ΣΙΝΕ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κέρκυρα: Εξαρθρώθηκε το μεγάλο κύκλωμα τοκογλυφίας!!! (pics)

Χειροπέδες φόρεσαν τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών στην Κέρκυρα...τη δράση του οποίου είχε αποκαλύψει το directNEWS.gr.
Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που σύμφωνα με την αστυνομία απαριθμεί ...

63 μέλη, εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη 24 εμπλεκόμενων, ανάμεσά τους και οι τέσσερις "εγκέφαλοι" του κυκλώματος.
Μάλιστα, ένας από τους τελευταίους, όπως αποκάλυψε το directNEWS.gr πριν από ενάμισι χρόνο, λάμβανε και επίδομα αναπηρίας από την πρόνοια, παρά το γεγονός ότι διαβιούσε προκλητική πολυτελή ζωή και έχτιζε βίλα στην περιοχή "Τσάρου" της Κέρκυρας.
Η μαφιόζικη οργάνωση, που προσομοιάζει εκείνη της αποκαλούμενης μαφίας της Θεσσαλονίκης, είχε απλώσει τα πλοκάμια της στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Εκβιασμοί, τοκογλυφικά επιτόκια που φτάνουν ακόμα και το 100%, απάτες, πλαστογραφίες και "ξέλπυμα" εκατομμυρίων ευρώ, συνθέτουν το παζλ της δράσης της, η οποία περιγράφεται γλαφυρά στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση:
kerkyra mafia1«Εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνη συστηματική και διεξοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από τέσσερις επιμέρους δομημένες ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν σε σωρεία σοβαρών ποινικών αδικημάτων, κακουργηματικού χαρακτήρα, στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια, ενέχονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων τοκογλυφίας, πλαστογραφίας, εκβιάσεων, απάτης και ξέπλυματος «μαύρου» χρήματος. Στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται συνολικά (63) άτομα, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής, ενώ τρία άτομα έχουν αποβιώσει.
Από τους εμπλεκομένους, συνελήφθησαν το τελευταίο διήμερο (30 και 31 .01.2013) στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης στην Κέρκυρα, εικοσιτέσσερις (24) ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα (4) ηγετικά στελέχη, καθώς και μεγάλο μέρος των βασικών συνεργατών τους, που αποτελούσαν τους κεντρικούς «βραχίονες» των επιμέρους ομάδων.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασηςεγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελματοκογλυφίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, αρπαγής (ιδιοκτήτη εστιατορίου), ένοπλης απειλής καιεκβίασηςπλαστογραφίας καθώς και διακεκριμένων κλοπών σε βάρος οφειλετών-θυμάτων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το έτος 2005, έχοντας ως «ηγετικά στελέχη», τρεις ημεδαπούς ρομά, εμπόρους 58, 45 ετών και 61 ετών και έναν 64χρονο ημεδαπό, επίσης έμπορο. Με την ενεργοποίηση – εξέλιξη της οργάνωσης και την συνεχομένη ένταξη πολλών μελών στις επιμέρους ομάδες, απέκτησε συγκεκριμένη εσωτερική ιεραρχική διάρθρωση και δομή, με βασικό χαρακτηριστικό τη διαρκή και αδιάλειπτη δράση, λόγω του μεγάλου εύρους και της συχνότητας των παρανόμων δραστηριοτήτων της.
kerkyra mafia2Οι επιμέρους ομάδες λειτουργούσαν είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού και σε συνεργασία, ενώ ακολουθούσαν κοινή μεθοδολογία και συναφή τρόπο δράσης. Η δομή της κάθε ομάδας περιελάμβανε τον «αρχηγό» και τα ηγετικά στελέχη, τα οποία κατά βάση συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς. Επίσης περιλάμβανε μέλη με περιφερειακούς ρόλους (νομιμοποίηση εσόδων, καθοδήγηση, ανεύρεση θυμάτων κλπ) και ξεχωριστά μέλη, ως επιχειρησιακά - εκτελεστικά όργανα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση και οι επιμέρους ομάδες χρηματοδοτούνταν από «συνεργαζόμενους» επιχειρηματίες, οι οποίοι καρπώνονταν μέρος των παρανόμων κερδών από τις τοκογλυφικές συναλλαγές. Επιπλέον τα ηγετικά και εκτελεστικά μέλη των ομάδων, καθώς και οι «χρηματοδότες» τους, εμφανίζονται να έχουν παράλληλη κεντρική δράση και στις τέσσερις ομάδες.
Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματα τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν διάφορα χρηματικά ποσά, με επιτόκιο που κυμαίνεται σε μηνιαία βάση από 10% έως και 100%. Στη συνέχεια, σε περίπτωση αδυναμίας των θυμάτων να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν δανειστεί, τα εκτελεστικά όργανα αφαιρούσαν ή υπεξαιρούσαν με απειλές ή/και χρήση βίας κινητά ή ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ενδεικτικά μέρος της διαπιστωμένης εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης αποτελεί:
-Η εξιχνίαση υπόθεσης αρπαγής και ένοπλης απειλής, σε βάρος 48χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίου τον Φεβρουάριο του 2009 στην Κέρκυρα,
-η εξιχνίαση υπόθεσης υπεξαίρεσης δύο φορτηγών αξίας 10.000 ευρώ και ενός ρυμουλκού από 49χρονο έμπορο στην Κέρκυρα το 2007,
kerkyra mafia3-η εξιχνίαση υπόθεσης κλοπής οικοδομικών και δομικών υλικώνιδιοκτησίας 49χρονου εμπόρου αξίας 10.000 ευρώ, ο οποίος είχε δανειστεί χρηματικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ,
-η εξιχνίαση υπόθεσης αποκόμισης οικονομικού οφέλους ύψους 4.600 ευρώ ως τόκο για τρίμηνο δανεισμό χρημάτων σε 46χρονη επιχειρηματία στην Κέρκυρα,
-η υπόθεση οικειοποίησης της χρηματικής αξίας ακινήτου στην Κέρκυρα, το οποίο η 41χρονη ιδιοκτήτρια-παθούσα εξαναγκάστηκε να πουλήσει για να ξεπληρώσει στην οργάνωση οφειλές, που ανέρχονται στις 500.000 ευρώ,
-η υπόθεση υπέρογκου δανεισμού εμπόρου στην περιοχή της Βέροιας, ο οποίος εκβιάστηκε για την εξόφληση των οφειλών προς την οργάνωση και «αναγκάστηκε» να αγοράζει υπερτιμολογημένα προϊόντα από τα μέλη της οργάνωσης, νομιμοποιώντας έτσι το κέδρος τους,
-η υπόθεση εκβίασης 66χρονου εμπόρου στην Πάτρα, ο οποίος προκειμένου να εξοφλήσει την οφειλή του προς επιχειρηματία στην Κέρκυρα, απειλήθηκε επανειλημμένως από μέλη της οργάνωσης
-η υπόθεση εκβίασης 54χρονου εμπόρου στην Αθήνα, ο οποίος απειλήθηκε από μέλη της οργάνωσης προκειμένου να εξοφλήσει επιταγή που είχε στην κατοχή του και η οποία ήταν προϊόν υπεξαίρεσης και τοκογλυφίας από επιχειρηματίες στην Κέρκυρα.
kerkyra mafia4Στο πλαίσιο της διερεύνησης, καταγράφηκαν (47) παρόμοιες υποθέσεις επιχειρηματιών – εμπόρων, θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης σε Κέρκυρα, Βέροια, Πάτρα και Αθήνα, ενώ το εύρος των τοκογλυφικών συναλλαγών καθώς και της οικονομικής ζημιάς των θυμάτων της οργάνωσης ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ.
Τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, τα «νομιμοποιούσαν» μέσω της εμπορικής δραστηριότητας που ασκούσαν τα ηγετικά στελέχη ή οι άμεσοι συνεργάτες τους, χρησιμοποιώντας «επιχειρήσεις- βιτρίνες».
Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους εμπλεκόμενους και στα σπίτια των αρχηγών της οργάνωσης βρέθηκαν αντίγραφα επιταγών, σημειώσεις με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν εννέα πολυτελή οχήματα των ηγετικών στελεχών, τα οποία προέρχονταν από την παράνομη οικονομική δραστηριότητα της οργάνωσης.
Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας».

directnews.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: