ΣΙΝΕ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ποιο είναι το πιο κρύο χωριό στη γη με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -70 ̊ C

Εάν νομίζετε ότι κάνει κρύο όπου και αν βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, μια επίσκεψη στο...
ρωσικό χωριό Oymyakon πραγματικά θα σας κάνει να αναθεωρήσετε.
Με τη μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται στους -50 βαθμούς Κελσίου, είναι να απορεί κανείς πώς αυτό το χωριό, που θεωρείται ο πιο παγωμένος οικισμός στον κόσμο, κατοικείται μόνιμα. Στο γνωστό χωριό ως «Πόλο του Ψύχους», η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ήταν -71.2 0 C. Αυτή είναι και η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία για κάθε γεωγραφική θέση που κατοικείται μόνιμα στη Γη, αλλά και η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφτηκε στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Το χωριό, στο οποίο κατοικούν 500 άνθρωποι, ήταν -στη δεκαετία του 1920 και 1930- μια ενδιάμεση στάση για εκτροφείς ταράνδων που έδιναν νερό στα κοπάδια τους από τις ιαματικές πηγές. Κατά ειρωνικό τρόπο, το Oymyakon μεταφράζεται «μη παγωμένο νερό» και αυτό προέρχεται από τις ιαματικές πηγές που έχει. Τα περισσότερα σπίτια στο Oymyakon καίνε ακόμα άνθρακα και ξύλο για την παραγωγή θερμότητας δίχως να απολαμβάνουν τις σύγχρονες ανέσεις.

Τίποτα δεν φυτρώνει εκεί και έτσι οι άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε μόνο κρέας ταράνδου και κρέας αλόγου. Ένα ενιαίο κατάστημα παρέχει τις βασικές καθημερινές ανάγκες της πόλης και η αποκλειστική εργασία των ντόπιων είναι το κυνήγι ταράνδων, η κτηνοτροφία και το ψάρεμα.
Οι γιατροί λένε ότι ο λόγος που οι ντόπιοι δεν υποφέρουν από υποσιτισμό είναι ότι το γάλα των ζώων τους που πίνουν περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ντόπιοι έχουν σκληραγωγηθεί με τις καιρικές συνθήκες σε αντίθεση με άλλες χώρες. Το σχολείο που λειτουργεί στο χωριό κλείνει μόνο όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από -52 βαθμούς Κελσίου.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα που σημαίνει ότι η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο σε 21 ώρες το καλοκαίρι. Παρά τους τρομερούς χειμώνες που έχει, τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο οι θερμοκρασίες πάνω από 30 ̊C δεν είναι σπάνιες. Υπάρχουν ελάχιστες σύγχρονες ανέσεις στο χωριό, με πολλά κτίρια ωστόσο να εξακολουθούν να έχουν εξωτερικές τουαλέτες.


pournari.blogspot.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: