ΣΙΝΕ

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Ασημίνας Σκόνδρα, σχετικά με τη στρατηγική και το σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα
  • Οριστικοποιήθηκε η κατανομή, από το πρόγραμμα de minimis, των κονδυλίων ανά τομέα της κτηνοτροφίας.
  • Δεν βλέπουμε ξέχωρα αυτή τη στροφή που παρατηρείται στην ποιοτική γεωργία και στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μας, από τον τουρισμό μας.

  • Από την αρχή θέσαμε ως μεγάλη προτεραιότητα το πέρασμα από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας, που είναι απολύτως συνυφασμένη  με τα πλεονεκτήματα του τόπου μας.

  • Πρέπει να γυρίσουμε τους επιστήμονες στη γεωργία, να βρουν τη χαρά της δημιουργίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη με την καινοτομία και τη γνώση τους  στον πρωτογενή τομέα.

  • Ουαί και αλλοίμονο εάν τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης που έπρεπε να στέκονται δίπλα στον αγρότη, αξιοποιήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παροχή συμβουλών στους αγρότες.

  • Η χώρα μας παράγει το 143% των αναγκών της σε σκληρό σιτάρι και είναι μεγάλος εξαγωγέας εξαιρετικής ποιότητας σιταριού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

Μου δίνετε την ευκαιρία να θίξω τους βασικούς άξονες, τις κύριες γραμμές, που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και πού στοχεύουμε.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν βλέπουμε ξέχωρα την πρωτογενή παραγωγική διαδικασία, από τη δευτερογενή διαδικασία, δηλαδή τον τομέα της μεταποίησης, ούτε καν και από τον τριτογενή τομέα. Δεν βλέπουμε ξέχωρα αυτή τη στροφή που παρατηρείται στην ποιοτική γεωργία και στα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μας, από τον τουρισμό μας.
Για αυτό αναλάβαμε δράση συνέργειας με την Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα αυτής της συνέργειας. Δηλαδή το δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πολλά ξενοδοχεία που σερβίρουν πλέον  Ελληνικό Πρωινό φτιαγμένο με προϊόντα της κάθε Περιφέρειας. Θέλουμε τα 16 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στον τόπο μας για να απολαύσουν τον ήλιο μας, τη θάλασσα, τον πολιτισμό μας και τις αρχαιότητές μας, να έχουν την ευκαιρία να γίνουν δοκιμαστές  των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων μας και να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές  αυτής της ποιότητας όταν επιστρέψουν στον τόπο τους.
Επομένως δεν τα βλέπουμε ξέχωρα και συμφωνούμε απόλυτα  με τη ρήση σας ότι «η γεωργία μπορεί  πράγματι να γίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου».

Πρέπει να ξέρουμε πολύ καλά τις παραμέτρους που θα προσδιορίσουν αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο. Από την αρχή θέσαμε ως μεγάλη προτεραιότητα το πέρασμα από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας, που είναι απολύτως συνυφασμένη  με τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, οι φυσικοί μας πόροι, η παράδοσή μας είναι οι παράμετροι που προσδιορίζουν ότι πρέπει να περάσουμε σε μια πιο ποιοτική γεωργία. Η ποιότητα μας ταιριάζει καλύτερα από μια γεωργία χαμηλού κόστους.

Θέλουμε να ξέρουμε ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό στο γεωργικό τομέα και δεν περιοριζόμαστε μόνο στις οικογένειες ή στους ανθρώπους που έμειναν στη γεωργία, αλλά θέλουμε να αυξήσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό γιατί είναι ο πιο περιοριστικός παράγοντας σε αυτό το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Πρέπει να γυρίσουμε τους επιστήμονες στη γεωργία και εμείς ήδη στηρίξαμε 4.000 γεωτεχνικούς πτυχιούχους, είτε απόφοιτους των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα, δίνοντάς τους χωράφια από το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής γης. Ούτε όμως περιοριζόμαστε μόνο σε αυτούς. Στηρίζουμε και τους ανέργους. Οι στόχοι μας είναι ακόμα ευρύτεροι, θέλουμε να στηρίξουμε όλους τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Περιφέρεια και να βρουν τη χαρά της δημιουργίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη με την καινοτομία και τη γνώση τους  στον πρωτογενή τομέα.
Θέλουμε ένα πιο επιτελικό  και λειτουργικό Υπουργείο για το λόγο αυτό φτιάξαμε ένα νέο οργανόγραμμα, σχεδιάζουμε τη μετεγκατάσταση του κτιρίου του Υπουργείου και τη συγκέντρωση των διάσπαρτων υπηρεσιών του.
Ο πιο σημαντικός σχεδιασμός θα πρέπει να παραλληλιστεί με το χρηματοοικονομικό περιβάλλον και ιδιαίτερα με τη νέα ΚΑΠ, τα κονδύλια της οποίας θα είναι ένα  σημαντικό εργαλείο αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης. Θέλω να πιστεύω ότι τον Ιανουάριο που θα ξανανταμώσουν οι αρχηγοί των Κρατών – Μελών της Ε.Ε θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Δευτερολογία
Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης πρέπει να σας πω ότι ήταν απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αφήσει αυτά τα γραφεία στους δήμους, δηλαδή στον Α΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Γενικές Διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης στο Β΄ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή στις Περιφέρειες, Αυτό το πρέπει να το ξαναδούμε. Γιατί ουαί και αλλοίμονο εάν αυτό τα γραφεία γεωργικής ανάπτυξης που έπρεπε να στέκονται δίπλα στον αγρότη, αξιοποιήθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση για οτιδήποτε άλλο εκτός από την παροχή συμβουλών στους αγρότες.
Αν δείτε στο πρόγραμμα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζή», ο  άξονας της  έρευνας, της  καινοτομίας , της παροχής συμβουλών και της μετακύλισης της γνώσης και της καινοτομίας στην πράξη  - γιατί αυτό σημαίνουν οι γεωργικές εφαρμογές - δεν ενεργοποιήθηκε, δηλαδή έχει μηδενική δραστηριότητα.
Για αυτό και με βλέπετε να επισημαίνω με  αγωνία ότι πρώτα πρέπει να αναδιοργανωθεί αυτό και αναφέρεται μάλιστα στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαβούλευση και ολοκληρώνεται. Γιατί χωρίς αυτά τα «εργαλεία» θα κάνουμε σχεδιασμούς επί χάρτου και όχι στην πραγματικότητα.
Είναι λάθος να λέμε στον κόσμο ότι ο τόπος μας δεν παράγει τίποτα και ότι όλα τα εισάγουμε. Αυτήν την ώρα, στα μέρη σας, οι αγρότες μαζεύουν χιλιάδες τόνους βαμβάκι  και η χώρα μας είναι μεγάλη παραγωγός βαμβακιού. Λίγο καιρό πριν συγκομίστηκε το σιτάρι. Η χώρα μας παράγει το 143% των αναγκών της σε σκληρό σιτάρι και είναι μεγάλος εξαγωγέας εξαιρετικής ποιότητας σιταριού. Αν η Ιταλία έχει εξαιρετικά σιμιγδάλια για να κάνει τα μακαρόνια και τα διάφορα ζυμαρικά της  σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά σκληρά σιτάρια.
Έχουμε έλλειψη στο μαλακό σιτάρι γιατί υπάρχει μια στροφή στα ξηρικά χωράφια και αυτό αποτελεί στρέβλωση που οφείλεται και στις επιδοτήσεις, αλλά θα το διορθώσουμε.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι παράμετροι θα γίνει πραγματικά ο τελικός στρατηγικός σχεδιασμός ως προς το πώς θα φτάσουμε από εδώ σε αυτό το στόχο που θέτουμε. Και η εμπειρία του Κοινοβουλίου θα είναι πολύτιμη. Έχουμε ένα χρόνο, το 2013, να το οριστικοποιήσουμε γιατί ευελπιστούμε ότι θα αρχίσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1-1-2014.Επομένως περιμένουμε αυτό το εργαλείο και ιδιαίτερα περιμένουμε να δούμε το δημοσιονομικό πλαίσιο. Διότι μόλις οριστεί τον Ιανουάριο το δημοσιονομικό πλαίσιο, τότε θα φανεί από αυτό το σύνολο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι είναι αυτό που θα πάει προς τη γεωργία τι θα πάει προς τα υπόλοιπα Ταμεία Συνοχής.

Επομένως είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν σημαντικά κονδύλια για τη γεωργία. Δεν είναι απόλυτο αυτό που είπε ο κ.Ciolos. Το κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από την πίεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των Υπουργών που είπαμε ότι πρέπει να αφήσετε ένα περιθώριο ελιγμών σε ότι αφορά το σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων που έχει η κάθε χώρα. Επομένως αυτή την αποδοχή έκανε.

Εμείς σεβόμαστε τις μεγάλες προτεραιότητες που ούτως ή άλλως βάζει στο ευρύτερο πλαίσιο η στρατηγική της Ευρώπης ενόψει του 2020. Δεν λέμε όχι, δηλαδή, στη στροφή προς την ποιότητα. Ίσα-ίσα που τη διακηρύξαμε εμείς πρώτοι και εδώ σε αυτό το βήμα χαιρετίσαμε όλους τους κανονισμούς που έρχονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή προσθέσαμε στα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα προϊόντα Βιολογικής παραγωγής. Ήρθε πλέον και ο κανονισμός για τα παραδοσιακά προϊόντα, για τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας. Αν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις των Βρετανών θα είχαμε το σήμα της νησιώτικης παραγωγής. Επομένως η Ευρώπη σχεδόν προσαρμόζεται σε αυτές τις προτεραιότητές μας, γι’ αυτό και μας χαροποιεί. Δεν είπαμε όχι εμείς στην αειφόρα  διαχείριση των πόρων. Ίσα-ίσα φωνάζαμε από αυτό το βήμα για την αμειψισπορά. Εγώ από την πρώτη μέρα στις προγραμματικές μου δηλώσεις είπα ότι ήταν λάθος η εγκατάλειψη της αμειψισποράς στα ξηρικά χωράφια, γιατί «έσβησε» τα ψυχανθή κι «έσβησε» την κτηνοτροφία. Εκεί σε κάποιους κλάδους της κτηνοτροφίας μας η χώρα μας έχει μεγάλο έλλειμμα, ιδιαίτερα στο βόειο κρέας και εκεί εστιάζουμε την προσοχή μας. Χθες οριστικοποιήθηκε η κατανομή των κονδυλίων ανά τομέα της κτηνοτροφίας, από το πρόγραμμα de minimis.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: