ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Tο ελληνικό εστιατόριο για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος!!!

Η ελληνική κουζίνα κάνει την πιο δυναμική έφοδό της και γίνεται θέμα συζήτησης στο Λονδίνο, αλλά και στα διεθνή έντυπα, χάρη στο εστιατόριο με το ελληνικότατο όνομα...
Mazi που υπόσχεται όχι μόνο ελληνική γαστρονομία αλλά και μια πραγματική ελληνική εμπειρία μοιρασιάς φαγητού και εμπειριών.
Η ελληνική γαστρονομία παραμένει ένα από τα πιο δυνατά σημεία της ελληνικής ταυτότητας, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη φήμη της χώρας. Το εστιατόριο Mazi στο Notting Hill (έχει ακόμα και αυλή με κληματαριά) έχει κατορθώσει μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας να γίνει θέμα συζήτησης και αγαπημένο θέμα στα αγγλικά αλλά και τα διεθνή έντυπα.

Γίγαντες Πρεσπών και μαρτίνι ελληνικού καφέ
Ιδιοκτήτες του είναι οι Χριστίνα Μουράτογλου και ο Γάλλος φίλος της Adrien Carre, ενώ την επιμέλεια της κουζίνας έχουν οι γνωστοί σεφ Γιώργος Βενιέρης (του Electra Palace στην Αθήνα) και Αθηναγόρας Κωστάκος (του Bill and Coo στη Μύκονο). Μάλιστα το περιοδικό Οlive ανακήρυξε την Χριστίνα Μουράτογλου γυναίκα του μήνα στο τεύχος Νοεμβρίου, χάρη στην επιτυχία του Mazi. Το εστιατόριο επιλέγει αυστηρά ελληνικές γεύσεις, εκτελώντας με τιμιότητα και ισορροπημένη διάθεση τις συνταγές που πραγματικά παραπέμπουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αλλά ιδιαίτερα στη Φολέγανδρο. Επενδύει στη λογική των μεζέδων που μπορούν να μοιραστούν οι παρέες, ενώ έχει εισάγει την πρωτότυπη και ελκυστική ιδέα των jars. Πρόκειται για βάζα μαρμελάδας που χρησιμοποιούνται για να σερβίρουν διαφορετικούς μεζέδες: ντολμάδες, ταραμοσαλάτα, αποδομημένη σπανακόπιτα (φύλλα κρούστας με σπανάκι και φέτα), γίγαντες Πρεσπών με παστουρμά κ.ο.κ. Τα πιάτα αλλάζουν συνεχώς, νέοι μεζέδες σερβίρονται στους πελάτες ανάλογα και με την εποχή.

Η κάβα έχει αποκλειστικά ελληνικά κρασιά επενδύοντας στους νέους έλληνες παραγωγούς με τις βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς να λείπουν και μερικά από τα μεγάλα ονόματα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα δημοσιεύματα του αγγλικού τύπου στο Αγιωργίτικο της Νεμέας, το κόκκινο κρασί που γοητεύει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους αλλά προφανώς τώρα και τους Άγγλους. Πολλά είναι και τα cocktails που τολμούν να πειραματιστούν με ελληνικές γεύσεις: χαρακτηριστικό είναι το μαρτίνι μελομακάρονο που σερβιρίστηκε στις γιορτές, αλλά και το καθιερωμένο στον κατάλογο μαρτίνι ελληνικός καφές. Μάλιστα στα επιδόρπια περιλαμβάνεται και παγωτό με γεύση ελληνικού καφέ.

Η διεθνής απήχηση της ελληνικής κουζίνας

Το Μazi γρήγορα έγινε αγαπημένο στέκι δημοσιογράφων και κριτικών τέχνης που δεν σταματούν να γράφουν για αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα για το εστιατόριο του Notting Hill υπάρχουν και σε διεθνείς τίτλους που εκδίδονται στην Ταϊβάν, την Ολλανδία, Χονγκ Κόνγκ κ.α. Επιπλέον, η Standard το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς στο Λονδίνο, ενώ μπήκε και στον κατάλογο του Michelin 2013 για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του Λονδίνου.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κουζίνα είχε μείνει χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπόρεσε κανείς να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του το Real Greek που βρισκόταν στο Hoxton. Εμφανίστηκε το 1999 με σεφ τον άκρως επιτυχημένο σεφ Θεόδωρο Κυριακού. Όταν πούλησε όμως το εστιατόριο οι νέοι ιδιοκτήτες το επέκτειναν με έξι νέα καταστήματα, με αποτέλεσμα να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το TimeOut του Λονδίνου. Μάλιστα από τον Ιούλιο έκλεισε το κατάστημα στο Hoxton.

Η Ελληνίδα που κέρδισε το στοίχημα με το Mazi
H Xριστίνα Μουράτογλου, συνιδιοκτήτρια του Mazi, έφτασε στο Λονδίνο πριν από 20 χρόνια για σπουδές και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις δημόσιες σχέσεις. Εκμεταλλεύτηκε άμεσα το κενό στην ελληνική κουζίνα και σχεδίασε τη δημιουργία του Mazi. Επέλεξε απλή αισθητική για το χώρο και συνταγές της γιαγιάς, αλλά με τη χρήση μερικών εναλλακτικών αλλά οπωσδήποτε αυθεντικών προϊόντων: ελληνική σαλάτα με φέτα και δίκταμα, για παράδειγμα. Καθόλου τυχαία, επέλεξε να ανοίξει το Mazi στον χώρο που παλιά βρισκόταν το Costas Grill. Στον εσωτερικό χώρο μπορούν να καθίσουν περί τα 40 άτομα ενώ στην αυλή άλλα 30 περίπου.

Η Xριστίνα Μουράτογλου τώρα σχεδιάζει να επεκταθεί, όχι με τη δημιουργία ενός νέου Mazi, αλλά με ένα καινούριο ελληνικό εστιατόριο με εναλλακτική προσέγγιση. Πριν από το Mazi, είχε ανοίξει ένα ιδιαίτερο εστιατόριο το Baity Kitchen μαζί με την φίλη της σεφ από την Παλαιστίνη Joudie Kalla στην Walton Street.

 iefimerida.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: