ΣΙΝΕ

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο Μάνος Χαριτάτος


Ο Μάνος Χαριτάτος, ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου («ΕΛΙΑ»), πέθανε χθες στην Αθήνα, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 68 ετών.
Γεννημένος στην ...Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944, ο Μάνος Χαριτάτος ήρθε στην Ελλάδα το 1953. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (1980-1989).

Το 1965 ίδρυσε - με τον ιστορικό και φίλο του Δημήτρη Πόρτολο - ένα πολιτιστικό σωματείο, το «ΕΛΙΑ». Αρχικά συνέλεγαν παλιές εκδόσεις και στη συνέχεια ιστορικά αρχεία και αρχεία λογοτεχνών αλλά και έντυπα του 19ου και του 20ου αιώνα που μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Από το 1980, όταν το «ΕΛΙΑ» γίνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οι συλλογές του αυξάνονται, αποκτά δικό του χώρο, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, πραγματοποιεί εκδόσεις.

Για τους χιλιάδες ερευνητές που έχουν χρησιμοποιήσει τα αρχεία και τη βιβλιοθήκη του, το «ΕΛΙΑ» ήταν ταυτισμένο με τον Μάνο Χαριτάτο, ο οποίος διατήρησε το αρχείο του σωματείου ανοιχτό και φιλόξενο στους ερευνητές, σε οποιονδήποτε ερευνητή του νεότερου ελληνισμού, της λογοτεχνικής, της οικονομικής, της πολιτικής ιστορίας, του εμπορίου, της καπνοβιομηχανίας.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: