος του... ΠΑΚ- σπούδαζε στη Νομική Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε ως επιμελητής και μεταφραστής στις εκδόσεις «Ποντίκι» ωσπου να μεταπηδήσει στην τηλεόραση, ενώ από το 1995 συνεργαζόταν με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Στα 18,5 χρόνια του, μεσούσης της χούντας, επηρεασμένος από μα ομιλία του Γεώργιου – Αλέξανδρου Μαγκάκη πέταξε μια βόμβα μολότοφ στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου του ΝΑΤΟ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18,5 ετών, ακριβώς όσο ήταν η τότε ηλικία του με τον ίδιο να δηλώνει αστειευόμενος αργότερα: «Ευτυχώς που δεν ήμουν εξηντάρης».
Αποφυλακίστηκε το 1972 για έξι μήνες λόγω προβλημάτων υγείας, διέφυγε στο εξωτερικό και επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας.Την ημέρα του Πολυτεχνείου, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του αναζητώντας τον.
Στον Κορυδαλλό παρακολουθει τα μαθήματα δημοσιογραφίας που παρέδιδε ο συγκρατούμενός του, Γιάννης Καψής, και έδειξε ενδιαφέρον για το επάγγελμα.
Από το 1999 υπόγραφε τη στήλη «Δρόμοι» των ΝΕΩΝ, ενώ το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η άχρονη χώρα»

Η κηδεία του θα γίνει στα Χανιά.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού επροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, για την απώλεια του Ρούσσου Βρανά:
«Ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός εκλεκτού μέλους του, του Ρούσσου Βρανά, που έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 62 ετών.
Ο Ρούσσος Βρανάς δεν ήταν μόνο ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και οξυδερκής αναλυτής του διεθνούς γίγνεσθαι. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο: ένας βαθιά ουμανιστής, ένας διανοούμενος της δημοσιογραφίας, που υπερασπίστηκε τις ιδέες του σε δύσκολους καιρούς, κατά την περίοδο της δικτατορίας και φυλακίστηκε γι' αυτές, με μεγάλο προσωπικό κόστος.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα πιο έντονη η απώλειά του σε εποχές πολιτικής εξαχρείωσης
«Ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ξεχωριστή παρουσία στη δημοσιογραφία και τον δημόσιο βίο. Σεμνός, καλλιεργημένος, ενημερωμένος, διεισδυτικός αναλυτής, με συνείδηση της παγκοσμιότητας των προβλημάτων. Αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, αδιάλλακτος αντίπαλος των λογής λογής τυραννιών και υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου και συνεχίζει:
«Έφυγε γρήγορα και η απώλειά του θα είναι ακόμη πιο έντονη, σε εποχές πολιτικής εξαχρείωσης, μνημονιακού ολοκληρωτισμού και διάλυσης των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποχαιρετά έναν άξιο της δημοκρατίας και της δημοσιογραφίας, έναν αριστερό δημοσιογράφο-διανοούμενο».

ΠΑΣΟΚ: Κυριολεξία για τον Βρανά η έκφραση «μαχόμενη δημοσιογραφία»
«Ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ένας από εκείνους τους δημοσιογράφους για τους οποίους η έκφραση "μαχόμενη δημοσιογραφία" δεν ήταν ένα σχήμα λόγου αλλά μία κυριολεξία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το θάνατο του δημοσιογράφου και συνεχίζει: «Η απώλεια του φτωχαίνει το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και το δημόσιο βίο γενικότερα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

blog.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: