ΣΙΝΕ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ποιες μάρκες ρούχων περιέχουν καρκινογόνες ουσίες - Έρευνα της Greenpeace

Σύμφωνα με τη Greenpeace, σε έλεγχο που έγινε σε 141 δείγματα ενδυμάτων (παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα, κλπ) από 20 μάρκες που πωλούνται σε 29 χώρες αποκαλύφθηκε ότι... τα 89 από αυτά -63%- περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά ή βαφές. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών είναι οι καρκινογόνες αμίνες, οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE), οι αλκυλοφαινόλες (APEO), και οι υπερφθοράνθρακες (PFCs). Πρόκειται μεταξύ άλλων για ρούχα των εταιρειών Zara, Calvin Klein, και Levi's, τα οποία βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η νέα κινητοποίηση της Greenpeace είναι συνέχεια τη καμπάνιας DETOX που ξεκίνησε η ίδια περιβαλλοντική οργάνωση το 2011 με τη δημοσίευση των αναφορών “Dirty Laundry”. Τότε είχε αποκαλύψει τη «στενή» σχέση των μεγάλων brand names με εργοστάσια κατασκευής ρουχισμού (στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες) που έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι ρυπαίνουν τα νερά με τοξικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, ακόμα και καρκίνο.
Χάρη στην καμπάνια Detox, μεγάλες φίρμες όπως οι Nike, Puma, Adidas, H&M, Marks&Spencer, C&A, Li-Ning κλπ δεσμεύθηκαν ότι θα απαλείψουν τη χρήση τοξικών ουσιών στα εργοστάσια των προμηθευτών τους και στα ρούχα τους ως το 2020.
Διαβάστε την πλήρη έρευνα της Greenpeace "Toxic Threads" με κλικ εδώ.
Διαβάστε την αναφορά Dirty Laundry με κλικ εδώ.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: