ΣΙΝΕ

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ποιος Έλληνας ανακηρύχθηκε Αγρότης της Χρονιάς!

Ξανθιώτης είναι ο νέος αγρότης που κατέλαβε τον τίτλο του «Αγρότη της χρονιάς 2012», που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από την εφημερίδα Agrenda.
Πρόκειται για το... Νίκο Σπανίδη, έναν αγρότη με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα αφού είναι γεωπόνος με μεταπτυχιακό από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ξάνθη και ξεχώρισε ανάμεσα σε τρεις υποψηφιότητες. Ο αγρότης που κατέλαβε αυτή τη διάκριση δεν αρκείται μόνο σε πρωτοποριακές μεθόδους και βιολογικές καλλιέργειες αλλά και στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας αφού είναι αυτός που διαθέτει τα προϊόντα του απευθείας στους καταναλωτές, συνεργαζόμενος με το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες και την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης.
Ο Νίκος Σπανίδης έχει καταφέρει να καλλιεργεί στην βόρεια Ξάνθη 11 μήνες το χρόνο περισσότερες από 13 διαφορετικές καλλιέργειες σε 1200 περίπου στρέμματα. Οι κύριες καλλιέργειες του είναι 390 στρέμματα καλαμπόκι και 130 με σιτάρι, ελαιοκράμβη 70 στρέμματα και 140 ηλίανθος, βιομηχανική πατάτα 400 και κρεμμύδια 35 στρέμματα.
Μόλις λοιπόν τελειώσει τις συγκομιδές από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες θα σπείρει χειμερινά λαχανικά και κυρίως μαρούλια, παντζάρια, αντίδια, ραπανάκι, φασόλια, ρεβίθια, χειμερινά κρεμμύδια.
Σπούδασε γεωπονία στην Αγγλία και έκανε μεταπτυχιακό στην Ολλανδία αλλά τον κέρδισε η γεωργία. Αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη και το αποτέλεσμα φαίνεται να τον δικαιώνει. Ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την γεωργία πριν 7 χρόνια όπου είχε περίπου 170 στρέμματα ιδιόκτητα, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 400.
Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί άκρη το τι και πότε κερδίζει από τη δουλειά του ένας αγρότης με τέτοια εκμετάλλευση ο κ. Νίκος είναι ευχαριστημένος από τις φετινές τιμές παρόλο που σε κάποιες καλλιέργειες είχε μειωμένη παραγωγή λόγω καύσωνα. Για να μειώσει το κόστος προσπαθεί να εφαρμόζει συνδυασμό καλλιεργητικών εργασιών. Για παράδειγμα κατά την σπορά της πατάτας, αφού κάνει την προετοιμασία του εδάφους, ταυτόχρονα με τη σπορά ρίχνει λίπασμα και εντομοκτόνο.
Επίσης προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τη γη του όλο το χρόνο, γεγονός που του δίνει κέρδος αλλά μειώνει και τον κίνδυνο καθώς όταν δεν έχει καλή τιμή μια παραγωγή του θα έχει κάποια άλλη. Πωλεί ο ίδιος την παραγωγή του, όπου είναι δυνατό όπως στα κηπευτικά, στήνοντας ένα δίκτυο ντόπιων πελατών και σε κινήματα χωρίς μεσάζοντες ενώ επιλέγει τη συμβολαιακή γεωργία στις αροτραίες καλλιέργειες.

WHO IS WHO
Ο Νίκος Σπανίδης γεννήθηκε στην Καβάλα, είναι 35 χρονών και ζει στην Ξάνθη. Έχει σπουδάσει γεωπονία στην Αγγλία και έχει κάνει µεταπτυχιακό στην Ολλανδία, αλλά δηλώνει αγρότης. Ξεκίνησε µε 170 στρέµατα ιδιόκτητα ενώ σήµερα έχει 400 και διαχειρίζεται µια εκµετάλλευση 1200 στρεµάτων, µε πάνω από 13 καλλιέργειες σχεδόν όλο το χρόνο σε µια περιοχή όπου ο χειµώνας είναι τσουχτερός.
Προσπάθησε να πουλήσει τα κηπευτικά του σε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ αλλά η µεγάλη καθυστέρηση πληρωµών, πάνω από 4 έως 8 µήνες, τον οδήγησαν στο να πουλά ο ίδιος το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του. Υποστηρίζει ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση µπορεί να µειωθεί η «ψαλίδας» στις τιµές παραγωγού καταναλωτή.

greekfood.tv
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: