ΣΙΝΕ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 65-66 (video)

Οι συμπτώσεις με το 2011 δεν λένε νασταματήσουν στο ζευγάρι του Παναθηναϊκού με τη Μπαρτσελόνα. Έτσι, μία ακόμα έκανε σήμερα την εμφάνισή της. Οι "πράσινοι", αν και βρέθηκαν στο...
-13 (40-27) στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα να ανατρέψουν τα δεδομένα (σ.σ.: ο Τζέιμς Γκιστ ντύθηκε… Ρομέιν Σάτο) και με τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη 8.9'' πριν το τέλος πήραν το "διπλό" στο "Παλαού Μπλαουγκράνα" με 66-65 κάνοντας το 1-1 στη σειρά. Έτσι, το μόνο που χρειάζονται, πλέον, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος είναι να κρατήσουν αλώβητο το ΟΑΚΑ.

Δύσκολο; Πολύ! Ακατόρθωτο; Όχι! Είπαμε, άλλωστε, πως οι συμπτώσεις με την προπέρσινη σεζόν είναι ουκ ολίγες. Τα καλύτερα έρχονται, λοιπόν, στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα… Αυτή τη φορά, ο Αργύρης Πεδουλάκης επεφύλασσε μία έκπληξη στον Τσάβι Πασκουάλ από την έναρξη κιόλας του αγώνα καθώς στην αρχική πεντάδα βρέθηκε ο Βασίλης Ξανθόπουλος (σ.σ.: στη θέση του Ρόκο Λένι Ούκιτς). Ο Έλληνας πόιντ γκαρντ είχε σαφή αποστολή να περιορίσει τη δράση του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, κάτι το οποίο, όμως, δεν κατάφερε στα πρώτα λεπτά του αγώνα, οπότε και ο "Λα Μπόμπα" ξεκίνησε "ζεστός" σκοράροντας πέντε πόντους (5-2). Σιγά σιγά ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την αμυντική του εικόνα και με πολιορκητικό κριό τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη μπόρεσε να πάρει κεφάλι στο σκορ (5-10 στο 4'). Η απάντηση από πλευράς "μπλαουγκράνα" ήταν άμεση καθώς δύο συνεχόμενα τρίποντα (από Βίκτορ Σάδα και Τζο Ίνγκλς) έφεραν τους Καταλανούς και πάλι σε θέση οδηγού (11-10 στο 5').

Αυτοί, όμως, ήταν οι τελευταίοι πόντοι που πέτυχαν μέχρι το τέλος του α' δεκαλέπτου αφού η "πράσινη" άμυνα "έσφιξε" σαν μέγγενη και σε συνδυασμό με τη νευρικότητα και τα πολλά λάθη των γηπεδούχων, έδωσαν στο τριφύλλι αέρα πέντε πόντων (11-16) στο 10ο λεπτό. Η διαφορά "άγγιξε" του δέκα πόντους με το ξεκίνημα της β' περιόδου (11-19 μετά από τρίποντο του Τζέιμς Γκιστ), αλλά από εκείνο το σημείο και μετά ο Παναθηναϊκός άρχισε να γίνεται προβλέψιμος. Η Μπαρτσελόνα πίεσε περισσότερο στην περιφέρεια και με τον Άλεξ Αμπρίνες να έρχεται από τον πάγκο και να βγάζει ενέργεια μείωσε τη διαφορά στον πόντο (22-23 στο 15'), την ίδια ώρα που η… πατέντα με τον Τζέιμς Γκιστ στη θέση "3" δεν έδειχνε να λειτουργεί. Έτσι, η "πράσινη" πεντάδα έγινε πιο… φυσιολογική λίγο μετά, με τον Γιόνας Ματσιούλις να περνά στο παρκέ.

Η "Μπάρτσα" είχε βρει, πλέον, ρυθμό στην επίθεση, εν αντιθέσει με τους Κυπελλούχους Ελλάδος που επιδόθηκαν σε σωρεία λαθών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μομέντουμ της αναμέτρησης να αλλάξει χέρια και να μην γίνει αισθητό το πρόβλημα των Καταλανών στο "4", εκεί όπου ο μεν Έραζεμ Λόρμπεκ ήταν φορτωμένος με τρία φάουλ, ενώ ο Σι Τζέι Ουάλας δεν προσέφερε λύσεις. Εν τέλει, το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 32-27, κυρίως γιατί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τόσο τα λάθη των "πρασίνων" (σ.σ.: οκτώ, εκ των οποίων τα έξι στο β' δεκάλεπτο), αλλά και την αστοχία τους από την περιφέρεια (σ.σ.: 2/10 τρίποντα).

Δύο στοιχεία που έδιναν το πάνω χέρι στη Μπαρτσελόνα εν όψει του δεύτερου ημιχρόνου. Η μάστιγα των λαθών συνέχισε να ταλαιπωρεί το τριφύλλι στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, εκεί όπου οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη έκαναν τρία λάθη σε ισάριθμες επιθέσεις (σ.σ.: τα δύο εξ αυτών ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ο οποίος αποσύρθηκε στον πάγκο και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε). Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ευστοχία των Καταλανών από την περιφέρεια έφερε τη "Μπάρτσα" στο +13 (40-27 στο 22’) με το "Παλαού Μπλαουγκράνα" να… γιορτάζει και να… κάνει όνειρα Λονδίνου. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Κι όπου "ξενοδόχος", βάλ τε το "Παναθηναϊκός". Οι "πράσινοι" αντί να καταρρεύσουν, αντιστάθηκαν, πάλεψαν και σιγά σιγά μπόρεσαν να επανέλθουν στο παιχνίδι μειώνοντας σημαντικά το σκορ. Ποιος ήταν, όμως, αυτός που τους έδωσε την ώθηση;

Ο Τζέιμς Γκιστ! Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ επανάλαβε τα όσα… εντυπωσιακά έκανε πριν δύο ημέρες και με συνεχόμενα καλάθια (δίποντα και τρίποντα) κράτησε όρθιο το τριφύλλι (40-34 στο 24'). Όταν, μάλιστα, στην εξίσωση μπήκαν οι Ρόκο Λένι Ούκιτς και Μάικ Μπράμος, τότε τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα, με το παιχνίδι να έρχεται στην ισοπαλία (45-45) στο 28ο λεπτό και τον Τσάβι Πασκουάλ να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ.

Τελικά, η "Μπάρτσα" έκλεισε το γ' δεκάλεπτο όντας μπροστά στο σκορ (50-48), αλλά η ψυχολογία είχε αλλάξει, πλέον, στρατόπεδο. Η δ' περίοδος ξεκίνησε με εξίσου κακό τρόπο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος "πλήρωσε" τα νεύρα του Γιόνας Ματσιούλις (σ.σ.: χρεώθηκε με "Τ" γιατί ειρωνεύτηκε τον Ιταλό διαιτητή). Έτσι, οι γηπεδούχοι πήραν και πάλι μία μικρή ανάσα (54-48 στο 31'), χωρίς, όμως, να είναι εξασφαλισμένοι εν όψει των τελευταίων λεπτών του αγώνα. Το παιχνίδι, πλέον, κρεμόταν από μια κλωστή, με τις δύο ομάδες να ακροβατούν μεταξύ επιτυχίας (νίκη) και αποτυχίας (ήττα). Κι αν οι Καταλανοί έδειχναν σε μερικά σημεία ικανοί να ξεφύγουν στο σκορ, ο Μάικ Μπράμος ερχόταν για να βάλει τέλος στις ελπίδες τους.

Ο ομογενής γκαρντ/φόργουορντ μείωσε το σκορ στον πόντο (54-53 στο 33') και λίγα λεπτά αργότερα είδα τον Δημήτρη Διαμαντίδη να πετυχαίνει πέντε πόντους (σ.σ.: ενδιάμεσα σκόραρε και ο Γιόνας Ματσιούλις) και να δίνει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μετά από πολλή ώρα (58-60 στο 34'). Η Μπαρτσελόνα αντέδρασε, πέρασε και πάλι μπροστά στο σκορ χάρη σε ένα μικρό σερί 6-0 (64-60 στο 38'), αλλά νέο τρίποντο του Μάικ Μπράμος έφερε το παιχνίδι και πάλι στην κόψη του ξυραφιού (64-63 με 1:15' να απομένουν για τη λήξη).

Τα τελευταία εβδομήντα πέντε δευτερόλεπτα ήταν πραγματικό θρίλερ. Κι αυτό γιατί, ενώ αρχικά ο Σι Τζέι Ουάλας "έγραψε" το 66-63, οι διαμαρτυρίες του Αργύρη Πεδουλάκη για την εγκυρότητα του καλαθιού του (σ.σ.: σκόραρε στην εκπνοή της επίθεσης) έπιασαν τόπο, με τους τρεις διαιτητές να μην μετρούν το καλάθι και το 64-63 να παραμένει.

Μία χαμένη επίθεση από πλευράς Παναθηναϊκού (σ.σ.: άστοχο δίποντο του Μάικ Μπράμος υπό δύσκολες συνθήκες) και 1/2 βολές δια χειρός Χουάν Κάρλος Ναβάρο έφεραν το τριφύλλι στο -2 με 19.6'' να απομένουν για το τέλος της αναμέτρησης. Ο Αργύρης Πεδουλάκης πήρε τάιμ άουτ και έδωσε σαφή εντολή η μπάλα να πάει στα χέρια του Δημήτρη Διαμαντίδη. Όπερ και εγένετο.

Ο αρχηγός των "πρασίνων" αποφάσισε για την τύχη του αγώνα καθώς με εύστοχο σουτ τριών πόντων 8.9'' πριν το τέλος "έγραψε" το τελικό σκορ (65-66) αφού στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα τόσο ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (σ.σ. τάπα ο Στεφάν Λάσμε) όσο και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (σ.σ.: άστοχο σουτ τριών πόντων) δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιο καλάθι.

Έτσι, ο Παναθηναϊκός θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να "κλειδώσει" την πρόκρισή του στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου μέσα στο "σπίτι" του, εκεί όπου πρέπει να κάνει το 2/2 προκειμένου να… "πετάξει" για την αγγλική πρωτεύουσα.

Διαιτητές: Ρίτζικ - Βιατόρ - Πατέρνικο.
Τα δεκάλεπτα: 11-16, 32-27, 50-48, 65-66

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα 6 (2), Χουέρτας 5 (1), Αμπρίνες 10 (2), Ναβάρο 20 (3), Γιασικεβίτσιους 2, Ουάλας 2, Ινγκλς 3 (1), Λόρμπεκ 7, Τζαουάι 4, Τόμιτς 6.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 13 (3/3 τρίπ.), Ματσιούλις 5 (1 τρίπ., 6 ριμπ.), Ούκιτς 8 (2), Λάσμε 9 (7 ριμπ., 3 κοψ.), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 14 (2 τρίπ., 7 ριμπ.), Μπανκς, Ξανθόπουλος 2, Σχορτσανίτης 4.



basketblog.gr 
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: