ΣΙΝΕ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Δημόσιο: ολόκληρη η λίστα με τα ακίνητα που βγάζει στο σφυρί. Δώστε και σώστε


Ποια τα ακίνητα του Δημοσίου που ξεκινάει άμεσα η διαδικασία αξιοποίησης του; Διαβάστε ολόκληρη τη λίστα.
Έξι διαγωνιστικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου τριμήνου για την...
αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου, όπως ενημερώνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός ενημερώνει επιπλέον ότι ολοκληρώθηκε ήδη ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση, αυτή τη στιγμή, δρομολογείται.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, «η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, αλλά κυρίως για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία από τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη».
«Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και ενημερώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αποτελείται από χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του δημοσίου και ανέρχεται σε περίπου 81.000 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και αυτά που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε.)».
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, τα οποία απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αξιοποίησή τους.

Ήδη αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι Διεθνείς Διαγωνιστικές Διαδικασίες για την αξιοποίηση:
- του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης- IBC (τελικό στάδιο),
- του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου Ρόδου,
- του ακινήτου στην περιοχή Κασσιώπη της Κέρκυρας και
- ακινήτων στο εξωτερικό.
«Εντός του επόμενου τριμήνου, αναμένεται η έναρξη άλλων έξι διαγωνιστικών διαδικασιών για μεγάλα ακίνητα του δημοσίου. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση αυτή τη στιγμή δρομολογείται» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικά για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (άνω των 70.000 καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα, καθώς και Τουριστικά και Ολυμπιακά ακίνητα).

Το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου
Περαιτέρω, ο υπουργός ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ολοκλήρωσε την καταγραφή, σε Ενιαίο Μητρώο, της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνεται με ακρίβεια το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, «γεγονός που θα συντελέσει στην ορθολογικότερη, αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη αξιοποίησή της».

Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας είναι και η στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια. Έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία μεταστέγασης δημοσίων υπηρεσιών σε κατάλληλα κτίρια, όπως στα τέως στρατολογικά γραφεία ή Λέσχες Αξιωματικών (π.χ. Άμφισσας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου) και σε Διοικητήρια έδρας Νομών (π.χ. Διοικητήριο Δράμας).

Εξάλλου, δημόσια κτίρια που θα εκκενωθούν μετά την αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ. (Χρυσούπολης, Διδυμοτείχου, Θάσου, Θήρας, Ελευθερούπολης, Κ. Νευροκοπίου, Σαπών, Σουφλίου) θα διατεθούν στην ΕΤΑΔ ΑΕ προς αξιοποίηση ή παραχώρηση σε άλλους δημόσιους φορείς. Αρκετές δε από τις Δ.Ο.Υ., των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται (π.χ. Δ.Ο.Υ. ΙΕ΄, ΚΒ΄, ΙΓ΄, ΚΓ΄, ΙΗ΄Αθηνών, Ιλίου, Λιοσίων, Αγ. Στεφάνου, Αγ. Παρασκευής, Άνδρου) μεταστεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει, επίσης, ότι με εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν οδηγίες στις Κτηματικές Υπηρεσίες σχετικά με τις ενέργειες για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των χώρων μισθωμένων ακινήτων, σύμφωνα με τις τρέχουσες στεγαστικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, προς μείωση της αντίστοιχης δημοσιονομικής δαπάνης.

Γενικότερα πάντως, όπως σημειώνει ο υπουργός, η διαδικασία αξιοποίησης των δημοσίων κτιρίων αναμένεται να επιταχυνθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Κεντρικής Διοίκησης, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις και πιθανές μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών.

Ο ρόλος της ΕΤΑΔ ΑΕ
Στον βουλευτή, έχει απαντήσει εγγράφως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ, Γρηγόρης Δούνης και ενημερώνει ότι το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, παραχωρήσεων και προγραμματικών συμφωνιών, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ, εμπλουτίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την εξέλιξη των διαδικασιών αξιοποίησης και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Εταιρείας.

Κατά το 2012, υπογράφηκε η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης της Μαρίνας Βουλιαγμένης και μια σειρά συμβάσεων μικρότερων ακινήτων, ενώ προχώρησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για μεγάλα (Σκοτίνα Πιερίας, Tae Kwon Do) και μικρά ακίνητα.

Επίσης, ξεκίνησε ο έλεγχος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, για δεκάδες ακίνητα της πρώην ΚΕΔ, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης και διαμορφώνεται κατάλογος ακινήτων προς εκποίηση.

«Το 2013, θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους ενοποίησης, υπό την ΕΤΑΔ ΑΕ, των εταιρειών που διεχειρίζοντο τα δημόσια ακίνητα (πρώην ΚΕΔ), τα Ολυμπιακά Ακίνητα (πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα) και τα Τουριστικά Ακίνητα (πρώην ΕΤΑ)», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Δούνης. Προσθέτει, επίσης, ότι «παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Τουριστική Περιουσία και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων του δημοσίου, απ” ό,τι το 2012, με αντίστοιχα αυξημένα έσοδα».

Σε άλλο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Γιώργου Κυρίτση, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φουντά, η ΕΤΑΔ ΑΕ ενημερώνει ότι διαχειρίζεται σήμερα 73.000 ακίνητα, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, Τουριστικά και Ολυμπιακά Ακίνητα. Στα εν λόγω ακίνητα, δεν περιλαμβάνονται τα ακίνητα των Ασφαλιστικών Ταμείων και λοιπών υπουργείων.

fimes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: