ΣΙΝΕ

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Λιγότερες θέσεις, λιγότερα τμήματα και με βάση του 10 η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ


Ανατροπές φέρνει το υπουργείο Παιδείας στους φετινούς υποψηφίους που λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, σε μια προσπάθεια του να αλλάξει τον χάρτη εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται οι... συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ ακρογωνιαίος λίθος των ανατροπών αυτών είναι η επαναφορά της βάσης του 10, κάτι που θα δυσκολεύει την πρόσβαση σε δεκάδες τμήματα ιδιαίτερα σε ΤΕΙ, των οποίων οι βάσεις εισαγωγής λόγω της επαναφοράς του πλαφόν των δέκα χιλιάδες μορίων, θα εκτοξευτούν σε αρκετές χιλιάδες μόρια. Παράλληλα, οι στρατιωτικές σχολές, θα δεχθούν 30% λιγότερους υποψηφίους, ενώ ορισμένς; από από αυτές, όπως το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων, καθώς και οι Αστυνομικές σχολές, δε θα δεχθούν για φέτος υποψηφίους.

Τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις
Δέκα θα είναι τα βασικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τα βασικά κριτήρια, αφορούν την σύνδεση του γνωστικού αντικειμένου, με τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες τοπικής κοινωνίας, την εύρεση εργασίας των φοιτητών πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, το μέγεθος του ΑΕΙ-ΤΕΙ, η χωροταξική κατανομή, η αναλογία φοιτητών και διδασκόντων, το διεθνές κύρος που θα διαθέτει το κάθε τμήμα, η ζήτηση του τμήματος από τους εισακτέους, καθώς και η κατάσταση και η καταλληλότητα των υποδομών.

Υποψήφια τμήματα για να κοπούν, θα είναι όσα δεν πληρούν τις θέσεις εισακτέων που ορίζει το υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο, ενώ φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο, η βάση που συγκεντρώνει το κάθε τμήμα.

Η βάση του δέκα
Με την επιστροφή της βάσης του δέκα σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τη μαζική εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές -κυρίως ΤΕΙ- με λιγότερα από 10.000 μόρια. Σε πολλά από αυτά μάλιστα (όπως το ΑΕΙ Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης το οποίο έχει βάση εισαγωγής 6.580 μόρια, η το ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας το οποίο έχει βάση εισαγωγής 6.563 μόρια), οι φοιτητές εισήχθησαν με λιγότερα από 7.000 μόρια, κάτι το οποίο έχει προβληματίσει και τους ίδιους τους προέδρους των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίοι ανησυχούν για την ποιότητα του τμήματος και το επίπεδο εκπαίδευσης που θα μπορούν να προσφέρουν.

iefimerida.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: