ΣΙΝΕ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ασφαλές το εμβόλιο κατά της γρίπης για εγκύους και έμβρυα

Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν είναι επικίνδυνο για τις εγκύους και τα κυοφορούμενα έμβρυα, σύμφωνα με μεγάλη νορβηγική μελέτη, η οποία αποφαίνεται ότι...
οι γυναίκες θα πρέπει να φοβούνται περισσότερο τελικά την ίδια την γρίπη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου, ενώ προστατεύει τις εγκύους.Το αντιγριπικό εμβόλιο θεωρείται ασφαλές από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της κύησης και η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την πεποίθηση, διαλύοντας τους φόβους των γυναικών που κυοφορούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Σίρι Χάμπεργκ του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο, διαπίστωσαν ότι ενώ είχαν καταγραφεί λίγοι εμβρυϊκοί θάνατοι σε εμβολιασμένες εγκύους, οι θάνατοι ήταν σαφώς περισσότεροι μεταξύ των γυναικών που είχαν νοσήσει από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Ο εμβολιασμός δεν σχετίζεται με αυξημένη εμβρυϊκή θνησιμότητα και πιθανώς μείωσε τον κίνδυνο θανάτου λόγω γρίπης κατά την πανδημία του 2009», εξηγεί η Δρ Χάμπεργκ.Σύμφωνα με τον Δρ Γιον Άμπραμσον του Ιατρικού Κέντρου Βαπτιστών του Πανεπιστημίου «Wake Forest» της Β.Καρολίνα, υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι η γρίπη είναι ασυνήθιστα επικίνδυνη για τις εγκύους. «Το ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομείο είναι περίπου τετραπλάσιο μεταξύ των εγκύων σε σχέση με όσες είναι παρόμοιας ηλικίας αλλά όχι έγκυες», εξηγεί.Η νορβηγική έρευνα, που μελέτησε 113.331 έγκυες γυναίκες, ανέλυσε την πανδημία του 2009 από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης.

Βρήκε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε κατά 70% τις πιθανότητες μιας γυναίκας να νοσήσει. Σχεδόν 26.000 έγκυες εμβολιάστηκαν και υπήρξαν 78 εμβρυϊκοί θάνατοι (περίπου 3 στους 1.000).Μεταξύ των περίπου 87.000 εγκύων γυναικών που δεν είχαν εμβολιαστεί, καταγράφηκαν 414 εμβρυϊκοί θάνατοι (5 στους 1.0000).Μεταξύ όλων των γυναικών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε την πιθανότητα θανάτου του εμβρύου κατά 12%, κατά μέσο όρο.

Οι μη εμβολιασμένες έγκυες αντιμετώπιζαν κατά 25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου του εμβρύου κατά την πανδημία. Ακόμα, οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή γέννησης παιδιού με μειωμένο βάρος.«Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου.

Όμως, η ίδια η μόλυνση (με τον ιό) συνιστά σημαντικό κίνδυνο, καθώς μεταξύ των εγκύων που διαγνώστηκαν κλινικά με γρίπη, ο κίνδυνος θανάτου του εμβρύου ήταν σχεδόν διπλάσιος», δήλωσαν οι Νορβηγοί επιστήμονες.Παλαιότερες μικρότερες έρευνες στον Καναδά και τη Δανία έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.Λόγω των διαρκώς αυξανόμενων ενδείξεων σχετικά με τον κίνδυνο της γρίπης για τις εγκύους, πέρυσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε ότι η πρώτη προτεραιότητα αντιγριπικού εμβολιασμού θα πρέπει να είναι οι έγκυες, είτε υπάρχει πανδημία, είτε όχι.

Τα βρέφη μπορούν να εμβολιάζονται μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους, ενώ μέχρι τότε έχουν μερική προστασία, αν οι μητέρες τους έχουν ήδη κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: