ΣΙΝΕ

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Έναρξη ατομικής επιχείρησης και απαλλαγή από το ΤΕΒΕ

Τόσο απλά κάνετε τη δική σας επιχείρηση!!! 
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όταν θέλουμε να κάνουμε έναρξη ατομικής επιχείρησης το πιο σωστό θα ήταν να την αναθέσουμε σε ένα λογιστή αλλά όταν για κάποιους λόγους αποφασίζουμε να την κάνουμε μόνοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
1. νοικιάζουμε χώρο κατάλληλο και παίρνουμε το μισθωτήριο που έχει πάει ο ιδιοκτήτης στην εφορία του (το βγάζουμε 5 φωτοτυπίες), μαθαίνουμε ποια ήταν η δραστηριότητα του προηγούμενου νοικάρη και το ΑΦΜ του, τα σημειώνουμε. Αν η έναρξη γίνεται στο δικό μας χώρο χρειαζόμαστε Ε9 η το συμβόλαιο του σπιτιού, αν ο χώρος παραχωρείται από τους γονείς επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση ότι μας το παραχωρεί σε 2 αντίτυπα και το Ε9 η το συμβόλαιο που λέει ότι ανήκει σε αυτόν.
2. πάμε στο ΤΕΒΕ της περιοχής που ανήκει η έδρα της επιχείρησης με επικυρωμένες 2 φωτοτυπίες ταυτότητας την φωτοτυπία από το μισθωτήριο η την επικυρωμένη δήλωση παραχώρησης και το Ε9. Κάνουμε μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουμε ένσημα πριν από το 93 και μετά από 2- 3 φορές πάνω κάτω τους ορόφους πληρώνουμε 100 ευρώ και παίρνουμε μια βεβαίωση για να κάνουμε έναρξη στην εφορία.
3. προεγγραφή στο επαγγελματικό η κάποιο άλλο επιμελητήριο που ανήκει η δραστηριότητα μας , χρειαζόμαστε μόνο την ταυτότητα μας
4. πάμε στην εφορία της έδρας της επιχείρησης στο τμήμα του μητρώου όχι Παρασκευή γιατί θα είναι κλειστό, συμπληρώνουμε τα έντυπα Μ2, Μ1 στο Μ2 δηλώνουμε τον κωδικό του επαγγέλματος που τον βρίσκουμε από τον ΚΑΔ (εδώ έχει μια δυσκολία). Μαζί μας έχουμε φωτοτυπία ταυτότητας την βεβαιώσει από το τέβε την προεγγραφή στο επιμελητήριο το μισθωτήριο φωτοτυπία η την επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση με το Ε9 και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αν χρειάζεται τα αφήνουμε και σου ορίζει αυτοψία μέσα σε 3 μέρες, αν μας στείλει στον ελεγκτή και έχουμε μαζί το ΑΦΜ του προηγούμενου και την δραστηριότητα του μπορεί να τελειώσουμε την ίδια μέρα χωρίς αυτοψία .περνούμε την έναρξη και την βγάζουμε 5 φωτοτυπίες
5. πάμε με την έναρξη από την εφορία στο τέβε και παίρνουμε βεβαίωση για θεώρηση
6. πάμε στο επιμελητήριο με την έναρξη από την εφορία και 50 ευρώ και κάνουμε εγγραφή
7. βγάζουμε σφραγίδα αγοράζουμε μπλοκάκι για να κόβουμε αποδείξεις και μηχανογραφημένο χαρτί η χειρόγραφο βιβλίο εσόδων εξόδων (όπως θα μας πούνε και στον κώδικα από εδώ και πέρα χρειαζόμαστε λογιστή να κρατάει τα βιβλία και αυτός θα μας πει τι χρειάζεται να θεωρήσουμε) πάμε στον κώδικα συμπληρώνουμε ένα έντυπο Β1, με φωτοτυπία ταυτότητας την έναρξη στην εφορία την βεβαίωση από το τεβε και το επιμελητήριο και τρυπάμε... 
και καλές δουλειές

Μπορείτε να δείτε όλους τους ΚΑΔ εδώ: αρχειο pdf

Απαλλαγή από το ΤΕΒΕ
Επιλογή ασφαλιστικού φορέα μπορείτε να κάνετε εντός 6 μηνών από την έναρξη εργασίας στον δεύτερο φορέα (π.χ. ΙΚΑ).

Απαιτούμενα δικαιολογητικά
1. Βεβαίωση εργοδότη: όπου θα αναφέρεται «ο τάδε εργάζεται στην υπηρεσία μας από ΗΗ/ΜΜ/ΧΧΧΧ και συνεχίζει να εργάζεται». Δηλαδή, μια απλή επιστολή με τα στοιχεία του εργοδότη και την ανωτέρω φράση.

2. Βεβαίωση ΙΚΑ: θα αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης στο ΙΚΑ καθώς και ότι θα χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)

3. Αντίγραφο του Ε3 του τρέχοντος οικονομικού έτους από εφορία

4. Μόνο αν ξεκινήσετε τη διαδικασία κατά τον 1ο μήνα ασφάλισης στο ΙΚΑ: Βεβαίωση Εργοδότη (το έντυπο θα κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ) κατατεθειμένη στο ΙΚΑ του εργοδότη. Εϊναι απαραίτητη για να σας χορηγήσει το ΙΚΑ το δικαιολογητικό νούμερο 2.

Μετά πάτε ΤΕΒΕ και καταθέτετε τα δικαιολογητικά. Ακόμα κι αν ξεκινήσετε τη διαδικασία μετά από 2 ή 3 μήνες εργασίας στο ΙΚΑ (και αυτό συμβουλεύω να κάνετε, για να μην έχετε ανάγκη το δικαιολογητικό νούμερο 4, που οι εργοδότες γκρινιάζουν μέχρι να σας το δώσουν), όταν πάτε στο ΤΕΒΕ να κάνετε και μια αίτηση επιστροφής των διμήνων που πληρώσατε ενώ δουλεύατε ήδη στο ΙΚΑ. 
Θα τα πάρετε τα λεφτά σας πίσω, απλά μετά από κάνα χρόνο.
Δείτε πληροφορίες και εδώ

news24gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: