ΣΙΝΕ

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά που στις γιορτές τα θέλουν όλα;



Είναι η πραγματικότητα πως οι ελκυστικές διαφημίσεις στην τηλεόραση και οι στολισμένες βιτρίνες μας γεννούν την επιθυμία για την απόκτηση πολλών πραγμάτων. Όπως είναι αναμενόμενο, οι άμυνες των παιδιών απέναντι σε αυτούς τους «πειρασμούς» είναι περιορισμένες και...
εμείς είμαστε αυτοί που θα τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια φυσιολογική σχέση με τα υλικά αγαθά.

Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε δώρα στα παιδιά μας, γιατί ο συμβολισμός αυτής της χειρονομία είναι η αναγνώριση του παιδιού ως ξεχωριστού ατόμου μέσα στην οικογένεια και η επιθυμία μας να του προσφέρουμε χαρά. Ακόμα περισσότερο τις γιορτινές μέρες, η αναμονή των δώρων είναι στοιχεία της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Παρόλα αυτά, πρέπει να εξηγούμε στο παιδί πως δεν είναι δυνατόν να έχει όλα όσα επιθυμεί. Μπορούμε να του πούμε πως κατανοούμε τη λαχτάρα του για όσα βλέπει, αλλά λίγα από αυτά του είναι απαραίτητα για να είναι και να περνάει καλά. Επιπλέον, πρέπει από μικρή ηλικία να το διδάσκουμε πως η χειρονομία και όχι η αξία του δώρου είναι αυτό που έχει σημασία.

Είναι αλήθεια πως ,λόγω της οικονομικής κρίσης ,πολλοί γονείς δε μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους πολλά δώρα και παιχνίδια .Η πραγματικότητα όμως, είναι πως ούτε σε προηγούμενες εποχές ,που η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη, έπρεπε να τα προσφέρουν. Μέσα σε μια πληθώρα πολύχρωμων κουτιών και συσκευασιών, το παιδί χάνει την πραγματική απόλαυση της απόκτησης ενός δώρου. Σιγά σιγά, θα μάθει να «μετρά» την προσοχή και την αγάπη από τον αριθμό των πακέτων που βρίσκονται κάτω από το δέντρο.

Δεν πρέπει, βεβαίως, να ξεχνάμε πως ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε το παιδί να ξεχωρίζει τα ουσιώδη από τα δευτερεύοντα, είναι μέσα από τη δική μας συμπεριφορά. Εμείς θα του δείξουμε πως αλλού και όχι στα δεκάδες χρωματιστά παιχνίδια, κρύβονται τα ωραιότερα συναισθήματα.

Real.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: