ΣΙΝΕ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τέλος ακινήτων: Ποια τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για το χαράτσι της ΔΕΗ

«Συσκευασία light» για το ειδικό τέλος των ακινήτων και το χαράτσι της ΔΕΗ που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με εκπτώσεις στα ποσά του φόρου 20% κατά μέσο όρο και με οροφή την τιμή ζώνης μέχρι τα... 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για να κάμψει τις αντιδράσεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ και να περάσει η νέα ρύθμιση από τη βουλή.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με άκρα μυστικότητα και αναμένεται να παραδοθεί εντός των προσεχών ημερών στον πρωθυπουργό προς διαπραγμάτευση και έγκριση από την τρόικα προβλέπει στοχευμένες ελαφρύνσεις στο ειδικό τέλος ακινήτων που θα προέλθουν από μειώσεις στα απόλυτα ποσά του φόρου που καθορίζονται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου καθώς και στους συντελεστές παλαιότητας που προσαυξάνουν το ποσό της τιμής ζώνης.

Επίσης προωθείται χαλάρωση των κριτηρίων για τις απαλλαγές από το τέλος ακινήτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός αυτών που εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους και σε κάθε περίπτωση να περιορισθεί σημαντικά το ποσό που θα πληρώσουν αυτές οι κατηγορίες.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για «απάλυνση του τέλους ακινήτων» προβλέπει συνδυασμό εκπτώσεων τόσο στους συντελεστές της τιμής ζώνης όσο και στους συντελεστές παλαιότητας του ακινήτου ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και πάγωμα των εκπτώσεων για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί εκτεταμένη διαρροή εσόδων στις εισπράξεις του Δημοσίου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι με βάση τον δημοσιονομικό στόχο και τη θέση της τρόικας για αποτροπή διαρροών στα κρατικά ταμεία το 2013 από τη φορολόγηση ακινήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για γενναίες και οριζόντιες μειώσεις στον φόρο και τοποθετούν τον πήχη των απωλειών από τη νέα ρύθμιση στα 400 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό αποτελεί την πυξίδα για τις ανακατατάξεις στην κλίμακα του ειδικού τέλους.

Επισημαίνεται ότι για φέτος προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα και λόγω των αυξημένων εισροών υπάρχει περιθώριο για περιορισμένες απώλειες εσόδων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: