ΣΙΝΕ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η άγνωστη ζωή του Πάπα Φραγκίσκου - Τι είχε πει στην αρραβωνιαστικιά του


Στο φως της δημοσιότητας έρχονται άγνωστες πτυχές από την προσωπική ζωή του νέου πάπα Φραγκίσκου Α στην πατρίδα του Αργεντινή.
Ο καρδινάλιος του Μπουένος Άιρες, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο όπως ήταν γνωστός μέχρι τις...
13 Μαρτίου 2013, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Γιος ενός εργαζόμενου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπουένος Άιρες αποφάσισε να γίνει ιησουίτης ιερέας σε ηλικία 32 ετών. Στα 22 ο Μπεργκόλιο έχασε τον ένα από τους δύο πνεύμονες του εξαιτίας ασθένειας και παράτησε τις σπουδές του στη χημεία.

Με την οικογένειά του στην Αργεντινή


Με συμμαθητές του στο σχολείο πρώτος από δεξιά


Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής κυκλοφορούν ακόμη ιστορίες για το πως ο καρδινάλιος περπατούσε ανάμεσα στους πιστούς και καθημερινά στριμωχνόταν μαζί με τους πιστούς του στο λεωφορείο. Τις περισσότερες φορές μιλούσαν για θέματα της καθολικής εκκλησίας και άλλες φορές για απλά καθημερινά πράγματα όπως τι σχεδίαζε να μαγειρέψει στο μικρό διαμέρισμα του κοντά στην εκκλησία όπου λειτουργούσε.

Λάτρης του φλογερού, παραδοσιακού χορού της Αργεντινής παραδέχεται ότι από νεαρή ηλικία του άρεσε να χορεύει τανγκό παρά τα προβλήματα υγείας που είχε.

Ο χορός όμως δεν είναι η μόνη αδυναμία του. Δηλώνει οπαδός της αργεντίνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαν Λορέντζο. Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να κρατά την φανέλα και τη σημαία της αγαπημένης ομάδας του, ενώ ο ξένος Τύπος δημοσίευσε και την κάρτα διαρκείας του από το 2008.



Τις πρώτες ημέρες στο τιμόνι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο πάπας Φραγκίσκος εξέπληξε τους πάντες με τις απλές συνήθειες του και την ταπεινοφροσύνη του. Μάλιστα χθες το πρωί ζήτησε από έναν οδηγό να τον μεταφέρει στη Ρώμη, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε πριν από την εκλογή του. Το ξενοδοχείο αυτό, το Domus Internationalis Paulus VI ανήκει στο Βατικανό και διατίθεται για τη διαμονή ιερέων και καρδιναλίων. Ωστόσο, ήθελε να πάρει τις αποσκευές του. Κατόπιν σταμάτησε στη ρεσεψιόν, τους χαιρέτισε όλους και αποφάσισε να πληρώσει το λογαριασμό γιατί ήθελε να δώσει το καλό παράδειγμα για το πώς οφείλουν να πράττουν οι ιερείς και οι επίσκοποι.


Το τελευταίο τανγκό του Πάπα
Απέρριψε την πρόταση γάμου του κι εκείνος στράφηκε για παρηγοριά στην Εκκλησία. Κάπως έτσι δικαιολόγησε την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου Α’ η πρώτη αγάπη του, η 76χρονη Amalia Damonte, που μεγάλωσε στην ίδια γειτονία, Φλόρες, του Μπουένος Άιρες μαζί με τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Όπως είπε η γυναίκα «πάγωσα μπροστά στην τηλεόραση. Δεν το πίστευα ότι ο Χόρχε ήταν ο Πάπας». Ήταν το 1948 ή το 1949 όταν ο μέλλων Πάπας, σε ηλικία 12 ετών, της έγραψε΄ενα γράμμα όπου της εξέφραζε την επιθυμία του να την παντρευτεί. «Μου έγραφε ότι αν δεν δεχόμουν θα γινόταν ιερέας. Ευτυχώς για εκείνον είπα όχι. Ήταν ερωτευμένος μαζί μου. Παίζαμε μαζί στους δρόμους. Ήταν μια ήσυχη γειτονιά κι εκείνος ήταν πολύ καλός», λέει η γυναίκα που ακόμη μένει τέσσερα σπίτια μακριά από το πατρικό του νέου Πάπα.

Ωστόσο η κυρία Damonte δεν ήταν η μοναδική αγάπη της ζωής του, παρά τα λεγόμενα του Μπεργκόλιο. Σε συνέντευξή του το 2010, όπως δημοσιεύει η Daily mail, παραδέχθηκε ότι είχε μία κοπέλα με την οποία λάτρευε να χορεύει τανγκό. «Ήταν ένα κορίτσι από τους φίλους μου με την οποία χόρευα. Με΄τα ανακάλυψα τη θρησκευτική μου κλίση.». Ο νέος Πάπας αποφάσισε να πάρει όρκους το 1958 αλλά ήταν το 1969 που πήρε τον τελικό όρκο.

Η "μαύρη" σελίδα του παρελθόντος
Το βιογραφικό του, ωστόσο, διαθέτει μία πολύ σημαντική «μαύρη» σελίδα, που επέστρεψε για να τον στοιχειώσει: Τη σχέση του με το σκληρό δικτατορικό καθεστώς του Χόρχε Βιντέλα της Αργεντινής. Στα 8 χρόνια του «βρόμικου πολέμου» - στη διάρκεια του υπολογίζεται 30.000 αριστεροί απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη χούντα- ο ίδιος δεν πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του καθεστώτος.

Μάλιστα κατηγορήθηκε και κλήθηκε σε δίκη για την απαγωγή δύο ιησουιτών ιερέων από τη χούντα. Ο δημοσιογράφος Οράτιος Βερμπίσκι, κατήγγειλε ότι ο Μπεργκόλιο απέσυρε την προστασία του από τους ιερείς όταν αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές και να πάψουν να επισκέπτονται τις φτωχογειτονιές. Στη συνέχεια το πράσινο φως από τον Μπεργκόλιο οδήγησε στην απαγωγή τους. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε σχέση με το καθεστώς αλλά παραδέχεται ότι δεν πήρε ξεκάθαρη θέση εναντίον.

blog.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: