ΣΙΝΕ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Προεδρικές 2013 Δημοσκοπήσεις!!!


Τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές 2013 στην Κύπρο, δημοσκόπηση της «Σημερινής» φέρει τον ...
Νίκο Αναστασιάδη να ανοίγει την ψαλίδα έναντι των ανθυποψηφίων του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, του Σταύρου Μαλά και του Γιώργου Λιλλήκα, τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στα σενάρια της δεύτερης Κυριακής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Σημερινής» αλλά και άλλη, της Symmetron Market Research για τις Προεδρικές 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) θεωρείται πως πληροί σε μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κρίση και να την οδηγήσει σε πορεία ανάκαμψης.

Στη δημοσκόπηση της «Σημερινής», οι θέσεις του κ. Αναστασιάδη για την οικονομία γίνονται αποδεκτές από το 35%, ενώ οι θέσεις του Σταύρου Μαλά (ΑΚΕΛ) γίνονται αποδεκτές από το 18% και του Γιώργου Λιλλήκα (ΕΔΕΚ) από το 17%. Δύο στους δέκα ψηφοφόρους δεν συμφωνούν με τις θέσεις κανενός εκ των υποψηφίων.

Στο γκάλοπ της «Καθημερινής» για τις Προεδρικές 2013, η πλειοψηφία των πολιτών (71%) θέτει ως προαπαιτούμενο κριτήριο επιλογής υποψήφιου πρόεδρου την ικανότητα διαχείρισης της οικονομίας, ενώ η βαρύτητα των ικανοτήτων διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος περιορίζεται μόλις στο 15%.

Στο κρίσιμο ζήτημα διαχείρισης της οικονομίας, ο Ν. Αναστασιάδης κερδίζει την εμπιστοσύνη του 42% των πολιτών. Οι κ. Μαλάς και Λιλλήκας δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τους πολίτες για την ικανότητά τους να διαχειριστούν την οικονομία, με αποτέλεσμα ο δείκτης εμπιστοσύνης και για τους δύο να υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με το ποσοστό της εκλογικής τους επιρροής. Ο δείκτης εμπιστοσύνης για τον κ. Μαλά είναι 15% και δυσκολεύεται ακόμα και στον χώρο του ΑΚΕΛ να περάσει το μήνυμα ότι έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να διαχειριστεί την οικονομία, αφού το ποσοστό υποστήριξής του από τους ΑΚΕΛικούς είναι 49%, που απέχει σημαντικά από το ποσοστό συσπείρωσης του κόμματος στην υποψηφιότητά του (72%).

Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Λιλλήκα είναι 14% και φαίνεται να μην πείθει την πλειοψηφία των οπαδών της ΕΔΕΚ, καταγράφοντας 45% στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Στο κριτήριο πολιτικών δεξιοτήτων και προσωπικότητας, δηλαδή στην ηγετική φυσιογνωμία, ο κ. Αναστασιάδης κερδίζει την αποδοχή της οριακής πλειοψηφίας των πολιτών (51%), αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια κέρδους για τους ανθυποψηφίους του, που συγκεντρώνουν μόλις 13% ο κ. Μαλάς και 10% ο κ. Λιλλήκας.

Στη δημοσκόπηση της «Σημερινής» για τις Προεδρικές 2013 το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές να κριθούν στον δεύτερο γύρο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από την πρώτη Κυριακή. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 39,2% (42,2% με αναγωγή). Με την αναγωγή ανέρχονται σε 21,4% με 20,1$ με 21,4% έναντι 20,1% αντίστοιχα. Στο σενάριο δεύτερου γύρου με Αναστασιάδη -Μαλά κερδίζει ο πρώτος με 48,6% έναντι 25,8%. Ο κ. Αναστασιάδης κερδίζει και με αντίπαλο τον κ. Λιλλήκα, αλλά με μικρότερη διαφορά, 41,4% έναντι 31,3%.

Από τους τρεις υποψήφιους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» για τις Προεδρικές 2013, ο κ. Αναστασιάδης με 47% καταγράφει την υψηλότερη δημοτικότητα, σημειώνοντας αύξηση έξι μονάδων σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό θετικών κρίσεων στον ΔΗΣΥ είναι 84%, στο ΔΗΚΟ 45%, στην ΕΔΕΚ 41% και στο ΕΥΡΩΚΟ 59%. Ο κ. Λιλλήκας κατατάσσεται δεύτερος με 37% και αύξηση τριών μονάδων, εισπράττοντας 62% θετικές κρίσεις από την ΕΔΕΚ, 62% από το ΔΗΚΟ και 29% από το ΑΚΕΛ. Η δημοτικότητα του κ. Μαλά έχει αυξηθεί κατά δύο μονάδες, φθάνοντας στο 34%, όμως εξακολουθεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τους Ακελικούς ψηφοφόρους, από τους οποίους κερδίζει 75% θετικές κρίσεις και 19% αρνητικές.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: