ΣΙΝΕ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Μπαρτσελόνα - ΠΑΟ 72-70 (video)

Μία ανάσα από το "διπλό" στο "Παλαού Μπλαουγκράνα" έφτασε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, όμως, "πλήρωσε" την αστοχία του στις ελεύθερες βολές, με αποτέλεσμα να...
γνωρίσει την ήττα από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση με 72-70 (64-64 κ.α.). Οι "πράσινοι" ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, αλλά σουτάροντας με μόλις 46% από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας" δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν την εξαιρετική τους εμφάνιση σε νίκη. Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (11π.) και Άντε Τόμιτς (13π.-12ριμπ.), ενώ καθοριστικός στην τελευταία περίοδο και την παράταση αποδείχθηκε ο Βίκτορ Σάδα (13π.). Στην αντίπερα όχθη, την καλύτερη (ίσως) εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε ο Τζέιμς Γκιστ (14π.), ο οποίος, όμως, από ωραίος έγινε... μοιραίος στο τέλος της παράτασης.

 Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε… ονειρεμένα το παιχνίδι καθώς έδειξε από τα πρώτα λεπτά πως είναι έτοιμος για μάχη. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη μπορεί να δέχθηκε πρώτη καλάθι (2-0), αλλά στη συνέχεια ήταν καταιγιστική και με άρμα μάχης το λόου ποστ παιχνίδι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη (αλλά και αυτό του Γιόνας Ματσιούλις), μπόρεσε να "χτίσει" μία σημαντική διαφορά (11-2 στο 4'). Ένα προβάδισμα, το οποίο θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο (2-14) αφού η Μπαρτσελόνα έκανε συνεχόμενα λάθη και έμοιαζε εγκλωβισμένη στην πολύ καλή άμυνα των φιλοξενούμενων.

 Η είσοδος του Στεφάν Λάσμε (στη θέση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη) αποσυντόνισε την "πράσινη" επίθεση, αλλά, παράλληλα, επέτρεψε στο τριφύλλι να γίνει ακόμα πιο… επιθετικό στην άμυνά του. Έτσι, και με δεδομένη την αστοχία του Χουάν Κάρλος Ναβάρο στην αρχή του παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το α' δεκάλεπτο έχοντας αέρα δέκα πόντων (11-21). Τα πρώτα λεπτά της β' περιόδου ήταν όμως… "μπλαουγκράνα". Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στην δημιουργία που είχε η ομάδα του (σ.σ.: μόλις μία ασίστ η "Μπάρτσα" στο α' δεκάλεπτο), ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε να αγωνιστεί με τρεις "κοντούς" (Μαρσελίνιο Χουέρτας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Χουάν Κάρλος Ναβάρο). Κάτι που απέδωσε γρήγορα καρπούς.

 Η ισπανική ομάδα "έτρεξε" σερί 11-0 μέχρι το 13ο λεπτό, κι έτσι κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες όχι μόνο να κλείσει την ψαλίδα, αλλά να πάρει κεφάλι στο σκορ (22-21). Η περίοδος… ξεκούρασης για τον Δημήτρη Διαμαντίδη (σ.σ.: ο Μάρκους Μπανκς ξεκίνησε στη θέση του στο β' δεκάλεπτο) έλαβε, έτσι, γρήγορο τέλος αφού η παρουσία του αρχηγού των "πρασίνων" ήταν απαραίτητη προκειμένου να επέλθει η ηρεμία. Κάτι το οποίο σταδιακά έγινε αφού ο Παναθηναϊκός έγινε και πάλι σκληρός στην άμυνά του και προσπαθώντας να "χτυπήσει" τη Μπαρτσελόνα από το λόου ποστ, μπόρεσε να ανακτήσει το προβάδισμα (22-26 στο 15'), χάρη σε πέντε συνεχόμενους πόντους του Τζέιμς Γκιστ. Η… απουσία του Έραζεμ Λόρμπεκ από την επιθετική εξίσωση των γηπεδούχων μπορεί να μείωνε τους "πονοκεφάλους" της άμυνας του τριφυλλιού, αλλά η εξαιρετική εμφάνιση του Άντε Τόμιτς στο πρώτο ημίχρονο ήταν το αντίβαρο για τη "Μπάρτσα".

 Ο Κροάτης σέντερ εκμεταλλεύτηκε κάθε πάσα που του έδωσαν οι συμπαίκτες του κοντά στο καλάθι και σκοράροντας 10 πόντους ήταν αυτός που διατηρούσε τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, το οποίο βρήκε την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να προηγείται με δύο πόντους (34-32). Το ξεκίνημα του τριφυλλιού στο δεύτερο μέρος ήταν εφάμιλλο με αυτό του πρώτου. Μόνο που τώρα αντί για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο Στεφάν Λάσμε ήταν αυτός που ανέλαβε να "πληγώσει" την καταλανική άμυνα.

 Η σύμπραξη του Γκαμπονέζου σέντερ με τον Τζέιμς Γκιστ δημιούργησε ουκ ολίγα προβλήματα στη Μπαρτσελόνα, η οποία είδε αμφότερους να καρφώνουν σε διαδοχικές φάσεις και να δίνουν το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό εν ριπή οφθαλμού (36-43). Την ίδια ώρα, οι Καταλανοί σούταραν με 1/10 εντός παιδιάς, με αποτέλεσμα να μην έχουν… αντίλογο στην υπεροχή των "πρασίνων", με τον Μαρσελίνιο Χουέρτας να είναι η κύρια αιτία του κακού για τη "Μπάρτσα". Παιχνίδια τέτοιου επιπέδου επιφυλάσσουν, όμως, και… εκπλήξεις στους δύο προπονητές, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να περνάει τον Τζέιμς Γκιστ σε θέση "3" θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να "σκεπάσει" το καλάθι (σ.σ.: Κώστας Τσαρτσαρής και Στεφάν Λάσμε αγωνίζονταν ως "ψηλοί").

 Ένα σχήμα που μπορεί να μην ήταν το πλέον λειτουργικό, αλλά… έκανε τη δουλειά του καθώς ο Παναθηναϊκός διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ, παρά τις προσπάθειες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να ανατρέψει τα δεδομένα (43-47). Εν τέλει, το γ' δεκάλεπτο βρήκε το τριφύλλι να έχει το προβάδισμα (45-51), κυρίως γιατί το δίδυμο των Δημήτρη Διαμαντίδη - Στεφάν Λάσμε έκανε… όργια στο πικ ν ρολ, με τον δεύτερο να σημειώνει 12 από τους 14 πόντους του σε αυτή την περίοδο και να ξυπνά… εφιάλτες στους Καταλανούς.

 Η… "πράσινη" υπεροχή συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά στην τελευταία περίοδο, εκεί όπου ο Ρόκο Λένι Ούκιτς ανέλαβε να επωμιστεί το βάρος της επίθεσης. Στην αντίπερα όχθη, όμως, η επιλογή του Παναθηναϊκού να παίζει με τον Δημήτρη Διαμαντίδη σε θέση λίμπερο άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στην άμυνα. Κι αυτό γιατί ο προσωπικός του αντίπαλος (Βίκτορ Σάδα) εξελίχθηκε στον παράγοντα "Χ" της Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός πόιντ γκαρντ πέτυχε αρκετά κρίσιμα καλάθια (κυρίως δίποντα από μέση απόσταση) και διατήρησε την ομάδα του σε επαφή με το σκορ.

 Όταν, μάλιστα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδος επιδόθηκαν σε σωρεία λαθών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι γηπεδούχοι βρήκαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν (60-60 στο 35') χάρη σε δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Τα τελευταία λεπτά ήταν σκέτο… θρίλερ. Οι δύο ομάδες έμοιαζαν κουρασμένες, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο από την αστοχία τους, όσο και από τα πολλά λάθη που έκαναν.

 Ο καταλογισμός δύο συνεχόμενων επιθετικών φάουλ στον Στεφάν Λάσμε, όμως, ήταν αρκετός για να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα και να δώσει την ευκαιρία στη Μπαρτσελόνα να πλησιάσει στη νίκη (64-61 στο 1:21' για τη λήξη). Το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη, όμως, και το κόψιμο του Τζέιμς Γκιστ (πάνω στον Άντε Τόμιτς) σχεδόν στην εκπνοή οδήγησαν τις δύο ομάδες στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης.

 Εκεί, οι γηπεδούχοι ήταν πιο ψύχραιμοι από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας" και χάρη σε δύο διαδοχικά καλάθια του Βίκτορ Σάδα να πάρουν κεφάλι στο σκορ (66-65, 68-67), πριν ο Τζέιμς Γκιστ επαναφέρει την... τάξη και με τρίποντο "γράψει" το 69-70. Η καταλανική απάντηση, όμως, ήταν άμεση καθώς ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων, για το 72-70 του 43ου λεπτού. Στον εναπομείναν χρόνο, οι δύο ομάδες δεν σκόραραν, κυρίως γιατί ήταν άστοχες στις ελεύθερες βολές. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος με 3'' να απομένουν για τη λήξη είχε 0/2 (σ.σ.: τη δεύτερη την έχασε επίτηδες).

 Έτσι, η νίκη κατέληξε στη Μπαρτσελόνα μετά κόπων και βασάνων, αλλά η εικόνα της αναμέτρησης κατέδειξε πως ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να "πέσει" αμαχητί σε καμία από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

 Διαιτητές: Μπελόσεβιτς - Σαχίν - Μπισάν.

 Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-32, 45-51, 64-64 (κ.α.), 72-70.

 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα 13 (1), Χουέρτας 8 (1), Ναβάρο 14 (4/10 τρίπ.), Γιασικεβίτσιους 11 (3), Ουάλας, Ινγκλς 4, Λόρμπεκ, Τζαουάι 9, Τόμιτς 13 (12 ριμπ.).

 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 5 (1), Ματσιούλις 6 (1), Ούκιτς 9 (2 τρίπ., 7 ασ.), Λάσμε 14, Τσαρτσαρής 7 (7 ριμπ.), Διαμαντίδης 10 (3 τρίπ., 7 ριμπ.), Γκιστ 14 (2), Μπανκς, Σχορτσανίτης 5.


basketblog.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: