ΣΙΝΕ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ναυάγιο στο Eurogroup. Ανυποχώρητη η Λαγκάρντ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, με την πολύωρη συνεδρίαση να καταλήγει σε ναυάγιο, κυρίως λόγω τηςανυποχώρητης στάσης της Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά στον ορισμό ενός ξεκάθαρου πλαισίου για τη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ και τους...
τρόπους ανάσχεσης της αρνητικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.
Η " μπάλα" πήρε και την περίφημη δόση των 44 δισ. ευρώ, με τον Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ, να δηλώνει ερωτώμενος για το πότε αυτή θα εκταμιευθεί: «δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό».
Οι έντονες διαφωνίες προκάλεσαν δύο φορές τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Δηλώσεις Σόιμπλε - Γιούνγκερ
Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις (σχεδόν 10 ώρες) και την ένταση που επικράτησε εντός της αίθουσας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ, μίλησε περί... ανέμων και υδάτων, κάνοντας αναφορές στο πόσο σπουδαίο είναι για την Ελλάδα που ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της, υπογραμμίζοντας πως τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να προχωρήσουν σε πράξεις.
Έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters αναφέρει ότι η πορεία του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός στόχων και προβλέψεων, γεγονός που πρέπει να συνοδευτεί από αλλαγές στην αντιμετώπισή του.
Ειδικότερα, το χρέος επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 144%, το 2022 στο 133% και το 2030 στο 111%, ανατρέποντας όλον τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την εξέλιξη το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου Τομέα, ίσως να αποτελεί πλέον μονόδρομο προκειμένου να μπορέσει να έχει ένα αίσιο τέλος η ελληνική περιπέτεια.
Σύμφωνα με αυτό το κείμενο προτείνεται η παράταση της επίτευξης του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους και τον περιορισμό του στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% το 2022 και το 111% του ΑΕΠ το 2030. Για να γίνει αυτό απαιτείται μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης που είναι σήμερα), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει αναστολή στις πληρωμές τόκων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για 10 χρόνια και επιστροφή κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς και με έγγραφο που επικαλείται το Reuters (δείτε εδώ: ) ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα. Κάτι που κυρίως η γερμανική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.

Στα άκρα η κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου
Την ίδια ώρα που τα διεθνή οικονομικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδιδαν ακόμη και ημερομηνίες για την εκταμίευση σε δύο δόσεις των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (1η δόση 5 Δεκεμβρίου και 2η δόση 31 Ιανουαρίου 2013) πληροφορίες από κοινοτικούς παράγοντες ανέφεραν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ εξακολουθούσε να επιμένει στη διαμόρφωση σαφούς πλαισίου που θα καθόριζε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Προηγουμένως, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης, σταμάτησε προσωρινά η συνεδρίαση του Eurogroup όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, επισημαίνοντας ότι η αιτία της διακοπής είναι η διαφωνία ευρωζώνης – ΔΝΤ για τη διάρκεια χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
«Υπάρχει μια σημαντική διαφορά για το πόσο καιρό θα πρέπει να χρηματοδοτείται η Ελλάδα. Η συνάντηση διακόπηκε και οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν ιδιωτικές συνομιλίες για να δουν πώς μπορεί αυτό να ξεπεραστεί», δήλωσε κοινοτικός παράγοντας στο Dow Jones Newswires.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν δηλώσει στο Dow Jones ότι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν για το μέλλον την απόφαση για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο 2014-2016. Ωστόσο, «το ΔΝΤ θέλει ένα πρόγραμμα μέχρι το 2016 εδώ και τώρα», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε και η Κρ. Λαγκάρντ είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση «δεν τα βρήκαν» οι δυο τους.

Τι έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους
Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αλλά και στη δέσμη μέτρων εξετάζονται για την Ελλάδα περιλαμβάνονται μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια, δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του EFSF και μερική επαναγορά χρέους.
Το σενάριο της δεκαετούς περιόδου χάριτος στις πληρωμές τόκων από τα δάνεια του EFSF, θα οδηγήσει σε «ελάφρυνση» κατά 44 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία αντιπαράθεση ως προς την προοπτική μείωσης των στα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης, στις 25 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης επιπλέον του Euribor, με τη Γερμανία να μην συμφωνεί.
Επίσης, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της επαναγοράς του χρέους στα 30 σεντς του ευρώ, με στόχο την επαναγορά χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, αργά το απόγευμα της Τρίτης, το Dow Jones Newswires μετέδιδε δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, χωρίς να τους κατονομάζει: Ένα αρχικό σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αφορά περίπου τους μισούς από τους τίτλους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές και -εάν είναι επιτυχημένο- να μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 10% του ΑΕΠ.
«Στόχος είναι να δελεαστούν οι κάτοχοι του 50% περίπου των υφιστάμενων ομολόγων με μια αρχική προσφορά της τάξης των 25 σεντς ανά ευρώ», ανέφερε μία από τις πηγές. «Εάν όλα πάνε καλά, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών ή περίπου τόσο».
Την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η λύση θα περιλαμβάνει μια πολιτική συμφωνία για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια. Ενώ οι λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, μια πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει η Ελλάδα να χάνει τον επίσημο στόχο για το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Ωστόσο, πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους θα διασφαλίσουν ότι μέχρι το 2020 το χρέος της Ελλάδα θα υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ, αναφέρουν οι FT.

Ο Σαμαράς ενημέρωσε Βενιζέλο και Κουβέλη
Συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Noonan: «Δεν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα στο Eurogroup»
«Το χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα εφόσον δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών τη Ευρωζώνης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Michael Noonan προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Εφόσον δοθεί στην Ελλάδα ένα διάστημα άλλων δύο ετών ανοίγει ένα χρηματοδοτικό κενό και το θέμα είναι πώς θα καλυφθεί», δήλωσε ο Noonan προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών προσθέτοντας ότι δεν έχει δει «κάποια έγγραφα που να λένε ότι το κενό αυτό έχει κλείσει».
«Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα» στη σημερινή συνάντηση, σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. «Δεν υπήρξε διακοπή των συζητήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μόνο μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν», σημείωσε.

Mοσκοβισί: «Η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα είναι εφικτή»
«Η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα είναι εφικτή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί. «Έχω την εντύπωση ότι μια πολιτική συμφωνία είναι εφικτή και πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως υπουργοί Οικονομικών να την επιτύχουμε σήμερα το βράδυ» σημείωσε πριν την έναρξη του Eurogroup. «Όλοι πρέπει να αποδεχτούν ότι θα πρέπει να πάνε πέρα από τις κόκκινες γραμμές τους», πρόσθεσε.
Zougla.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: