ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μύκητας μετατρέπει τα μυρμήγκια σε ζόμπι (video)

Στα τροπικά δάση της Βραζιλίας παραμονεύει ένας φονικός μύκητας που προσβάλλει τα μυρμήγκια και τα μετατρέπει σε ζαλισμένα ζόμπι που κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους.
Το μεσημέρι τα ζόμπι σκαρφαλώνουν σε ένα φύλλο περίπου...

25 εκατοστά πάνω από το έδαφος και αρχίζουν να το δαγκώνουν, συμπεριφορά καθόλου συνηθισμένη για τα μυρμήγκια.

Λίγο αργότερα τα μυρμήγκια ζόμπι πεθαίνουν βασανιστικά.
Η δράση όμως του παρασιτικού μύκητα «Ophiocordyceps» δεν σταματά εδώ, αφού μετά από δυο με τρείς ημέρες τρυπά το κεφάλι των νεκρών μυρμηγκιών για να αναπτύξει ένα στέλεχος που μέσα στα επόμενα 24ωρα θα σκορπίσει στο έδαφος φονικά σπόρια, τα οποία θα προσβάλλουν νέα μυρμήγκια.
Μάλιστα το γεγονός ότι τα μυρμήγκια ζόμπι λίγο πριν πεθάνουν σκαρφαλώνουν σε φύλλα φαίνεται πως δεν είναι τυχαίο αλλά αντίθετα βοηθά στο να εκτοξευτούν και διασκορπιστούν καλύτερα τα σπόρια στο έδαφος.
Οι επιθέσεις του φονικού μύκητα στα ανυποψίαστα μυρμήγκια χρονολογούνται πριν 48 εκατομμύρια χρόνια.
Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι ο ιός που μετατρέπει τα μυρμήγκια σε ζόμπι βρίσκει με τη σειρά του τραγικό θάνατο από έναν άλλο μύκητα – παράσιτο που αναπτύσσεται στο σώμα των νεκρών μυρμηγκιών και στο στέλεχος που εκτοξεύει τα φονικά σπόρια στο έδαφος.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American.
Πιο συγκεκριμένα, καλύπτοντας τον αρχικό μύκητα και το στέλεχός του, ο δεύτερος μύκητας, που αποκαλείται μύκητας – υπερπαράσιτο, εμποδίζει την εκτόξευση των σποριών στο έδαφος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων μυρμηγκιών ζόμπι. Ως εκ τούτου εξασφαλίζεται η ισορροπία στη φύση και στην αποικία των μυρμηγκιών, η οποία γλιτώνει τον αφανισμό.
Όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, τελικά και ο μύκητας υπερπαράσιτο βρίσκει τραγικό θάνατο στο κουφάρι του νεκρού μυρμηγκιού από την επιδρομή μικρών εντόμων, κυρίως σκνιπών και άλλων ειδών που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά στους επιστήμονες.
Οι σκνίπες γεννούν τα αυγά τους στο κουφάρι του νεκρού μυρμηγκιού και οι προνύμφες με τη σειρά τους καταβροχθίζουν τον μύκητα υπερπαράσιτο.
Η έρευνα αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη βελτιωμένων φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στον αγροτικό τομέα.

Τέσσερα νέα είδη
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα νέα είδη μυκήτων που μετατρέπουν τα μυρμήγκια σε ζόμπι. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Οι μύκητες-ξενιστές εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές των τροπικών δασών της Αμαζονίας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι καθένα από τα τέσσερα είδη εξειδικεύεται στην “παγίδευση” ενός διαφορετικού είδους μυρμηγκιού-ξυλουργού.
Ο μύκητας «Ophiocordyceps unilateralis», που αναφέρθηκε νωρίτερα στο κείμενο, εντοπίστηκε το 1865 και είναι το πρώτο μανιτάρι που μετατρέπει μυρμήγκια σε πειθήνια όργανά του.
Η ερευνητική ομάδα που εντόπισε τους τέσσερις νέους μύκητες εκτιμά πως σύντομα πρόκειται να εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ αντίθετα τα μυρμήγκια ξυλουργοί θα επιβιώσουν ως περισσότερο ανθεκτικοί οργανισμοί.


econews.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: