ΣΙΝΕ

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Νέα λίστα με καλλιτέχνες που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές - Πίνακες

Λιγότερα ένσημα και από τα οικοδομικά έχουν κολλήσει την περίοδο 2007-2012 διάσημοι τραγουδιστές. Προκαταρκτικές έρευνες που έχουν αρχίσει ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αποκαλύπτουν υποθέσεις τεράστιας εισφοροδιαφυγής, με εμπλεκόμενους γνωστούς καλλιτέχνες και... μεγάλες επιχειρήσεις της νύχτας.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επιτόπιοι έλεγχοι σε γνωστές πίστες, προκειμένου να εντοπισθούν «επί το έργον» οι παρανομούντες και να βεβαιωθούν τα σχετικά πρόστιμα. Μάλιστα, το θέμα παρακολουθεί και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ το επόμενο διάστημα εκτιμάται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νομοθετικές αλλαγές, για να κλείσει παράθυρα που επιτρέπουν διαχρονικά στους γνωρίζοντες τις θεσμικές αδυναμίες να πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
*Στην πρώτη στήλη καταγράφονται οι ασφαλιστέες αποδοχές και στη δεύτερη οι ημέρες ασφάλισης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από τις προκαταρκτικές έρευνες προέκυψε ότι σημαντικός αριθμός γνωστών καλλιτεχνών τα τελευταία έξι χρόνια (2007-2012) διαπιστώθηκε με ισχνές ασφαλιστέες αποδοχές στο ΙΚΑ, που σε κάποια περίπτωση δεν ξεπερνούσαν σε ετήσια βάση τα 10 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, το 2010 ο μέσος όρος των ημερών ασφάλισης στο έτος για τους εργαζομένους στην οικοδομή ήταν μόλις 72,8 ένσημα). Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι βάσει των εισφορών κάποιοι καλλιτέχνες δεν δικαιούνται καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ, καθώς έχουν το μίνιμουμ των 50 ενσήμων που προβλέπει ο νόμος.

Να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστέες αποδοχές των τραγουδιστών δεν προκύπτουν μόνο από τα νυχτοκάματα, δηλαδή τις εμφανίσεις τους σε νυχτερινά κέντρα, αλλά και από τα ένσημα που με τεκμαρτό τρόπο κολλούν από συναυλίες και δικαιώματα… Έτσι πρέπει να εμφανίζουν αναγκαστικά ασφαλιστικές εισφορές από αυτές τις πηγές, κάτι που ωστόσο δεν πράττουν. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Γιάννης Πλούταρχος και Πασχάλης Τερζής την περίοδο 2007-2008, που η κρίση δεν είχε πλήξει τα νυχτερινά μαγαζιά και έδιναν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, είχαν στο ΙΚΑ ημέρες ασφάλισης που ξεπερνούσαν τις 1.000 κατ' έτος (πραγματικές και τεκμαρτές), όταν η Έλλη Κοκκίνου δεν είχε καμία ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ το 2008 (ήταν έγκυος και δεν είχε εμφανιστεί) και το 2007 είχε μόλις 58 ένσημα. H Άννα Βίσση είχε 44 ημέρες ασφάλισης το 2007 και 38 το 2008, ο Γιώργος Μαζωνάκης 76 ημέρες το 2007 και 64 το 2008 και ο Σάκης Ρουβάς 93 ημέρες το 2007 και 195 το 2008.

blog.gr
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: