ΣΙΝΕ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Nεκρή σε τροχαίο στην Αίγυπτο η Νίκη Μαραγκού


Φτωχότερη από σήμερα η κυπριακή τέχνη καθώς μια από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της, έσβησε στην άσφαλτο. Ο λόγος για τη γνωστή συγγραφέα, ζωγράφο και αρχαιολόγο Νίκη Μαραγκού, που σκοτώθηκε κάτω από...
αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε τροχαίο δυστύχημα στην Αίγυπτο.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η Νίκη Μαραγκού επέβαινε οχήματος μαζί με άλλα 3 πρόσωπα. Οδηγός του οχήματος ένας Αιγύπτιος και συνεπιβάτες εκτός από την Κύπρια συγγραφέα, μια Γερμανίδα και μια Αμερικανίδα με Αιγυπτιακό διαβατήριο η οποία υπέκυψε το απόγευμα στα τραύματα της. Το δυστύχημα, συνέβη, κοντά στην πόλη Φαγιούν, 100 περίπου χιλιόμετρα νότια του Καϊρου.
Η 65χρόνη συγγραφέας βρισκόταν στην Αίγυπτο, με σκοπό να μελετήσει τοιχογραφίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από την πρώτη στιγμή, τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την κυπριακή Πρεσβεία στην Αίγυπτο προέβησαν σε ενέργειες με σκοπό να ενημερωθούν για τις συνθήκες του δυστυχήματος.Την είδηση επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ενώ η σορός της άτυχης πολυτάλαντης Νίκης Μαραγκού, αναμένεται να μεταφερθεί αύριο στην Κύπρο.
Η Νίκη Μαραγκού Γεvvήθηκε στη Λεμεσό τo 1948. Σπoύδασε κoιvωvιoλoγία στo Βερoλίvo. Εργάστηκε στo Κρατικό Θέατρo της Κύπρoυ. Απo τo 1980-2007 διήυθυνε τo βιβλιoπωλείo και εκδοτικό οίκο ΚΟΧΛIΑΣ στη Λευκωσία. Είxε εκδώσει βιβλία πoίησης και πεζoγραφίας και βιβλία για παιδιά. Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
Είχε πάρει κρατικά βραβεία για τη δουλειά της. Το 1998 πήρε το βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Και το 2006 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της DIVAN. Το 2004 το ποίημα «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ» επιλέγηκε για να αναρτηθεί στις αίθουσες αναμονής νοσοκομείων της Αγγλίας. Το 2007 το βιβλίο της «Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ» επιλέγηκε από το περιοδικό Διαβάζω σαν ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία με διηγήματα της χρονιάς για την Ελλάδα. Στίχοι της έχουν συμπεριληφθεί στο “European constitution in verse” of the Brussels Poetry Collective (2009) και στον φηφιακό δίσκο «Nachrichten von der Poesie» (Random House) που επιμελήθηκε ο Joachim Sartorius. Είχει κάvει 7 ατoμικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ είxε λάβει μέρoς με έργα της στις Μπιεvάλλε Χαρακτικής Λoυμπλιάvας τo 1993 και Καίρoυ τo 1996.

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis 
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: