ΣΙΝΕ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι αφροδισιακές ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης


Από την Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Nutrimed Αμπελοκήπων Ο κρόκος ή ζαφορά είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό για την υγεία αλλά ...και την αισθητική, ίσως παγκοσμίως το πιο ακριβό, που καλλιεργείται σε χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα. Ο κρόκος θεωρείται οτι είναι ένα από τα πιο αρχαία μπαχαρικά, ενώ αναφορές σε αυτόν γίνονται στην Παλαιά Διαθήκη και στον Όμηρο για τις θεραπευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Σήμερα χρησιμοποιείται στην ιατρική, στη φαρμακολογία, στην κοσμετολογία, στη μαγειρική,στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία ζυμαρικών καθώς και στην τυροκομία.

Ο κρόκος εντυπωσιάζει με τη μοναδικότητά του στον κόσμο των μπαχαρικών, καθώς το άρωμα και η γεύση του δεν μπορεί να αντιγραφεί ή να μοιάσει με κανένα άλλο. Ως καρύκευμα αποδίδει ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα κατά τη μαγειρική και μία υπόπικρη, πικάντικη γεύση.
Αρχαία κείμενα σχετικά με την Αγιουρβέδα περιέχουν πληροφορίες
σχετικά με τη χρήση του βοτάνου ως αφροδισιακό. Αποτελεί ένα
διεγερτικό, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως αυτόχθον
φάρμακο σε ολόκληρη την Ινδία. Στα μέσα, όμως του 19ου αιώνα ξεκινά η επιστημονική κοινότητα την αναζήτηση της αλήθειας, όπου καταγράφεται η χρήση του κρόκου ως αφροδισιακός παράγοντας της παραδοσιακής ιατρικής. Πραγματοποιούνται πειράματα στο παρελθόν, αλλά ωστόσο, μόνο πρόσφατα, υπάρχουν ενδεικτικά στοιχεία από κλινικές μελέτες, πιλοτικές, σε άνδρες, τα οποία φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Αυτό το πολυτελές μπαχαρικό, επιπλέον, τονώνει την καρδιά, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες β1 και β2, την κυκλοφορία του αίματος και εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα στιγμάτων κρόκου,προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, ενώ έχει διαπιστωθεί και ηαντιπηκτική του δράση. Είναι πιθανό, οι παραπάνω δράσεις του να λειτουργούν ενισχυτικά και στις αφροδισιακές του ιδιότητες.

Πως να τον εντάξετε στη διατροφή σας
Μία ελάχιστη ποσότητα κρόκου προσθέτει υπέροχη γεύση, χρώμα και άρωμα σε κάθε φαγητό σας, όπως στα ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, σάλτσες, κοτόπουλο, κρέας,ψάρια. Ο κρόκος είναι απόλυτα αγνός, και σε συνδυασμό με τον καφέ η το τσάι αποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα. Ως τονωτικό και γευστικό ρόφημα, έχε ιχρησιμοποιηθεί η ανάμιξή του σε 1 ποτήρι γάλα με λίγο μέλι. Πρέπει να φυλάσσεται προσεχτικά σε μέρος χωρίς υγρασία και φως, ενώ στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί έως και για 2χρόνια. Στη μαγειρική, οι κόκκινες κλωστές του κρόκου για να αποδώσουν τις φυτοχημικές ουσίες τους με τον καλύτερο τρόπο, πρέπει να αναμιχθούν με σκέτο ζεστό υγρό, ή αλκοολούχο ή όξινο.

Ενδεικτικά, αναφέρω κάποιες συνταγές που συνδυάζεται ο κρόκος τέλεια....
Ριζότο με θαλασσινά ή μακαρόνι με θαλασσινά και κρόκο, πατάτες με κρόκοκαι σκόρδο, κοτόπουλο ψητό με κρόκο, γαλέος με κρόκο, ψωμί με κρόκο, χαλβάς μεκρόκο, παγωτό με κρόκο, ρόφημα με γάλα, καφές με μπαχαρικά και κρόκο, τσάι μεκρόκο.

greekfood.tv
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: